Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Current Situation of Dairy Cattle Activity in Yozgat Province and Future Expectations of Producers

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 1, 14 - 26, 11.05.2022

Öz

This research, it is aimed to determine the current situation of dairy cattle activities in Yozgat province and the expectations of the producers from the future. For this purpose, the data of the research were obtained by surveying with 160 dairy farms enterprises that were determined according to the stratified sampling method and engaged in dairy cattle breeding in the province of Yozgat. According to the findings obtained from the research, it was determined that while the majority of small and medium-sized enterprises obtained an average of 11-15 kg milk yield per animal, 61.3% of large enterprises obtained milk yield between 16-25 kg. When the places where the enterprises sell their milk according to their size are examined, the majority of the small enterprises sell their milk, while the medium-sized enterprises give their milk to the milk collectors, and the majority of the large enterprises sell their milk to the factories. When the children of the business owners are examined, it is determined that 55.9% of the small enterprises do not want their children to continue animal husbandry, but 62.3% of the medium-sized enterprises and 71.0% of the large-scale enterprises want their children to continue animal production. In the dairy cattle farms in Yozgat, the problems of supplying roughage and not being able to market the produced milk comes to the fore. For this reason, there is a need for investment in milk processing facilities and training on marketing in Yozgat province. Farmers with higher milk production potential in the region avoid production due to concerns about not being able to market the milk or selling it at a low price. It is clear that the establishment of milk processing and marketing facilities in the province by both investors and producer associations will increase milk production.

Kaynakça

  • Akkuş, Z., 2009. Konya ilindeki sut sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı, 39s, Konya-Türkiye.
  • Alkan, S., Ünlü, H., 2019. Giresun Ilindeki Sığırcılık Işletmelerinin Genel Yapısının Belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 32(1): 109-115.
  • Ata, N., Yılmaz, H., 2015. Türkiye’de Uygulanan Hayvansal Üretimi Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı Işletmelerine Yansımaları: Burdur Ili Örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi. 10(1): 44-54.
  • Bahat, E., 2015. Sakarya ili Karasu ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin üretim özellikleri ve yönetim uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı, 102s, Kayseri-Türkiye.
  • Bakan, Ö., Aydın, R., 2016. Ağrı Ili Süt Sığırcılığı Işletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 47(2): 113-122.
  • Bakır, G., Kibar, M., 2019. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Memnuniyet ve Sürdürülebilirliğine Etkili Olan Faktörler: Muş İli Örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(2): 123-135.
  • Boz, İ., 2013. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1):24-32
  • Çallı, A., 2016. Türkiye’de uygulanan hayvancılık destekleme politikalarının Tokat ili hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Tokat-Türkiye.
  • Demir, P., Aral Y., Sarıözkan, S., 2014. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 25(1), 1-6.
  • Güney, Z., 2019. Ordu ili sığırcılık işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalı, 92s, Ordu-Türkiye.
  • Kılıç, İ., Öziçsel, B., Yaylı, B., 2020. Kütahya’da Faaliyet Gösteren Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özellikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 6(2): 275-286.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2016. Süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti: Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 3(1): 24-32.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., Güler, O., 2018. Sığırcılık işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti ve beklentileri: Erzurum ili Narman ilçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 21(2): 203-208.
  • Köseman, A., Şeker, İ., 2016. Malatya ilinde siğircilik işletmelerinin mevcut durumu: I. yapısal özellikler. Fırat Üniv. Sağlık Bilimleri Dergisi. 30(1): 5-12.
  • Oğuz, C., Yener, A., 2018. Productivity analysis of dairy cattle farms in Turkey: case study of Konya Province. Custos e Agronegocio. 14(1), 298-319.
  • Özkaya, T., Oyan, O., Işın, F., Uzmay, A. 2001. Türkiye’de Tarımsal Destekleme Politikaları: Dünü – Bugünü - Geleceği. Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yayını, Ankara.
  • Öztürk., D., Karkacıer, O., 2008. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 25(1): 15-22.
  • Sayın, C., 2002. Türkiye’de Hayvancılık Politikaları ve Reform Arayışlarının Etkileri. Türkiye-Hollanda Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu, 11-12 Haziran 2020, Ankara, Türkiye.
  • Şeker, İ., Tasalı, H., Güler, H., 2012. Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 26(1): 9-16.
  • Soydam, A. E., 2018. Kütahya İli Tavşanlı İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı, Isparta - Türkiye.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, A. R., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. mevcut durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 19(1): 109-116.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2006. Giresun yöresindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 37(1): 39-47.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2009. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 40(1), 37-47.
  • TUİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu, TUİK 2020 yılı verileri. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 06.09.2021). Yasan Ataseven, Z. 2020. Tarım Ürünleri Piyasaları – Süt, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasalar%C4%B1/2021-Ocak%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Raporu/S%C3%BCt,%20Ocak-2021,%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasa%20Raporu-.pdf. (Erişim Tarihi: 28.12.2021).
  • Yulafçı, A., Cinemre, H., 2005. Samsun ili gıda sanayii işletmelerinin sorunları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 20(3): 60-63.

Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 1, 14 - 26, 11.05.2022

Öz

Bu araştırmada Yozgat ili süt sığırcılığı faaliyetinin mevcut durumu ve üreticilerin gelecekten beklentilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Yozgat ilinde süt sığırcılığı faaliyetinde bulunan ve tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenmiş 160 işletme ile anket yapılarak araştırmanın verileri elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin çoğunluğu hayvan başına ortalama 11-15 kg arasında süt verimi elde ederken, büyük işletmelerin %61.3’ü 16-25 kg arasında süt verimi elde ettikleri belirlenmiştir. İşletmelerin büyüklük durumuna göre sütlerini sattıkları yerler incelendiğinde küçük işletmecilerin çoğunluğu kendi satarken, orta büyüklükteki işletmeciler süt toplayıcılarına vermekte, büyük işletmelerin çoğunluğu ise fabrikalara sütlerini satmaktadır. İşletme sahiplerinin çocuklarının hayvansal üretime devam etme durumları incelendiğinde küçük işletmelerin %55.9’unun çocuklarının hayvancılığa devam etmelerini istemedikleri ancak orta ölçekli işletmelerin %62.3’ü ve büyük ölçekli işletmelerin %71.0’i çocuklarının hayvansal üretime devam etmelerini istedikleri belirlenmiştir. Yozgat'taki süt sığırcılığı işletmelerinde kaba yem temini ve üretilen sütün pazarlanamaması sorunları öne çıkmaktadır. Bu nedenle Yozgat ilinde süt işleme tesislerine yatırım ve pazarlama konusunda eğitime ihtiyaç vardır. Bölgede süt üretim potansiyeli yüksek olan çiftçiler, sütü pazarlayamama veya düşük fiyattan satma endişesi nedeniyle üretimden kaçınmaktadırlar. İlde hem yatırımcılar hem de üretici birlikleri tarafından süt işleme ve pazarlama tesislerinin kurulmasının süt üretimini artıracağı açıktır.

Kaynakça

  • Akkuş, Z., 2009. Konya ilindeki sut sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı, 39s, Konya-Türkiye.
  • Alkan, S., Ünlü, H., 2019. Giresun Ilindeki Sığırcılık Işletmelerinin Genel Yapısının Belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 32(1): 109-115.
  • Ata, N., Yılmaz, H., 2015. Türkiye’de Uygulanan Hayvansal Üretimi Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı Işletmelerine Yansımaları: Burdur Ili Örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi. 10(1): 44-54.
  • Bahat, E., 2015. Sakarya ili Karasu ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin üretim özellikleri ve yönetim uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı, 102s, Kayseri-Türkiye.
  • Bakan, Ö., Aydın, R., 2016. Ağrı Ili Süt Sığırcılığı Işletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 47(2): 113-122.
  • Bakır, G., Kibar, M., 2019. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Memnuniyet ve Sürdürülebilirliğine Etkili Olan Faktörler: Muş İli Örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(2): 123-135.
  • Boz, İ., 2013. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1):24-32
  • Çallı, A., 2016. Türkiye’de uygulanan hayvancılık destekleme politikalarının Tokat ili hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Tokat-Türkiye.
  • Demir, P., Aral Y., Sarıözkan, S., 2014. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 25(1), 1-6.
  • Güney, Z., 2019. Ordu ili sığırcılık işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalı, 92s, Ordu-Türkiye.
  • Kılıç, İ., Öziçsel, B., Yaylı, B., 2020. Kütahya’da Faaliyet Gösteren Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özellikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 6(2): 275-286.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2016. Süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti: Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 3(1): 24-32.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., Güler, O., 2018. Sığırcılık işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti ve beklentileri: Erzurum ili Narman ilçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 21(2): 203-208.
  • Köseman, A., Şeker, İ., 2016. Malatya ilinde siğircilik işletmelerinin mevcut durumu: I. yapısal özellikler. Fırat Üniv. Sağlık Bilimleri Dergisi. 30(1): 5-12.
  • Oğuz, C., Yener, A., 2018. Productivity analysis of dairy cattle farms in Turkey: case study of Konya Province. Custos e Agronegocio. 14(1), 298-319.
  • Özkaya, T., Oyan, O., Işın, F., Uzmay, A. 2001. Türkiye’de Tarımsal Destekleme Politikaları: Dünü – Bugünü - Geleceği. Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yayını, Ankara.
  • Öztürk., D., Karkacıer, O., 2008. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 25(1): 15-22.
  • Sayın, C., 2002. Türkiye’de Hayvancılık Politikaları ve Reform Arayışlarının Etkileri. Türkiye-Hollanda Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu, 11-12 Haziran 2020, Ankara, Türkiye.
  • Şeker, İ., Tasalı, H., Güler, H., 2012. Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 26(1): 9-16.
  • Soydam, A. E., 2018. Kütahya İli Tavşanlı İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı, Isparta - Türkiye.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, A. R., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. mevcut durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 19(1): 109-116.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2006. Giresun yöresindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 37(1): 39-47.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2009. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 40(1), 37-47.
  • TUİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu, TUİK 2020 yılı verileri. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 06.09.2021). Yasan Ataseven, Z. 2020. Tarım Ürünleri Piyasaları – Süt, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasalar%C4%B1/2021-Ocak%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Raporu/S%C3%BCt,%20Ocak-2021,%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasa%20Raporu-.pdf. (Erişim Tarihi: 28.12.2021).
  • Yulafçı, A., Cinemre, H., 2005. Samsun ili gıda sanayii işletmelerinin sorunları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 20(3): 60-63.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Orhan Ermetin 0000-0002-3404-0452

Nur İlkay Abacı 0000-0002-4411-2800

Erken Görünüm Tarihi 30 Nisan 2022
Yayımlanma Tarihi 11 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ermetin, O., & Abacı, N. İ. (2022). Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(1), 14-26.
AMA Ermetin O, Abacı Nİ. Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. GBAD. Mayıs 2022;11(1):14-26.
Chicago Ermetin, Orhan, ve Nur İlkay Abacı. “Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu Ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, sy. 1 (Mayıs 2022): 14-26.
EndNote Ermetin O, Abacı Nİ (01 Mayıs 2022) Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 1 14–26.
IEEE O. Ermetin ve N. İ. Abacı, “Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri”, GBAD, c. 11, sy. 1, ss. 14–26, 2022.
ISNAD Ermetin, Orhan - Abacı, Nur İlkay. “Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu Ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/1 (Mayıs 2022), 14-26.
JAMA Ermetin O, Abacı Nİ. Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. GBAD. 2022;11:14–26.
MLA Ermetin, Orhan ve Nur İlkay Abacı. “Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu Ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 11, sy. 1, 2022, ss. 14-26.
Vancouver Ermetin O, Abacı Nİ. Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. GBAD. 2022;11(1):14-26.