In the study, the biochemical and fatty acid composition and mineral content of rainbow trout reared at different stations were compared. For this purpose, in terms of nutritional composition, rainbow trouts obtained from the A station had the highest protein and fat ratio. The lowest protein ratio was determined in the D station, and the lowest oil ratio was determined in the C station. Although the fatty acid contents of the feeds used by the enterprises were different between them, they were almost close to each other. Meristic, stearic, palmitic, oleic, linoleic, linolenic, arachidonic, EPA and DHA were determined to be dominant in the fillet fatty acid compositions of the cultured rainbow trouts at all the stations. Although the n-3/n-6 ratio, IA, FLQ and h/H indexes in fish muscles were at desired nutritional quality values, the IT index was at undesirable nutritional quality values. It was determined that the mineral substance amounts of the feeds obtained from different stations were Ca>P>K>Na>Fe>Mg>Zn>Mn>Se. The mineral substance amounts of rainbow trout obtained from different stations were determined as K>P>Mg>Na>Ca>Zn>Zn>Fe>Se. The amount of mineral substances in the fish samples taken from all the stations was determined to be quite high. As a result, it was determined that the trout obtained from all stations had suitable nutritional criteria. All fish can be considered good sources of nutrients, fatty acids and minerals.
fatty acid mineral matter nutrition quality index cultured rainbow trout
Çalışmada, farklı istasyonlarda yetiştirilen gökkuşağı alabalığının biyokimyasal ve yağ asidi bileşimi ve mineral içeriği karşılaştırılmıştır. Bu amaçla besin kompozisyonu açısından A istasyonundan elde edilen gökkuşağı alabalıkları en yüksek protein ve yağ oranına sahiptir. En düşük protein oranı D istasyonunda, en düşük yağ oranı ise C istasyonunda belirlendi. İşletmelerin kullandıkları yemlerin yağ asidi içerikleri kendi aralarında farklılık gösterse de neredeyse birbirine yakındı. Tüm istasyonlarda kültürü yapılan gökkuşağı alabalıklarının fileto yağ asidi kompozisyonlarında meristik, stearik, palmitik, oleik, linoleik, linolenik, araşidonik, EPA ve DHA'nın baskın olduğu belirlendi. Balık kaslarında n-3/n-6 oranı, IA, FLQ ve h/H indeksleri istenilen besinsel kalite değerlerinde olmasına rağmen IT indeksi istenmeyen besinsel kalite değerlerindeydi. Farklı istasyonlardan alınan yemlerin mineral madde miktarlarının Ca>P>K>Na>Fe>Mg>Zn>Mn>Se olduğu belirlendi. Farklı istasyonlardan elde edilen gökkuşağı alabalığının mineral madde miktarları K>P>Mg>Na>Ca>Zn>Zn>Fe>Se olarak belirlenmiştir. Tüm istasyonlardan alınan balık örneklerinde mineral madde miktarlarının oldukça yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak tüm istasyonlardan elde edilen alabalıkların uygun beslenme kriterlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Tüm balıklar iyi besin, yağ asitleri ve mineral kaynakları olarak kabul edilebilir.
yağ asitleri mineral madde besin kalite indeksi kültüre etmek gökkuşağı alabalığı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 11 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2 |