Tokat İli Kazova Bölgesi Yaprak Üretimi ve Pazarlama Sorunları
Yıl 2020,
Cilt: 9 Sayı: 3, 31 - 44, 31.12.2020
Halil Kızılaslan
,
Berrin Dal
,
Nuray Kızılaslan
Öz
Dünya’ da elverişli iklim kuşağı üzerinde yer alan Türkiye, çok eski ve köklü bir bağcılık kültürü ile zengin bir yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel ise, dünya bağcılığı içerisinde Türkiye’ nin çok iyi ve seçkin bir yerde bulunmasını sağlamaktadır. Türkiye’ de yaklaşık 1256 üzüm çeşidi yetiştirilmektedir. Ancak bunlardan 70-80 kadarının ekonomik öneminin olduğu ve geniş çapta yetiştirildiği bildirilmektedir. Türkiye’ de bağcılığın başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği ekolojilerden birisi olan Tokat' ta ise 44 üzüm çeşidinin yetiştiği ve bu çeşitlerin, iç ve dış piyasada aranan ve hatta marka olmuş üzümler olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, yaprak üreticilerinin üretim ve pazarlama sorunlarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini Tokat ili Kazova Bölgesi’ nde bağcılık yapan üreticilerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu veriler üreticiler ile yüz yüze görüşülerek anket yoluyla elde edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, bağ işletmelerinin üretimden yetiştirmeye, yetiştirmeden pazarlamaya kadar geçen süreç içerisinde birçok sorunla karşı karşıya kaldıkları görülmüştür. Bu bağlamda, üretim ve pazarlamaya yönelik sorunları tespit edilerek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Kaynakça
- Anonim, 2018a. TUİK, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. ( Erişim Tarihi: 01.11.2018)
- Anonim, 2018b. Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü. https://tokat.tarimorman.gov.tr/Link/2/Istatistikler (Erişim Tarihi: 01.11.2018).
- Cangi, R., Yağcı, A. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6 (), 137-148. DOI: 10.17100/nevbiltek.288316
- Cebeci, N., Yener, H. 2013. Manisa İli Sarıgöl İlçesi Bağ İşletmelerinin Pazarlama ve Örgütlenme Durumu Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50 (3), 0-0. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/zfdergi/issue/40172/477924
- Çakır, A., Karakaya, E., Uçar, H. 2015. Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5 (1), 9-19. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jist/issue/7941/384591
- Çeliker, A.S., 2000. Türkiye’ de Tarım. Tutibay Yayınları, 392 s, Ankara.
- Çoban, H., Kara, S., Kısmalı, İ. 2001. Alaşehir Ve Buldan İlçelerinde Mevcut Bağ İşletmelerinin Yapısının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 38 (1), . Retrieved from http://dergipark.gov.tr/zfdergi/issue/5070/69193
- Elmalı, Ö. 2008. Tokat İli Merkez İlçede Bağcılıkla Uğraşan İsletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
- Geyikçi, D. 2013. Manisa İlinin Üzüm Üretimindeki Durumunun Tespitine Yönelik Alan Araştırması ve GZFT Analizi. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (3), 468-487. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/cbayarsos/issue/4063/53531
- Kara, Z., 1990. Tokat Yöresinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar, (Doktora Tezi) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
- Kızılaslan, H., Elmalı, Ö. 2012. Grape Production Costs and Marketing Margins in Turkey (The Example from Tokat Province). Journal of New Results in Science, 1 (1), 26-32. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jnrs/issue/27512/123361
- Kızılaslan, N., Somak, E. 2013. Tokat İli Erbaa İlçesinde Bağcılık İşletmelerinde Tarımsal İlaç Kullanımında Üreticilerin Bilinç Düzeyi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (4), 79-93. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/gbad/issue/29698/319552
- Kiracı, M., Şenol, M., Kıran, T., Candar, S. 2018. Çanakkale Bağcılığının Mevcut Durumu, Gelişimi ve Üreticilerin Eğitim İhtiyaç Analizi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (-), 77-84. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/comuagri/issue/41719/503823
- Seçer, A., Yener, G . 2017. Gaziantep İlinde Üretici Düzeyinde Üzüm Pazarlama Yapısı, Üretim ve Pazarlamada Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21 (4), 444-455. DOI: 10.29050/harranziraat.295804
- Topcu Altıncı, N., Cangi, R , Önen, H . 2017. Tokat İli Bağcılık Yapısı ve Yabancı Otlarla Mücadelede Üretici Davranışlarının Belirlenmesi. Türkiye Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1 (1), 17-24. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/tubid/issue/29063/296724
- Yener, H., Cebeci, A. 2015. Manisa İli Sarıgöl İlçesi Bağ İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bazı Kültürel İşlemlerin Uygulanma Durumları Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50 (2), 223-230. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/zfdergi/issue/5106/69714
- Yücel, N., 2015. Bir Şehir: Elazığ, Bir Sektör: Bağcılık, Bir Ürün: Öküzgözü Üzümü, Bir Marka: Elazığ Şarabı. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 2 (1), 77-110. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/had/issue/32297/358843