Oilseeds as well as human nutrition, especially in the food industry, it is an agricultural product that provides high added value industrially. Although Turkey provides a suitable environment for the production of all oil seeds grown outside of tropical climate conditions, thanks to its climatic features and soil structure; population growth over the years has leads to an increase in demand, revealing a production deficit and food security problem. In addition, oilseed imports due to the capacity utilization rate not completely used in the vegetable oil industry, it is one of the 10 most imported products it constitutes the most import item in agricultural products with cereals. In this study, Turkey's 2001-2022 period, in terms of demand, it has been tried to reveal the production, export and import structure of vegetable oils obtained from the most leading oil seeds. Based on foreign trade data on vegetable oils, international competitiveness was analyzed with RCA (Revealed Comparative Advantages), RSCA (Revealed Symmetric Comparative Advantages) and TBI (Trade Balance Index) indexes. Although oilseed and raw oil imports are high, the competitiveness index values of vegetable oils offered for direct consumption by being refined other than palm oil are positive, their continues to provide added value to the country's economy.
Vegetable Oil Industry Food Security Competitiveness Oil Seeds
Yağlı tohumlar insan beslenmesinin yanı sıra başta gıda sanayinde olmak üzere endüstriyel olarak yüksek katma değer sağlayan tarımsal bir üründür. Türkiye iklimsel özellikleri ve toprak yapısı sayesinde tropik iklim koşulları dışında yetişen tüm yağlı tohumların üretimi için uygun ortam sağlamakla birlikte; yıllar içinde artan nüfus talebin artmasına yol açmış, üretim açığını ve gıda güvencesi sorununu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bitkisel yağ sanayinde kapasite kullanım oranının tam kullanılmaması nedeniyle yağlı tohum ithalatı, en çok ithalatı gerçekleşen 10 üründen biri olup hububat ürünleri ile de tarım ürünlerinde en çok ithalat kalemini oluşturmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’nin 2001-2022 döneminde talep açısından en önde gelen yağlı tohumlardan elde edilen bitkisel yağların üretim, ihracat ve ithalat yapısı ortaya konmaya çalışılmıştır. Bitkisel yağlara ilişkin dış ticaret verilerden yola çıkarak uluslararası rekabet gücü AKÜ (Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler), ASKÜ (Açıklanmış Simetrik Karşılaştırmalı Üstünlükler) ve TBI (Trade Balance Index-Ticaret Dengesi İndeksi) indeksleriyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak yağlı tohum ve ham yağ ithalatı yüksek olmasına karşın palm yağı dışında rafine edilerek doğrudan tüketime sunulan bitkisel yağların rekabet gücü indeks değerleri pozitif olup ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam etmektedir.
Bitkisel Yağ Sanayi Gıda Güvencesi Rekabet Gücü Yağlı Tohumlar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Makro İktisat (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 35 |
Dergimiz ULAKBİM tarafından izlenmekte, ASOSINDEX, SOBİAD ve EUROPUB tarafından taranmaktadır.