Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 3, 49 - 60, 15.12.2018

Öz

Son
yıllarda Türkiye’de et ve et ürünleri üretiminin de kalite standartlarındaki
olumsuz değişmeler ve bunun neticesinde hastalıkların artması dolayısıyla insanlara
hastalıkların taşınması endişesi artmaktadır. Böylelikle bireylerin et ve et
ürünleri özellikle kırmızı et tüketim de hassasiyeti oluşmuş  ve bir çok bireyin tüketim alışkanlıkların da
farklılıklar ortaya çıkmıştır.

 Bu çalışmada, giderek
artmakta olan gıda güvenirliği eğiliminin tüketicilerin kırmızı et ve et ürünleri
satın alma tutum ve davranışlarını nasıl etkilediğinin ortaya konulması
amaçlanmıştır.

Araştırmanın
amacı Sivas ilindeki tüketicilerin kırmızı et tercihlerini belirlenmek ve
tüketimi etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin analiz etmektir. Oransal örnekleme
yöntemi ile 535 (271 kır, 264 kent) tüketici ile görüşülmüştür. Bu araştırmanın
amacı, tüketicilerin kırmızı et satın alırkenki tutum ve davranışlarını
belirleyen bazı faktörlerin belirlenmesi ve ortaya konulmasıdır. Bunun içinde
kırmızı et satın alımındaki bireylerin tutum, davranış ve bilgilerini ölçmek
için 18 değişkeni 5’li likert ölçeği yardımı ile analiz edilmiş ve faktör
analizi yardımı ile 4 faktör altında toplanmıştır.







 Araştırma sonucunda,
tüketicilerin önemli bir bölümünün gıda güvenirliği konusundaki haberlerden
etkilendiği ve et tüketim kompozisyonunu buna göre şekillendirdiği ortaya
konulmuştur.

Kaynakça

  • Dölekoğlu, C.Ö., Şahin, A., Giray, F.H., 2015. Kadınlarda Fonksiyonel Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Akdeniz. Tarım Bilimleri Dergisi, 21(4), 572-584.
  • İlhan Meço, G., 2011. Tekirdağ İlinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıklarının Analizi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yükseklisans Tezi).
  • Kalaycı, Ş., 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. BRC Matbaacılık, Ankara.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., 2013. Maden Suyu Talebini Etkileyen Faktörlerin Tobit Modeli İle Analizi: Beypazarı İlçesi Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (2), 80-85.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., Gökçe, C., 2013. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Yeşil Gıda Ürünleri Hakkındaki Bilgi, Görüş ve Tutumları Üzerine Araştırma. ISSN: 2146-8168; Sayı: 6, Sayfa: 19-30.
  • Koç, G., Uzmay, A., 2015. Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler Ve Türkiye. Turkish Journal of Agricultural Economics, 21(1), 39-48.
  • Lorcu, F., Bolat, B.A., 2012. Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1) ss. 71-85.
  • Mutlu, S., 2007. Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi).
  • Mutlu, S., Yurdakul, O., 2008. Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği). Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Cilt:17-4, 49-59.
  • Tabachnick, B.G., Fidell, L.S., 1996. Using multivariate statistics (3rd ed.). New York, USA: HarperCollins College Publishers.
  • Yalçın, G.E., Yazıcı, E., Fatma, Ö.C.A.L., 2016. Gıda Güvencesini Tehdit Eden Etmenler ve Çözüm Önerileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 130-134.
  • Yılmaz, E., 2008. Trakya Bölgesinde Kırsal ve Kentsel Tüketicilerin Gıda Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi).
Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 3, 49 - 60, 15.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Dölekoğlu, C.Ö., Şahin, A., Giray, F.H., 2015. Kadınlarda Fonksiyonel Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Akdeniz. Tarım Bilimleri Dergisi, 21(4), 572-584.
  • İlhan Meço, G., 2011. Tekirdağ İlinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıklarının Analizi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yükseklisans Tezi).
  • Kalaycı, Ş., 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. BRC Matbaacılık, Ankara.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., 2013. Maden Suyu Talebini Etkileyen Faktörlerin Tobit Modeli İle Analizi: Beypazarı İlçesi Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (2), 80-85.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., Gökçe, C., 2013. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Yeşil Gıda Ürünleri Hakkındaki Bilgi, Görüş ve Tutumları Üzerine Araştırma. ISSN: 2146-8168; Sayı: 6, Sayfa: 19-30.
  • Koç, G., Uzmay, A., 2015. Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler Ve Türkiye. Turkish Journal of Agricultural Economics, 21(1), 39-48.
  • Lorcu, F., Bolat, B.A., 2012. Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1) ss. 71-85.
  • Mutlu, S., 2007. Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi).
  • Mutlu, S., Yurdakul, O., 2008. Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği). Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Cilt:17-4, 49-59.
  • Tabachnick, B.G., Fidell, L.S., 1996. Using multivariate statistics (3rd ed.). New York, USA: HarperCollins College Publishers.
  • Yalçın, G.E., Yazıcı, E., Fatma, Ö.C.A.L., 2016. Gıda Güvencesini Tehdit Eden Etmenler ve Çözüm Önerileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 130-134.
  • Yılmaz, E., 2008. Trakya Bölgesinde Kırsal ve Kentsel Tüketicilerin Gıda Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi).
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rüveyda Yüzbaşıoğlu 0000-0002-6520-0543

Halil Kızılaslan

Nuray Kızılaslan

Esma Kurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yüzbaşıoğlu, R., Kızılaslan, H., Kızılaslan, N., Kurt, E. (2018). Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 7(3), 49-60.
AMA Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Kurt E. Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi. GBAD. Aralık 2018;7(3):49-60.
Chicago Yüzbaşıoğlu, Rüveyda, Halil Kızılaslan, Nuray Kızılaslan, ve Esma Kurt. “Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel Ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 7, sy. 3 (Aralık 2018): 49-60.
EndNote Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Kurt E (01 Aralık 2018) Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 7 3 49–60.
IEEE R. Yüzbaşıoğlu, H. Kızılaslan, N. Kızılaslan, ve E. Kurt, “Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi”, GBAD, c. 7, sy. 3, ss. 49–60, 2018.
ISNAD Yüzbaşıoğlu, Rüveyda vd. “Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel Ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 7/3 (Aralık 2018), 49-60.
JAMA Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Kurt E. Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi. GBAD. 2018;7:49–60.
MLA Yüzbaşıoğlu, Rüveyda vd. “Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel Ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 7, sy. 3, 2018, ss. 49-60.
Vancouver Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Kurt E. Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi. GBAD. 2018;7(3):49-60.