Autism Spectrum Disorder (ASD), is a neurodevelopmental disorder of early childhood occuring with problems in social, communication, behavioral and cognitive skills and its effects are still unknown throughout the life. The aim of this study is to determine the eating habits and eatings problems of children with autism. This descriptive study was carried out with 58 children, 10 girls and 48 boys, aged 7-14 years, who were educated at Bağcılar Lokman Hekim Special Education and Application Center. In this study, general information about the child and the family, theree day food consumption record and food consumption frequency surveys applied. When the data were evaluated, it was seen that constipation, swelling and gas problems were common in children and problems of trying new food were common. In addition, it is determined that these children prefer foods according to their color, taste and smell characteristics. . There was a significant relationship between BMI (Body Mass Index) and food preference according a color, taste and smellcharacteristics (p<0,05). There was a significant relationship between BMI and refusal to try new food (p<0,05). When the frequency of food consumption is examined, it is seen that foods such as milk, kefir, fish, green leafy vegetables, dried fruits and whole-grain bread have never been consumed. It was observed that daily intake of protein was higher compared to three-day food consumption records, and that the intake of pulp, vitamin B1, B6, folate, calcium and potassium was insufficient. According to the results of this study, nutritional status and nutritional habits of these children at risk should be monitored, gastrointestinal problems should be treated, vitamin and mineral deficiencies should be prevented and solutions should be produced for obsessive eating behaviors.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal,
iletişim, davranış ve bilişsel becerilerinde sorunlar ile erken çocukluk
döneminde ortaya çıkan ve genelde etkilerini yaşam boyu sürdüren, nedeni ve
tedavisi halen bilinmeyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu araştırmada amaç
otizmli çocukların beslenme durumlarını, alışkanlıklarını ve yeme problemlerini
belirlemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan bu araştırma, Bağcılar
Lokman Hekim Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde eğitim gören, 7-14 yaş arası,
10 kız 48 erkek, toplam 58 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çocuk ve
aileye ilişkin genel bilgiler, üç günlük besin tüketim kaydı ve besin tüketim
sıklığı anketleri uygulanmıştır. Veriler değerlendirildiğinde, çocuklarda
sindirim sistemi problemlerinden kabızlık ile şişkinlik ve gaz problemlerinin
sık görüldüğü, yeni yiyecek denemeyi reddetmenin de yaygın olduğu görülmüştür.
Ayrıca otizmi olan çocukların yiyecekleri renk, tat ve koku özelliklerine göre
de tercih ettiği belirlenmiştir. BKİ (Beden Kitle İndeksi) ile yiyecekleri
renk, tat, koku özelliklerine göre tercih etme ve BKİ ile yeni yiyecek denemeyi
reddetme arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur (p<0,05). Besin tüketim
sıklığı incelendiğinde süt, kefir, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru
meyveler ve tam tahıllı ekmek gibi besinlerin hiç tüketilmediği görülmüştür. Üç
günlük besin tüketim kayıtlarına göre günlük protein alımının fazla olduğu,
posa, vitamin B1, B6, folat, kalsiyum ve potasyum alımlarının yetersiz olduğu
görülmüştür. Bu çalışmanın sonucuna göre risk altında olan otizmli çocukların
beslenme durumları ile beslenme alışkanlıkları takip edilmeli, yaygın görülen
gastrointestinal sorunlar tedavi edilmeli, vitamin ve mineral yetersizlikleri
önlenmeli ve takıntılı yeme davranışları için çözüm yolları üretilmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 |