Bal arısı (Apis mellifera L.) tarafından bitkilerden toplanan doğal bir ürün olan propolis; %45-50 flavonidlerden, %30-35 mum ve yağ asitlerinden, %10 esansiyel yağlardan, %5 polenden ve %5 organik bileşiklerden ve mineral maddelerden oluşmaktadır. İçeriği edinildiği kaynaklara, iklime, mevsime ve bekleme süresine bağlı olarak değişmektedir. Propolis hem yararlı hem de zararlı özellikler gösteren doğal bir üründür. Propolisin antioksidan, antikanser, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuar ve antiülser etkileri bulunduğu açıklanmıştır. Propolis içerdiği maddelere göre farklı alerjik komplikasyonlara, genotoksik ve antigenotoksik etkilere de sebep olabilmektedir. Bu derlemede propolisin kimyasal bileşimi ve biyolojik etkileri sunulmuştur.
-
-
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1 |