Arı sütü insan sağlığı üzerine pozitif
etkileri olan bir arı ürünü ve fonksiyonel besindir. Arı sütü genç işçi
arıların hipofareks ve mandibular salgı bezlerinden salgılanır. Arı sütü özel
fenol kokusuna, ekşimsi tada ve beyaz-sarımsı renge sahip, viskoz bir sıvıdır.
Arı sütü sağlık geliştirici besin, medikal ve kozmetik ürün üretiminde
kullanılmaktadır. Pek çok çalışmada, arı sütünün antibakteriyel,
antiinflamatuar, vazodilatatör, hipotansif, antioksidan, antidiyabetik,
antihiperkolesterolemik ve antitümoral aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir.
Arı sütünün biyolojik aktivitesini yağ asitleri, proteinler, peptidler ve
fenolikler gibi bileşiklere borçlu olduğu ileri sürülmektedir. Bu derleme arı
sütünün bileşenleri ile besinsel değerini ve onun insan ve hayvan modellerinde
büyümeye, yaşlanmaya ve üreme sağlığına etkisini özetlemektedir.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |