Bu
çalışma ile Türkiye'de süt sektörünün durumu Avrupa Birliği (AB) ile süt
üretimi, tüketimi, süt üreten işletmelerinin yapısı, süt toplama, örgütlenme,
yatay ve dikey örgütlenme açılarından karşılaştırılması yapılmıştır. Aynı
zamanda Türkiye'nin atması gereken adımlar ile ilgili öneriler oluşturulması
amaçlanmıştır. AB dünya süt sektörü pazarında en önemli aktördür. Süt tek
başına AB nin dış satışının %15 ini oluşturan bir numaralı üründür. Türkiye az
çok kendine kendi yeterli olmakla birlikte uluslararası ticaret içerisinde çok
fazla entegre olamamıştır. Uluslararası alanda çok ciddi bir rekabet vardır. AB
ve Türkiye süt sektörü arasında çok önemli farklılıklar gözlemlenmiştir.
Türkiye'de çok sınırlı sayıda işletme AB standartlarında çalışmakta ve bütün
süt ürünlerini üretmektedir. Üretim koşulları Türkiye'nin batısı ile doğusu
arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Son yıllarda önemli gelişmeler
olmakla birlikte aday ülke olarak Türkiye'nin yapması gereken çok iş
bulunmaktadır. Süt üreten işletmelerin kapasiteleri çok küçük ve örgütlenme
düzeyi oldukça düşüktür. Uygun besleme, hayvan sağlığı ve düşük verim gibi
yüksek toplama maliyeti ve düşük kaliteye neden olan faktörler çözülmesi
gereken sorunların bazılarıdır. Süt üretiminin artırmak için çiftlik koşulları
geliştirilmelidir. Birlik, kooperatif gibi çiftçi örgütlerinin kurulması
Türkiye'deki süt sektörünün daha rekabetçi ve entegre olmasına yardımcı
olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |