Bu çalışma, Mardin ili merkez ilçede
balık tüketim alışkanlıkları ve tercihlerinin belirlenmesi amacı ile
yapılmıştır. Araştırmanın yapısına uygun olarak gerçekleştirilen örnekleme
sonucunda, il merkezinde ikamet eden 400 kişiyle anket çalışması
gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veri seti yardımıyla, istatistiksel analizler yapılarak kantitatif
sonuçlardeğerlendirilmiştir.
Ortaya çıkan sonuçlara göre, ankete
katılan bireylerin %77’sinin balık tükettiği ve en çok tercih ettikleri
balıklar hamsi (%44), alabalık ve çipura (%12) olarak belirlenmiştir. Satın
alırken en çok lezzetine ve az kılçıklı olmasına dikkat ettikleri ve genellikle
taze alıp tükettikleri belirlenmiştir.Çalışma sonucunda, Mardin ilinin balık
tüketiminin ülke ve dünya ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bunun
nedeninin; Mardin ilinin denize kıyısı olmadığından iç su avcılığı ve deniz
balıkları avcılığının yapılamayışından olduğu söylenebilir. Ancak
yetiştiricilik ürünleri mevcuttur. Mardin ilinde alabalık yetiştiriciliği
yapılmakta ve 9 adet balık çiftliği bulunmaktadır.
Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği ve tüketim oranı Türkiye
genelinde oldukça düşüktür. Bu bağlamda, su ürünlerinin tüketiminin artırılması
gerekmektedir. Bu da halka su ürünleri
ve işlenmiş su ürünleri tüketim alışkanlığının kazandırılması ile mümkündür.
Yine su ürünleri yetiştiriciliğinin daha uygun koşullarda yapılması için
gerekli önlemler alınmalıdır. Bu sayede balıketinin sadece su ürünlerinin daha
bol ve ucuz olduğu kış aylarında değil yıl boyu tüketiminin sağlanması
amaçlanmalıdır. Dolayısıyla bireylerin daha sağlıklı beslenmesi sağlanmış
olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |