Tıbbi ve aromatik bitkilerin yeşil aksamı
yüksek nem içeriklerinden dolayı, kalite özelliklerini korumaları için hasat
sonrasında hemen kurutulmaları gerekmektedir.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutulmasında kuruma hızını, ürün
kalitesini ve enerji tüketimini etkileyen en önemli faktör kurutma havası
sıcaklığıdır. Sabit kurutma havası
sıcaklıkları istenilen kurutma şartlarını tam olarak sağlamadığı için kurutma
havasının sıcaklığının kuruma süresince değiştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada
melisa (Melissa officinalis
L.) bitkisinin yaprakları ve dalları, beş farklı kurutma havası sıcaklık
profili (1. 35 °C’de sabit sıcaklık profili , 2. 60 °C’de sabit sıcaklık
profili, 3. üçgen sıcaklık profili, 4. kademli artan sıcaklık profili ve 5. kademli
azalan sıcaklık profili) kullanılarak kurutulmuştur. Çalışma kapsamında kuruma
eğrileri çıkartılmış ve Page eşitliği ile kuruma eğrilerinin matematiksel
modeli oluşturulmuştur (P< 0.001). Toplam
enerji tüketimleri ölçülmüş ve özgül enerji tüketimleri hesaplanmıştır. Seçilen sıcaklık profiline bağlı olarak
kurutma süreleri 3 ile 24 saat arasında değişmiştir. En yüksek özgül enerji
tüketimi 20.1 kW·kg su-1 değeri ile düşük sabit sıcaklıkta, en düşük
özgül enerji tüketimi ise ortalama 11.9 kW·kg su-1 değeri ile azalan
sıcaklık profilinde elde edilmiştir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017) |