In this study, the effect of micronutrients on food consumption and
development of Agelastica alni larvae
was investigated. The pupa dry weight, the amount of pupa crude protein, the
amount of pupa lipid and the developmental periods were taken into
consideration in order to examine the development of larvae. Eight different
artificial diets were prepared by increasing or decreasing the concentrations
of the vitamin mixture (V) and salt mixture (T) by 100 %, 50 %, and removing
the salt mixture or vitamin mixture from some diets. The larvae were fed
individually in each dietary group and feeding experiments were performed in 10
replications. It has been determined that the highest consumption of diets is V
/ 0.5T and the lowest consumption is 0.5V / T. A statistically significant
negative correlation was found between salt concentration of diet and
consumption and a positive correlation was found between vitamin concentrations
of diet. A relationship between salt or vitamin concentrations of diet and pupa
dry weight has not been established. A weak relationship was found between
consumption amount and pupa crude protein amount. The salt concentration of the
diet affects the amount of pupa lipid in the negative correlation, while the
vitamin concentration affects the positive correlation. When the developmental
stages of larvae for different diets were examined, the longest larval period
was observed for the larvae fed on the V / -T diet and the shortest larval
period was observed for the larvae fed on the 2V / T diet. As the vitamin
concentration of the diet increases, the duration of development is shortened. As the
length of development increases, the pupa dry weight and pupa lipid amount decrease.
Agelastica alni Feeding Salt mixture Vitamin Artificial diet
Bu çalışmada Agelastica alni
larvalarının besin tüketim miktarı ve gelişimi üzerine mikrogıdaların etkisi araştırılmıştır.
Larvaların gelişimini inceleyebilmek için pupa kuru ağırlığı, pupa ham protein
miktarı, pupa lipit miktarı ve gelişim süreleri dikkate alınmıştır. Vitamin karışımı (V) ve tuz karışımı (T)
konsantrasyonları % 100, % 50 oranlarında artırılarak veya azaltılarak, bazı
diyetlerden ise tuz karışımı veya vitamin karışımı çıkarılarak sekiz farklı
yapay diyet hazırlanmıştır. Larvalar her bir diyet grubunda teker teker
beslenmişlerdir ve 10 tekrar olacak şekilde beslenme deneyleri
gerçekleştirilmiştir. Diyetler arasında en fazla tüketim miktarının V/0.5T
içeren diyette, en az tüketim miktarının ise 0.5V/T içeren diyette olduğu
tespit edilmiştir. Diyetteki tuz konsantrasyonu ile besin tüketimi arasında
istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki, vitamin konsantrasyonu
arasında ise pozitif yönlü bir ilişki belirlenmiştir. Diyetin tuz ya da vitamin
konsantrasyonları ile pupa kuru ağırlığı arasında bir ilişki belirlenememiştir.
Tüketim miktarı ile pupa ham protein miktarı arasında ise zayıf bir ilişki
tespit edilmiştir. Diyetteki tuz konsantrasyonu pupa lipit miktarını negatif
yönde etkilerken, vitamin konsantrasyonu pozitif yönde etkilemektedir.
Larvaların farklı diyetlerdeki gelişim süreleri incelendiğinde en uzun larva
dönemi V/-T diyetinde beslenen larvalarda, en kısa larva dönemi ise 2V/T diyetinde
beslenen larvalarda gözlenmiştir. Diyetin vitamin konsantrasyonu arttıkça
gelişim süresinin kısaldığı belirlenmiştir. Gelişim süresi uzadıkça pupa kuru
ağırlığı ve pupa lipit miktarı azalmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2019 |
Gönderilme Tarihi | 6 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 14 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 1 |