Bu çalışmada, Balıkesir ili Bandırma ilçesi
yakınlarındaki üç farklı modern süt sığırcılığı işletmesinde üretilen çiğ
sütlerin somatik hücre sayıları (SHS) belirlenerek, mevsimsel farklılıklar ve yasal
normlara uygunluklarının belirlenmesi amaçlandı. İşletmelerde, laktasyondaki 50’şer adet Siyah-Alaca ırkı
inekten, Aralık-2015 ve Kasım-2016 tarihleri arasında ayda bir kez olmak üzere
sabah sağımlarından elde edilen sütlerden alınan çiğ süt örneklerindeki
somatik hücre sayıları, Bentley FTS Combi 400 analiz cihazı kullanılarak
ölçüldü. Üç farklı süt sığırcılığı işletmesinde kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar
dönemlerindeki ortalama somatik hücre sayıları sırasıyla, 203.975±423.382
SHS/ml, 163.311± 23.566 SHS/ml, 237.164±130.396 SHS/ml ve 198.302±672.024
SHS/ml olarak belirlendi. İşletmeler arasında ve her bir işletmedeki aylık ve
mevsimsel SHS değerleri arasında p<0.05 düzeylerinde istatistiksel önem olduğu
bulundu. Belirlenen somatik hücre sayılarının geometrik ortalamalarına göre toplam 600 adet çiğ süt
numunesinin 11 (%0.61)’inin [7 (%3.5) adedi İşletme-1. ve 4 (%2) adedi
İşletme-3] bildirilen yasal normlara uygun olmadığı tespit edildi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 18 |