Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 1 - 13, 31.12.2019

Öz

Araştırmada Sivas merkez ve merkeze bağlı köylerde tarım işletmelerinin
mevcut durumları ve işletmecilerin bilinç düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
92 tarım işletmesinde yapılan inceleme sonuçlarında; tarım işletmelerin de
eğitim ortalamasının düşük olduğu, yaş ortalamasına bakıldığında 18-30
aralığında nüfusun az olduğu, işletmelerin yarıya yakınının hem bitkisel hem de
hayvansal üretim yaptıkları, işletmelerin arazi büyüklüklerinin küçük olduğu
(ortalama 50.50 dekar), işletmelerin üretmiş oldukları hayvansal ve bitkisel
ürünleri pazarlamada zorluklar yaşadıkları, üreticilerin örgütlenme alanında
tam manasıyla bilinçli bir şekilde hareket etmedikleri ve işletmelerin girdi
temini ile ürünün satış fiyatının temel sorunları olduğu görülmüştür. Gerek
eğitim seviyesinin düşük olması gerek teknik bilgilerinin yetersiz olmasından
dolayı kaliteli ve sürdürülebilir tarım için ilgili kurum ve kuruluşların daha
fazla bilgilendirme toplantıları yapması önerilebilir

Kaynakça

  • Ahaotu, E.O., Madubiuke, F.N. and Ifut, O.J., 2013. Smallholder dairy production in Southern Nigeria: production, management and milk quality problems. International Journal of Agriculture and Biosciences, 2 (2), 76-81.
  • Aydın, B., Unakıtan,G., 2016. Trakya Bölgesinde Faaliyet Gösteren Tarım İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Tarımsal Uygulamalara Yaklaşımları. TEAD, 2(2):11-25.
  • Aydın, F., Çelen, M., 2017. GAP Bölgesi Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerin Demografik ve Sosyo-Ekonomik Yapısı. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7 (2/2), 107-117.
  • Bakan, Ö., Aydın, R., 2016. Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (2), 113-122.
  • Ceyhan, A., Şekeroğlu, A., Ünalan, A., Çınar, M., Serbester, U., Akyol, E. ve Yılmaz, E., 2015. Niğde İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. KSÜ Doğa Bil. Derg., 18(2),s:60-68.
  • Çelik, C., Sarıözkan, S., 2017. Kırşehir İli Merkez İlçede Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 6 (1), 38-45.
  • Çelik, Z., 2017. Samsun İli Çarşamba İlçesinde Aile Çiftçiliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Sürdürülebilirliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 63 s. Samsun
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12. Ders Notları Serisi No: 6. Tokat.
  • Daş, A., İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y., 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Bağlı Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3): 421-429.
  • Duguma, B., Kechero, Y. and Janssens, G.P.J., 2012. Survey of major diseases affecting dairy cattle in Jimma Town, Oromia, Ethiopia. Global Veterinaria, 8 (1), 62-66.
  • Ertek, N., Demir, N., Aksoy, A., 2016. Sığırcılık İşletmelerinde Kooperatif Üyeliğini Etkileyen Faktörlerin Analizi: TRA Bölgesi Örneği/Analysis of The Factors Affecting The Cooperative Membership of The Cattle Enterprises: The Case of TRA Region. Alinteri Journal of Agriculture Science, 30 (1), 38-45.
  • Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı/Socio-Economic Structures of Cattle Enterprises in Hınıs District of Erzurum Province. Alinteri Journal of Agriculture Science, 30 (1), 27-37.
  • Hozman Baş, S,, Akçay, H., 2016. Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22 (1), 57-65.
  • Karadaş, K., 2018. Koyunculuk İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Durumu Hakkâri İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (1), 29-35.
  • Köseman, A., Şeker İ., 2016. Malatya İlinde Sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu: II. Hayvan sağlığı ve ahır hijyeni perspektifinde Biyogüvenlik. Kocatepe vet. J. 9(2):61-69
  • Köseman, A., Şeker, İ., 2015. Current Status of Cattle, Sheep and Goat Breeding in Turkey. Van Veterinary Journal, 26 (2), 111-117.
  • Köseman, A., Şeker, İ., Karlıdağ, S., Güler, H., 2016. Beekeeping Activities-I The Demographic Characteristics of Beekeepers, the Problems of Beekeeping and the Determination of theviews of Beekeepers related to Current Administrative and Economic Applications. Kocatepe Veterinary Journal, 9 (4), 308-321.
  • Önal Özder, A., Özder, M., 2008. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), 197-203.
  • Polat, M ., 2017. The effects of the livestock industry on the economic development of the Region TRA2. International Journal of Social Sciences and Education Research, 3 (2), 631-643.
  • Shalström, L., Virtanen, T., Kyyrö, J. ve Lyytikänen, T., 2014. Biosecurity on finnish cattle, pig and sheep farms –results from a questionnaire. Preventive Veterinary Medicine, 117 (1), 59-67.
  • Şahin, K., Gürsoy Karadağ, A., 2016. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (özel sayı), 118-129.
  • Turhan, Ş., Vural, H., Erdal, B., 2013. Bursa Tarımının Sosyo-Ekonomik Yapısının Analizi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27 (1), 27-38.
  • Ünalan, A., Serbester, U., Çınar, M., Ceyhan, A., Akyol, E., Şekeroğlu, A., Erdem, T., Yılmaz, S., 2013. Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mevcut Durumu, Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2): 67-72.
  • Yazıcıoğlu, E., Erdoğan, S., 2004. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 1 - 13, 31.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Ahaotu, E.O., Madubiuke, F.N. and Ifut, O.J., 2013. Smallholder dairy production in Southern Nigeria: production, management and milk quality problems. International Journal of Agriculture and Biosciences, 2 (2), 76-81.
  • Aydın, B., Unakıtan,G., 2016. Trakya Bölgesinde Faaliyet Gösteren Tarım İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Tarımsal Uygulamalara Yaklaşımları. TEAD, 2(2):11-25.
  • Aydın, F., Çelen, M., 2017. GAP Bölgesi Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerin Demografik ve Sosyo-Ekonomik Yapısı. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7 (2/2), 107-117.
  • Bakan, Ö., Aydın, R., 2016. Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (2), 113-122.
  • Ceyhan, A., Şekeroğlu, A., Ünalan, A., Çınar, M., Serbester, U., Akyol, E. ve Yılmaz, E., 2015. Niğde İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. KSÜ Doğa Bil. Derg., 18(2),s:60-68.
  • Çelik, C., Sarıözkan, S., 2017. Kırşehir İli Merkez İlçede Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 6 (1), 38-45.
  • Çelik, Z., 2017. Samsun İli Çarşamba İlçesinde Aile Çiftçiliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Sürdürülebilirliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 63 s. Samsun
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12. Ders Notları Serisi No: 6. Tokat.
  • Daş, A., İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y., 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Bağlı Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3): 421-429.
  • Duguma, B., Kechero, Y. and Janssens, G.P.J., 2012. Survey of major diseases affecting dairy cattle in Jimma Town, Oromia, Ethiopia. Global Veterinaria, 8 (1), 62-66.
  • Ertek, N., Demir, N., Aksoy, A., 2016. Sığırcılık İşletmelerinde Kooperatif Üyeliğini Etkileyen Faktörlerin Analizi: TRA Bölgesi Örneği/Analysis of The Factors Affecting The Cooperative Membership of The Cattle Enterprises: The Case of TRA Region. Alinteri Journal of Agriculture Science, 30 (1), 38-45.
  • Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı/Socio-Economic Structures of Cattle Enterprises in Hınıs District of Erzurum Province. Alinteri Journal of Agriculture Science, 30 (1), 27-37.
  • Hozman Baş, S,, Akçay, H., 2016. Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22 (1), 57-65.
  • Karadaş, K., 2018. Koyunculuk İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Durumu Hakkâri İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (1), 29-35.
  • Köseman, A., Şeker İ., 2016. Malatya İlinde Sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu: II. Hayvan sağlığı ve ahır hijyeni perspektifinde Biyogüvenlik. Kocatepe vet. J. 9(2):61-69
  • Köseman, A., Şeker, İ., 2015. Current Status of Cattle, Sheep and Goat Breeding in Turkey. Van Veterinary Journal, 26 (2), 111-117.
  • Köseman, A., Şeker, İ., Karlıdağ, S., Güler, H., 2016. Beekeeping Activities-I The Demographic Characteristics of Beekeepers, the Problems of Beekeeping and the Determination of theviews of Beekeepers related to Current Administrative and Economic Applications. Kocatepe Veterinary Journal, 9 (4), 308-321.
  • Önal Özder, A., Özder, M., 2008. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), 197-203.
  • Polat, M ., 2017. The effects of the livestock industry on the economic development of the Region TRA2. International Journal of Social Sciences and Education Research, 3 (2), 631-643.
  • Shalström, L., Virtanen, T., Kyyrö, J. ve Lyytikänen, T., 2014. Biosecurity on finnish cattle, pig and sheep farms –results from a questionnaire. Preventive Veterinary Medicine, 117 (1), 59-67.
  • Şahin, K., Gürsoy Karadağ, A., 2016. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (özel sayı), 118-129.
  • Turhan, Ş., Vural, H., Erdal, B., 2013. Bursa Tarımının Sosyo-Ekonomik Yapısının Analizi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27 (1), 27-38.
  • Ünalan, A., Serbester, U., Çınar, M., Ceyhan, A., Akyol, E., Şekeroğlu, A., Erdem, T., Yılmaz, S., 2013. Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mevcut Durumu, Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2): 67-72.
  • Yazıcıoğlu, E., Erdoğan, S., 2004. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rüveyda Yüzbaşıoğlu 0000-0002-6520-0543

Göksal Çıkılı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yüzbaşıoğlu, R., & Çıkılı, G. (2019). Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(3), 1-13.
AMA Yüzbaşıoğlu R, Çıkılı G. Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi. GBAD. Aralık 2019;8(3):1-13.
Chicago Yüzbaşıoğlu, Rüveyda, ve Göksal Çıkılı. “Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi Ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 3 (Aralık 2019): 1-13.
EndNote Yüzbaşıoğlu R, Çıkılı G (01 Aralık 2019) Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 3 1–13.
IEEE R. Yüzbaşıoğlu ve G. Çıkılı, “Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi”, GBAD, c. 8, sy. 3, ss. 1–13, 2019.
ISNAD Yüzbaşıoğlu, Rüveyda - Çıkılı, Göksal. “Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi Ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/3 (Aralık 2019), 1-13.
JAMA Yüzbaşıoğlu R, Çıkılı G. Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi. GBAD. 2019;8:1–13.
MLA Yüzbaşıoğlu, Rüveyda ve Göksal Çıkılı. “Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi Ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 3, 2019, ss. 1-13.
Vancouver Yüzbaşıoğlu R, Çıkılı G. Sivas İli Merkez İlçesinde Tarım İşletmelerinin Mevcut Durum Analizi ve İşletmecilerin Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi. GBAD. 2019;8(3):1-13.