Özet:
Amaç:
Gıda ürünlerinin güneş altında kurutulması bilinen en eski ve en yaygın
geleneksel gıda koruma yöntemlerindendir. Ancak kurutulacak ürünün doğrudan
güneşle temasında ürünün renginde ve besin değerlerinde azalma ile beraber kurutma
uzun sürmekte ve dışarıdan gelebilecek istenmeyen maddelerle kirlenmektedir. Bu
sorunları gidermek için farklı kurutma yöntemleri ve kurutucular
geliştirilmiştir. Güneş
enerjili kurutucular, herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan
yalnız güneş enerjisini kullanması nedeniyle konvensiyonel enerji ile çalışan
kurutuculara göre daha ekonomik ve ekolojiktir.
Materyal
ve Metot: Bu çalışmada starking cinsi elma dilimleri doğal
konvektif raflı güneş enerjili kurutucuda, doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmuştur.
Bulgular:
Her bir kurutma yönteminde kuruma süresi boyunca nem kaybı, kuruma hızı,
büzülme oranı, kurutma kabini içindeki havanın sıcaklık ve nem değerleri belirlenmiştir.
Sonuç:
Kurutucu kabinindeki hava sıcaklığının daha fazla ve nemin daha az olması
sebebiyle elma dilimlerinin, kurutucuda kurutulmasında doğrudan güneş altında
ve gölgede kurutulmaya göre nem kaybı ve büzülme oranının arttığı, kuruma süresinin
azaldığı görülmüştür.
Abstract
Objective: It is the oldest and most common traditional food preservation method known to dry by laying food products under the sun them. But both color and nutritions value of driyed product decraeses in drying under direct sunshine. However, this method takes a lot of time and the product quality is partially protected by the impurities that may come from the outside. To solve these problems, different dryers have been developed. Solar dryers makes more economical than other dryers for using only solar energy without the need for any convensiyonel dryers.
Materials and Methods: Apple (starking) slices were dried using by solar tray dryer, spreading directly to the sun and spreading in the shade.
Results: Drying conditions were chosen as the amount of loaded material, slice thickness, drying time, and tray position. As far as drying time on apple drying was determined by moisture loss, drying rate, shrinkage ratio, air temperature and air humidty in the drying cabinet.
Conclusion: The drying of apple slices with a solar tray dryer has been quicker than the direct sunshine and drying of the shadows. Drying has increased due to increased air temperature in the dryer and decreased air humidity, shrinkage ratio and water loss increased, and drying rate decreased.
Mersin Üniversitesi
2018-1-TP2-2840
Bu çalışma Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından 2018-1-TP2-2840 no'lu proje ile desteklenmiştir. Yazarlar desteklerinden dolayı Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimine teşekkürlerini sunar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2018-1-TP2-2840 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 22 |