Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017), 1 - 10, 27.12.2017

Öz

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yeşil aksamı
yüksek nem içeriklerinden dolayı, kalite özelliklerini korumaları için hasat
sonrasında hemen kurutulmaları gerekmektedir.  
Tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutulmasında kuruma hızını, ürün
kalitesini ve enerji tüketimini etkileyen en önemli faktör kurutma havası
sıcaklığıdır.  Sabit kurutma havası
sıcaklıkları istenilen kurutma şartlarını tam olarak sağlamadığı için kurutma
havasının sıcaklığının kuruma süresince değiştirilmesi gerekmektedir.  Bu çalışmada 
melisa (Melissa officinalis
L.) bitkisinin yaprakları ve dalları, beş farklı kurutma havası sıcaklık
profili (1. 35 °C’de sabit sıcaklık profili , 2. 60 °C’de sabit sıcaklık
profili, 3. üçgen sıcaklık profili, 4. kademli artan sıcaklık profili ve 5. kademli
azalan sıcaklık profili) kullanılarak kurutulmuştur. Çalışma kapsamında kuruma
eğrileri çıkartılmış ve Page eşitliği ile kuruma eğrilerinin matematiksel
modeli oluşturulmuştur (P< 0.001).  Toplam
enerji tüketimleri ölçülmüş ve özgül enerji tüketimleri hesaplanmıştır.  Seçilen sıcaklık profiline bağlı olarak
kurutma süreleri 3 ile 24 saat arasında değişmiştir. En yüksek özgül enerji
tüketimi 20.1 kW·kg su-1 değeri ile düşük sabit sıcaklıkta, en düşük
özgül enerji tüketimi ise ortalama 11.9  kW·kg su-1 değeri ile azalan
sıcaklık profilinde elde edilmiştir.

Kaynakça

  • Akpınar EK, Biçer Y (2005). Modelling of the drying of eggplants in thin-layers. International Journal of Food Science & Technology, 40; 273–281.
  • Alibaş, İ., 2007. Energy consumption and colour characteristics of nettle leaves during microwave, vacuum and convective drying. Biosystems Engineering, 96(4):495-502.
  • Baydar, H., 2016. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (Genişletilmiş 5. Baskı). Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 (ISBN: 975-7929-79-4).
  • Doymaz, İ., 2007. İnfluence of pretreatment solution on the drying of sour cherry. Journal of Food Engineering, 72 (2007), 591-596.
  • Ertekin, C., Heybeli, N., 2014. Thin‐layer infrared drying of mint leaves. Journal of Food Processing and Preservation, 38(4):1480-1490.
  • Eştürk, O., Soysal, Y., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with ıntermittent and continuous microwave-convective air treatments. Tarım Bilimleri Dergisi, 16:26-36.
  • Mengeş., H.O., Ertekin, C., 2006. Mathematical modeling of thin layer drying of Golden apples. Journal of Food Engineering, 77:119-125.
  • Müller, J., 2007. Convective drying of medicinal,aromatic and spice plants:a review. Stewart Postharvest Review, 4:2.
  • Özguven, M., Tarhan, S., Polatci, H., Telci, I., 2016. A new way to improve the drying kinetics and final quality of peppermint. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(6), 1368-1379.
  • Öztekin, S., Martinov, M., 2007. Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, and Processing. CRC Press.
  • Soysal, Y., Öztekin, S., 2001. Technical and Economic Performance of a Tray Dryer for Medicinal and Aromatic Plants. J. Agric. Engng Res.,79 (1): 73-79.
  • Tarhan, S., Telci, İ., Tuncay, T.M., Polatcı, H., 2010. Product quality and energy consumption when drying peppermint by rotary drum dryer. Industrial Crops and Products, 32; 420–427.
  • Tarhan, S., Telci, İ., Tuncay, T.M., Polatcı, H., 2011. Peppermint Drying Performance of Contact Dryer in Terms of ProductQuality, Energy Consumption, and Drying Duration. Drying Technology, 29(6); 642-651.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017), 1 - 10, 27.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Akpınar EK, Biçer Y (2005). Modelling of the drying of eggplants in thin-layers. International Journal of Food Science & Technology, 40; 273–281.
  • Alibaş, İ., 2007. Energy consumption and colour characteristics of nettle leaves during microwave, vacuum and convective drying. Biosystems Engineering, 96(4):495-502.
  • Baydar, H., 2016. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (Genişletilmiş 5. Baskı). Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 (ISBN: 975-7929-79-4).
  • Doymaz, İ., 2007. İnfluence of pretreatment solution on the drying of sour cherry. Journal of Food Engineering, 72 (2007), 591-596.
  • Ertekin, C., Heybeli, N., 2014. Thin‐layer infrared drying of mint leaves. Journal of Food Processing and Preservation, 38(4):1480-1490.
  • Eştürk, O., Soysal, Y., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with ıntermittent and continuous microwave-convective air treatments. Tarım Bilimleri Dergisi, 16:26-36.
  • Mengeş., H.O., Ertekin, C., 2006. Mathematical modeling of thin layer drying of Golden apples. Journal of Food Engineering, 77:119-125.
  • Müller, J., 2007. Convective drying of medicinal,aromatic and spice plants:a review. Stewart Postharvest Review, 4:2.
  • Özguven, M., Tarhan, S., Polatci, H., Telci, I., 2016. A new way to improve the drying kinetics and final quality of peppermint. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(6), 1368-1379.
  • Öztekin, S., Martinov, M., 2007. Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, and Processing. CRC Press.
  • Soysal, Y., Öztekin, S., 2001. Technical and Economic Performance of a Tray Dryer for Medicinal and Aromatic Plants. J. Agric. Engng Res.,79 (1): 73-79.
  • Tarhan, S., Telci, İ., Tuncay, T.M., Polatcı, H., 2010. Product quality and energy consumption when drying peppermint by rotary drum dryer. Industrial Crops and Products, 32; 420–427.
  • Tarhan, S., Telci, İ., Tuncay, T.M., Polatcı, H., 2011. Peppermint Drying Performance of Contact Dryer in Terms of ProductQuality, Energy Consumption, and Drying Duration. Drying Technology, 29(6); 642-651.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Murat Ertuğrul

Sefa Tarhan

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017)

Kaynak Göster

APA Ertuğrul, M., & Tarhan, S. (2017). Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(Özel Sayı (BSM 2017), 1-10.
AMA Ertuğrul M, Tarhan S. Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. GBAD. Aralık 2017;6(Özel Sayı (BSM 2017):1-10.
Chicago Ertuğrul, Murat, ve Sefa Tarhan. “Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa Officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği Ve Enerji Tüketimine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6, sy. Özel Sayı (BSM 2017) (Aralık 2017): 1-10.
EndNote Ertuğrul M, Tarhan S (01 Aralık 2017) Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 Özel Sayı (BSM 2017) 1–10.
IEEE M. Ertuğrul ve S. Tarhan, “Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi”, GBAD, c. 6, sy. Özel Sayı (BSM 2017), ss. 1–10, 2017.
ISNAD Ertuğrul, Murat - Tarhan, Sefa. “Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa Officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği Ve Enerji Tüketimine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6/Özel Sayı (BSM 2017) (Aralık 2017), 1-10.
JAMA Ertuğrul M, Tarhan S. Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. GBAD. 2017;6:1–10.
MLA Ertuğrul, Murat ve Sefa Tarhan. “Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa Officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği Ve Enerji Tüketimine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 6, sy. Özel Sayı (BSM 2017), 2017, ss. 1-10.
Vancouver Ertuğrul M, Tarhan S. Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. GBAD. 2017;6(Özel Sayı (BSM 2017):1-10.