Küçük işletmelerin, afet olaylarıyla birlikte
yaşayabilmesi ve etkilerini azaltabilmesi, hazırlıklı olmaları ve bilgi, bilinç
düzeyleri ile belirlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, küçük işletmelerin afet ve
acil durumlar için hazırlıklarını değerlendirmektir. Araştırma, Gümüşhane
İlinde bulunan küçük işletmelerin işletme sahibi, müdür ve personeline
yapılmıştır. Araştırma grubunu, araştırmaya katılmayı kabul eden 270 küçük
işletme personeli oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama formu olarak iki
bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır. Birinci bölüm demografik bilgilerin
elde edilmesi amacıyla hazırlanan sorulardan; ikinci bölüm ise acil durum hazırlıklarını
değerlendirmek amacıyla hazırlanan sorulardan meydana gelmektedir. Veriler
ki-kare ve t testi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların %86,3’ü tesisini az
tehlikeli, %8,9’ü tehlikeli, %4,8’i ise çok tehlikeli olarak değerlendirmiştir.
Katılımcıların puan ortalaması 10 üzerinden 2,46±2,68’dir. Katılımcıların puan ortalaması oldukça
düşük bulunmuştur. Katılımcıların işletmedeki görevleri ile bilgi puanı
arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. İşletme sahiplerinin
bilgi puanlarının müdür ve personele göre düşük olduğu görülmüştür. Hazırlık
bilgi puanı yüksek olan işletmelerin afet plan gerekliliklerine işletmelerinde
daha fazla yer verdikleri, tatbikat yaptıkları gözlenmektedir. Bilgi puanı
artıkça hazırlık düzeyinin arttığı görülmüştür. Küçük işletmelerin afetlerdeki
direncini artırmak için afet bilgi düzeyinin artırılması gerekmektedir.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |