Tarım bitkilerine ekzojen amino asit uygulamaları bitkiler için hazır mineral beslenme kaynakları sağladığı için mahsullerin verimini ve kalitesini artırmanın yanı sıra çevresel etkilere karşı direnci artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada L-Glutamik asit (100, 200, 400, 800 ve 1000 mg L-1) uygulamalarının Taşköprü sarımsağında büyüme parametreleri, baş verimi, kimyasal içerik ve ağırlık kaybı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bulgulara göre sürgün uzunluğu ve çapı, baş taze ağırlık, boy ve çapları, büyük ve küçük diş boy ve çapları, parsel verimi 800 GLU uygulamalarında en yüksek değerdedir. Buna karşın toplam serbest amino asit, nitrat, polifenol, askorbik asit ve % kül miktarları 400 GLU dozlarında ve yaprak boyu ve eni ise 1000 GLU uygulamalarında maksimum seviyededir. Örneklerde ilk ve üçüncü ağırlık kaybı 100 GLU ve kontrol grubunda yüksek iken ikinci ağırlık kaybı değerleri ise tüm uygulama gruplarında kontrole göre yüksektir. Tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda 800 GLU ve 400 GLU dozları sarımsakta büyüme parametreleri, baş verimi ve ağırlık kaybı ölçümlerinde en olumlu etkiyi gösterirken, en düşük etki ise kontrol grup ve 100 GLU dozlarına aittir. Sonuç olarak, sarımsak yetiştiriciliğinde yapraktan L-Glutamik asit uygulamaları yapılarak verim ve kalitenin arttırılması sağlanabilir.
Since exogenous amino acid applications to agricultural plants provide ready mineral nutrition for plants, they are widely used to enhance the yield and quality of crops as well as to strengthen resistance to environmental impacts. In the present study, the effects of L-Glutamic acid (GLU) (100, 200, 400, 800, and 1000 mg L-1) treatments on the growth parameters, bulb yield, chemical contents, and weight loss of Taşköprü garlic were analyzed. Given the findings, 800 GLU dose was found to have the highest values in shoot length and width, fresh weight, width, and length of the bulb, length and of large and small cloves, and yield per plot. On the other hand, the lowest results in total free amino acid, nitrate, polyphenol, ascorbic acid, and % ash amounts were obtained with 400 GLU, while the maximum leaf length and width was obtained with 1000 GLU dose. The first and third weight losses were obtained in 100 GLU and control groups and the second weight loss value obtained in all groups were higher than in the control. Considering all the data, the doses of 800 GLU and 400 GLU yielded the most positive effect on growth parameters, bulb yield, and weight loss measurements in garlic, whereas the lowest level of effect was observed in the control and 100 GLU groups. In conclusion, it can be stated that the foliar application of L-Glutamic acid in garlic cultivation might increase the yield and quality.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.