Bu çalışmanın amacı Türk ve Seylan siyah ve yeşil çaylarının 10 dakika demlendikten sonraki Florür miktarlarını ve bu miktarların günlük flor ihtiyacını karşılama oranlarını ion selektif elektrot kullanarak belirlemektir. Demleme sonrası çayların florür miktarları 1.010 ile 2.89 mg L-1 arasında değişmiştir. Siyah ve yeşil Türk çaylarının florür miktarlarının Seylan çaylarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yetişkin ve çocuk bir birey günde 1000 ml siyah çay (10 bardak veya 5 fincan) tükettiğinde sırasıyla günlük florür ihtiyacının %30.2-50.0 ve %48.3-80.0’ini karşılayacaktır. İnsanlar gıda, su, hava ve diş macunları gibi farklı kaynaklardan florür almaktadırlar. Bu nedenle, özellikle sularında fazla miktarda florür bulunan bölgelerde, çocuklar gelişme dönemlerinde florisis riski ile karşı karşıyadır.
The objectives of this study were to determine the fluoride content of tea and the percentage of the average daily intake of fluoride from tea extracts after 10 min brewing. The fluoride content in infusion of commercially available Turkish and Ceylon black, green teas were determined by ion selective electrode. The content of fluoride in tea infusion ranged from 1.010 to 2.89 mg L-1 . The fluoride concentrations determined in Turkish black and green tea infusion were higher than in Ceylon black and green tea. The intake of fluoride will be in the range of 30.2-50.0% and 48.3-80.0% for adult and children-teenagers tea drinkers respectively, consuming ten glasses or five cups (1000 ml) of black tea per day. People are often exposed to multiple sources of fluoride, such as in food, water, air and excessive use of toothpaste. The control of tea quality is important to protect the human against to too high uptake of this element from black tea, which is the most popular beverage in Turkey. Excessive intake of fluoride with black tea, especially in the regions with its high level in the drinking water, increases the risk of dental fluorosis in children during the years of tooth development
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.