Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017), 168 - 176, 27.12.2017

Öz

Bu çalışma 2016 yılında Aksu nohut çeşidinde
farklı gelişim dönemlerinde uygulanan ek sulamaların ham protein, ham yağ ve
ham kül içeriğine etkisini incelemek amacıyla Erciyes Üniversitesi Tarımsal
Araştırma ve Uygulama İstasyonunda yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları
deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 7 farklı sulama (S1: Susuz, S2:
Çiçeklenme öncesi tek sulama, S3: Çiçeklenme başlangıcında tek
sulama, S4: %50 bakla döneminde tek sulama, S5: %50
çiçek+%50 Tane dolum döneminde iki sulama, S6: Çiçeklenme öncesi +
%50 Bakla döneminde iki sulama, S7: Tam sulama) konusu olarak
uygulanmıştır. Uygulanan sulama suyu miktarı 85.6-323 mm arasında değişim
göstermiştir. En yüksek ham protein içeriği Skonusunda %28.84, en düşük S6 konusunda
%25.82, ham yağ içeriği en yüksek S5 konusunda %7.91, en düşük S1
konusunda %3.83, ham kül içeriği en yüksek S5 konusunda %3.56, en
düşük S2 konusunda 1.66 
olarak gözlemlenmiştir. Farklı sulama suyu uygulamaları ham protein
içeriği üzerinde p<0.05, ham yağ ve ham kül içeriği üzerinde p<0.01 önem
düzeyinde farklılıklar oluşturmuştur. 

Kaynakça

  • [1] AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  • [2] Akçin, A., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Yayınları: 43. Ziraat Fakültesi Yayınları: 8. Konya, 377s.
  • [3] Allen R.G., Pereira L.S., Raes D. and Smith M. (1998). Crop Evapotranspiration: Guidelines for Computing Crop Water Requirements. Irrigation and Drainage, Paper No.56. FAO, Rome, Italy.
  • [4] FAOSTAT (2014). Statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize (Erişim tarihi: 28 Ocak 2017).
  • [5] FAOSTAT (2015). Statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize (Erişim tarihi: 28 Ocak 2017).
  • [6] Gençtan, T. 1998. Agricultural Ecology (Tarımsal Ekoloji). Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Yayınları, Tekirdağ, Türkiye.
  • [7] Günes A, Çiçek N, İnal A, Alpaslan M, Eraslan F, Güneri E & Güzelordu T (2006). Genotipic response of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars to drought stress implemented at pre- and postanthesis stages and its relations with nutrient uptake and efficiency. Plant Soil Environonment 52: 368-376
  • [8] Kalefetoğlu T & Ekmekçioğlu Y (2005). Bitkilerde kuraklık stresinin etkileri ve dayanıklılık mekanizması. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 18(4): 723-740
  • [9] James L.G. (1993). Pprinciples of farm irrigation system desing. Florida: Krieger publishing company.
  • [10] Nobile C G M, Carreras J, Grosso R, Inga M, Silva M, Roxana A, Allende M J, Badini R, Martinez M J (2013). Proximate composition and seed lipid components of “kabuli” -type chickpea (cicer arietinum L.) from Argentina, 729-737
  • [11] Saxena N P, Johansen C, Saxena M C & Silim S N (1993). Selection for drought and salinity tolerance in coolseason food legumes. In: K.B. Singh and M.C. Saxena Eds. Breeding for stres tolerance in cool-season food legumes. United Kingdom, pp. 245-270
  • [12] Yılmaz C İ (2011). Damla yöntemiyle uygulanan farklı sulama stratejilerinin kışlık ve yazlık ekilen nohut bitkisinin verim ve su kullanım randımanına etkileri, Yüksek lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • [13] Yolcu R (2008). Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı gelişme dönemlerinde sulanan nohudun (Cicer arietinum L.) sulama suyu gereksinimi ve su tüketimi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017), 168 - 176, 27.12.2017

Öz

Kaynakça

  • [1] AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  • [2] Akçin, A., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Yayınları: 43. Ziraat Fakültesi Yayınları: 8. Konya, 377s.
  • [3] Allen R.G., Pereira L.S., Raes D. and Smith M. (1998). Crop Evapotranspiration: Guidelines for Computing Crop Water Requirements. Irrigation and Drainage, Paper No.56. FAO, Rome, Italy.
  • [4] FAOSTAT (2014). Statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize (Erişim tarihi: 28 Ocak 2017).
  • [5] FAOSTAT (2015). Statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize (Erişim tarihi: 28 Ocak 2017).
  • [6] Gençtan, T. 1998. Agricultural Ecology (Tarımsal Ekoloji). Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Yayınları, Tekirdağ, Türkiye.
  • [7] Günes A, Çiçek N, İnal A, Alpaslan M, Eraslan F, Güneri E & Güzelordu T (2006). Genotipic response of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars to drought stress implemented at pre- and postanthesis stages and its relations with nutrient uptake and efficiency. Plant Soil Environonment 52: 368-376
  • [8] Kalefetoğlu T & Ekmekçioğlu Y (2005). Bitkilerde kuraklık stresinin etkileri ve dayanıklılık mekanizması. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 18(4): 723-740
  • [9] James L.G. (1993). Pprinciples of farm irrigation system desing. Florida: Krieger publishing company.
  • [10] Nobile C G M, Carreras J, Grosso R, Inga M, Silva M, Roxana A, Allende M J, Badini R, Martinez M J (2013). Proximate composition and seed lipid components of “kabuli” -type chickpea (cicer arietinum L.) from Argentina, 729-737
  • [11] Saxena N P, Johansen C, Saxena M C & Silim S N (1993). Selection for drought and salinity tolerance in coolseason food legumes. In: K.B. Singh and M.C. Saxena Eds. Breeding for stres tolerance in cool-season food legumes. United Kingdom, pp. 245-270
  • [12] Yılmaz C İ (2011). Damla yöntemiyle uygulanan farklı sulama stratejilerinin kışlık ve yazlık ekilen nohut bitkisinin verim ve su kullanım randımanına etkileri, Yüksek lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • [13] Yolcu R (2008). Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı gelişme dönemlerinde sulanan nohudun (Cicer arietinum L.) sulama suyu gereksinimi ve su tüketimi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Halil Kırnak

İhsan Serkan Varol

Hasan Ali İrik

Hamdi Özaktan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı (BSM 2017)

Kaynak Göster

APA Kırnak, H., Varol, İ. S., İrik, H. A., Özaktan, H. (2017). Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(Özel Sayı (BSM 2017), 168-176.
AMA Kırnak H, Varol İS, İrik HA, Özaktan H. Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi. GBAD. Aralık 2017;6(Özel Sayı (BSM 2017):168-176.
Chicago Kırnak, Halil, İhsan Serkan Varol, Hasan Ali İrik, ve Hamdi Özaktan. “Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ Ve Ham Kül İçeriğine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6, sy. Özel Sayı (BSM 2017) (Aralık 2017): 168-76.
EndNote Kırnak H, Varol İS, İrik HA, Özaktan H (01 Aralık 2017) Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 Özel Sayı (BSM 2017) 168–176.
IEEE H. Kırnak, İ. S. Varol, H. A. İrik, ve H. Özaktan, “Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi”, GBAD, c. 6, sy. Özel Sayı (BSM 2017), ss. 168–176, 2017.
ISNAD Kırnak, Halil vd. “Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ Ve Ham Kül İçeriğine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6/Özel Sayı (BSM 2017) (Aralık 2017), 168-176.
JAMA Kırnak H, Varol İS, İrik HA, Özaktan H. Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi. GBAD. 2017;6:168–176.
MLA Kırnak, Halil vd. “Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ Ve Ham Kül İçeriğine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 6, sy. Özel Sayı (BSM 2017), 2017, ss. 168-76.
Vancouver Kırnak H, Varol İS, İrik HA, Özaktan H. Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi. GBAD. 2017;6(Özel Sayı (BSM 2017):168-76.