Bu çalışmanın temel amacı, iç göç ile Gaziantep’e gelen insanların yemek kültürlerindeki değişimin, etkileşimin ne boyutta olduğunun saptanabilmesidir. Gaziantep mutfağının Unesco tarafından tescillenmesi ve Gaziantep’in Gastronomi kenti unvanı alan bir şehir olması nedeniyle mutfağının kültürel açıdan ne denli bir öneme sahip olduğu, kente gelen göçmenlerin, burada yaşamaya başladıktan sonra uyum süreçlerinin nasıl olduğu anlaşılmıştır. Bunun sonucunda, etkinin tek taraflı olarak Gaziantep mutfağının mı baskın olduğu, yoksa bu etkileşimin karşılıklı mı olduğu öğrenilmeye çalışılmıştır.
Çalışmada, gastronominin, yemek kültürü ile ilişkisi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Tezin çalışma konusunun göç kavramıyla da bağlantılı olması nedeniyle göç teması da çalışmaya dahil edilmiştir. Sonuç olarak, gastronomi; kültür, yemek sosyolojisi, göç kavramlarıyla birlikte ele alınarak Gaziantep özelinde göç ile gelen kişilerin yemek kültürlerindeki değişim anlaşılmasına yönelik çalışma yapılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gastronomi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Aralık 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 4 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2 |