Bu çalışma, yüksek proteinli kahvaltının iştah ve kan şekeri üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yapılmıştır. Ocak-Nisan 2019 tarihleri arasında gönüllü olarak katılan 18-35 yaş arası 16 sağlıklı kadın ile gerçekleştirilmiştir. Demografik bilgileri ve beslenme durumunu sorgulayan anket formu uygulanmıştır. Çalışmanın başında ve sonunda antropometrik ölçümleri alınmıştır. Çalışmaya başlamadan önce 3 gün boyunca besin tüketim kayıtları alınmıştır. 15 gün boyunca araştırmacı tarafından planlanan 442,1 kcal ve 30,6 g proteinli kahvaltı tükettirilmiştir. Tüm öğünlerde tükettikleri besinler kayıt altına alınmıştır. Tüm öğünlerden sonra iştah durumları Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirilmiştir. Gün boyu açlık ve tokluk kan şekerleri (çalışma öncesi birinci, çalışmanın birinci, yedinci ve on beşinci günleri) evde kan şekeri ölçümü ile takip edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, katılımcıların yaş ortalaması 25±3,03 yıl ve BKİ ortalaması 22,06±1,96 kg/m2’dir. Çalışmanın sonunda, antropometrik ölçümler arasındaki fark anlamlı değildir. Çalışma sonunda günlük alınan protein yüzdesi arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Çalışmanın 1. günü, sabah tokluk kan şekerindeki azalma anlamlı bulunmuş, ancak bu azalma çalışma sonuna kadar devam etmemiştir. Çalışmanın 1. ve 7. günleri, sabah tokluk durumundaki artış anlamlı bulunmuş, ancak bu artış çalışma sonuna kadar devam etmemiştir. Sonuç olarak yüksek proteinli kahvaltı tüketiminin kısa dönem uygulamasının, sağlıklı kadınlarda iştah, açlık/tokluk kan şekeri ve antropometrik ölçümleri etkilemediği görülmüştür.
yok
yok
Çalışmam boyunca bilgi ve tecrübesi ile her zaman yanımda olan hocam Dr. Öğretim Üyesi Gözde Arıtıcı Çolak'a, beni her zaman destekleyen sevgili aileme ve arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim.
This study was designed to evaluate the effects of high protein breakfast on appetite and blood sugar. It was conducted with 16 healthy women aged 18-35 who participated voluntarily between January-April 2019. A questionnaire form questioning demographic information and nutritional status was applied. Anthropometric measurements were taken at the beginning/end of the study. Food consumption records were taken for 3 days before starting the study. The 442.1 kcal and 30.6 g protein breakfast planned by the researcher was consumed for 15 days. The nutrients they consumed in all meals were recorded. After meals, appetite levels were evaluated with the VAS. Fasting/postprandial blood glucose (first, first, seventh and fifteenth days before the study) were monitored by home blood glucose measurement. According to the findings, the average age of the participants is 25±3.03 years and their BMI is 22.06±1.96 kg/m2. At the end of the study, the difference between anthropometric measurements is not significant and the difference between the percentage of daily protein taken is significant. The reduction in morning postprandial blood glucose was significant on the first day of the study, but decrease did not persist until the end of the study. The increase in morning satiety on the 1st and 7th days of the study was significant, but increase did not continue until the end of the study. Consequently, short-term high protein breakfast consumption did not affect appetite, fasting/postprandial blood glucose and anthropometric measurements in healthy women.
yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | yok |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1 |