Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması

Yıl 2019, Sayı: 22, 29 - 36, 30.07.2019

Öz

Özet:

Amaç:
Gıda ürünlerinin güneş altında kurutulması bilinen en eski ve en yaygın
geleneksel gıda koruma yöntemlerindendir. Ancak kurutulacak ürünün doğrudan
güneşle temasında ürünün renginde ve besin değerlerinde azalma ile beraber kurutma
uzun sürmekte ve dışarıdan gelebilecek istenmeyen maddelerle kirlenmektedir. Bu
sorunları gidermek için farklı kurutma yöntemleri ve kurutucular
geliştirilmiştir.
Güneş
enerjili kurutucular, herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan
yalnız güneş enerjisini kullanması nedeniyle konvensiyonel enerji ile çalışan
kurutuculara göre daha ekonomik ve ekolojiktir.

Materyal
ve Metot:
Bu çalışmada starking cinsi elma dilimleri doğal
konvektif raflı güneş enerjili kurutucuda, doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmuştur.

Bulgular:
Her bir kurutma yönteminde kuruma süresi boyunca nem kaybı, kuruma hızı,
büzülme oranı, kurutma kabini içindeki havanın sıcaklık ve nem değerleri belirlenmiştir.









Sonuç:
Kurutucu kabinindeki hava sıcaklığının daha fazla ve nemin daha az olması
sebebiyle elma dilimlerinin, kurutucuda kurutulmasında doğrudan güneş altında
ve gölgede kurutulmaya göre nem kaybı ve büzülme oranının arttığı, kuruma süresinin
azaldığı görülmüştür. 

Abstract

Objective: It is the oldest and most common traditional food preservation method known to dry by laying food products under the sun them. But both color and nutritions value of driyed product decraeses in drying under direct sunshine. However, this method takes a lot of time and the product quality is partially protected by the impurities that may come from the outside. To solve these problems, different dryers have been developed. Solar dryers makes more economical than other dryers for using only solar energy without the need for any convensiyonel dryers.

Materials and Methods: Apple (starking) slices were dried using by solar tray dryer, spreading directly to the sun and spreading in the shade. 

Results: Drying conditions were chosen as the amount of loaded material, slice thickness, drying time, and tray position. As far as drying time on apple drying was determined by moisture loss, drying rate, shrinkage ratio, air temperature and air humidty in the drying cabinet. 

Conclusion: The drying of apple slices with a solar tray dryer has been quicker than the direct sunshine and drying of the shadows. Drying has increased due to increased air temperature in the dryer and decreased air humidity, shrinkage ratio and water loss increased, and drying rate decreased.


Destekleyen Kurum

Mersin Üniversitesi

Proje Numarası

2018-1-TP2-2840

Teşekkür

Bu çalışma Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından 2018-1-TP2-2840 no'lu proje ile desteklenmiştir. Yazarlar desteklerinden dolayı Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimine teşekkürlerini sunar

Kaynakça

  • Aboud, A., 2013. Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken the Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition 12 (3), 250-254. Aktas, M., Ceylan, İ. and Yilmaz, S., 2009. Determination of Drying Characteristics of Apples in a Heat Pump and Solar Dryer, Desalination 239, 266–275. Atalay, H., Coban, M.T. and Kıncay, O., 2017. Modeling of the Drying Process of Apple Slices: Application with a Solar Dryer and the Thermal Energy Storage System, Energy 134, 382-391. Cakir, M.T., 2015. Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması, Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi
  • Ceylan, İ, Aktaş, M. ve Doğan, H., 2006. Güneş Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutulması. Politeknik Dergisi 9 (4), 289- 294.
  • Darıcı, S. ve Şen, S., 2012. Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 20 (130): 51- 58.
  • Demiray, E. ve Tülek, Y., 2012. Kurutma İşleminin Kırmızı Biberdeki Renk Maddelerine Etkisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 7 (3), 1-10.
  • Ekecwukhu, O.V. and Norton, B., 1999. Review of Solar–Energy Drying System II: An Overview of Solar Drying Technology, Energy Conversion & Management 40 (1999) 615-655.
  • Ertekin, C. ve Yaldız, O., 1998. Gelişen Ülkelerde Tarımsal Ürünlerin Kurutulmasında Güneş Enerjisi Kullanımının Rolü, Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi, Tekirdağ, 17- 18 Eylül, s. 694- 701.
  • Gökayaz, L. ve Yıldız, Z., 2017. Gıda Ürünlerinin Kurutulmasında Güneş Enerjili Kurutucuların Kullanımı. 2. Uluslararası Akdeniz Bilim ve Mühendislik Kongresi, Adana, 25-27 Ekim, s. 1079- 1085.
  • Heybeli, N. ve Ertekin, C., 2007. Elma Dilimlerinin Ince Tabaka Halinde Kuruma Karaekteristiği, Tarım Makinalari Bilimi Dergisi, 3(3), 179-187.
  • Öztürk, H., 2008. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı. Teknik Yayınevi Mühendislik, Mimarlık Yayınları, Ankara. ISBN 9789755230429.
  • Sacilik, K. and Elicin, A. K., 2005. An Experimental Study for Solar Tunnel Drying of Apple, 2005. Tarım Bilimleri Dergisi, 11 (2) 207-211.
  • Sacilik, K. and Elicin, A. K., 2006. The thin Layer Drying Characteristics of Organic Apple Slices, Journal of Food Engineering, 73, 281–289.
  • Tüfekçi, S., 2014. Ultrases Ön İşleminin Bamya ve Elma Örneklerinin Kurutma Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli
  • Yazıcı, A. D. ve Das, M., 2018. Güneş Enerjisi Destekli Kurutma Sistemi ile Elma Ürününün Kurutulması ve Kurutma Değerlerinin Yapay Sinir Ağı ile Modellenmesi, International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies 2(1) 08 – 13.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi
Yazarlar

Zehra Yıldız 0000-0003-1304-4857

Leyla Gökayaz Bu kişi benim 0000-0002-7580-9838

Proje Numarası 2018-1-TP2-2840
Yayımlanma Tarihi 30 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Yıldız, Z., & Gökayaz, L. (2019). Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(22), 29-36.

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0