Cape gooseberry fruit is a tropical fruit that has a unique taste and contains bioactive functional properties, vitamin C, vitamin E, carotenoid and phenolic compounds, and minerals such as phosphorus, magnesium, zinc and iron. In addition to its consumption as fresh fruit, it can be used in salads, cooked dishes, by making jam, in desserts such as pies and jellies, in sauces added to meat and seafood, in chocolate products, by processing into fruit juice, as a preservative, and as a snack by drying. Besides being consumed as a snack, dried fruit has significant potential in the confectionery, bakery and breakfast cereal industries with its sweet and sour taste combination. The juice of the fruit is also rich in bioactive compounds such as phenolic compounds and vitamins. With this feature, it represents a different option for new functional drinks. In this study, it was aimed to examine and evaluate the chemical properties and usage areas of cape gooseberry fruit, regarding the data on this subject in the literature.
Altınçilek meyvesi kendine has lezzeti olan, biyoaktif fonksiyonel özelliklere sahip vitamin C, vitamin E, karotenoit ve fenolik bileşikler ile fosfor, magnezyum, çinko ve demir gibi mineralleri içeren tropikal bir meyvedir. Taze meyve olarak tüketiminin yanında, salatalarda, pişmiş yemeklerde, reçeli yapılarak, turta, jöle gibi tatlılarda, et ve deniz ürünlerine katılan soslarda, çikolata ürünlerinde, meyve suyuna işlenerek, koruyucu olarak ve kurutularak atıştırmalık olarak kullanılabilmektedir Kurutulmuş meyve, atıştırmalık olarak tüketiminin yanında, sahip olduğu tatlı ve ekşi tat bileşimi ile şekerleme, fırıncılık ve kahvaltılık tahıl endüstrilerinde önemli bir potansiyele sahiptir. Meyvenin suyu da, fenolik bileşikler ve vitaminler gibi biyoaktif bileşiklerce zengindir. Bu özelliğiyle yeni fonksiyonel içecekler için farklı bir şeçenek teşkil etmektedir. Bu çalışmada, altınçilek meyvesinin kimyasal özellikleri ve kullanım alanlarının, literatürdeki bu konudaki veriler dikkate alınarak incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bilgi Güvenliği Yönetimi |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1 |