BibTex RIS Kaynak Göster

Şanlıurfa İsot Biberinin Pazarlama Kanallarındaki Durum Tespiti: Satıcılar Örneklemesi

Yıl 2016, , 290 - 300, 29.12.2016
https://doi.org/10.29050/harranziraat.282270

Öz

Üreticiler tarafından üretilen malların tüketiciye ulaştırılmasında satıcıların fonksiyonu büyüktür. Satıcılar, pazarlama kanalında ve ekonomik yapının gelişmesinde önemli bir role sahiptirler. Üretim ile tüketimin farklı yerlerde ve zamanlarda yapılmasından dolayı, satıcıların fonksiyonu tarımsal ürünlerin pazarlanmasında daha da önemli hale gelmektedir. Tarımsal alanda, özellikle işlenmiş bazı yerel ürünlerin pazarda kalkınma aracı olarak kullanılması son dönemlerde önem kazanmaya başlamıştır. Bu bakımdan, yöresel ürünleri ve özelliklerini ortaya çıkarmaya, yerelin özel ürünlerini markalaştırmaya ve katma değerini yükseltmeye yönelik gelir getirici yeni iş alanlarının oluşmasına katkı sağlayacak projelerin desteklenmesi gerekmektedir. Ülkemizde üretilen toplam yaş kırmızı biberin %47.7'si Şanlıurfa'dan karşılanmaktadır. Bu çalışmanın ana materyalini Şanlıurfa, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya ve Sivas’ta isot biberi satıcıları ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Anketler yatay kesit analizi ile 2015 yılında yapılmıştır. Satıcılar basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve 351 anket yapılmıştır. Değerlendirmelerde Likert tutum ölçeği ve SPSS paket programı kullanılmıştır. Satıcılara göre isot biberinin en önemli sorunları %73.7 ile pazarlama ve %72.8 ile tanıtım olarak tespit edilmiştir. 

Kaynakça

  • Anonim, 2016a. Pazarlama kanalında aracılar ve önemi. http://notoku.com/pazarlama-kanalinda-aracilar-ve-onemi/#ixzz46Ua5 Pqmm Erişim tarihi: 21.04.2016
  • Anonim, 2016b. Food sensory and evaluation scales. https://docs.google.com/presen tation/d/1KBx8_1cmbp-nKapjYMkJdScL BDCuRNxlx2XL80XfS8/edit?pref=2&pli Erişim tarihi: 25.04.2016
  • Antalyalı, Ö. L., 2010. Varyans Analysis, SPSS Applied Multivariate Statistical Techniques. Edt. Şeref Kalaycı, Asil Yayın Dağıtım 5. Baskı, Ankara, 133-134s.
  • Atasoy, F., Aydoğdu, M.H., 2016. Geleneksel Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması Projesi, Kalkınma Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Şanlıurfa
  • Aydoğdu M.H., Yenigün K., Aydoğdu M., 2015. Factors Affecting Farmers’ Satisfaction from Water Users Association in Harran Plain-GAP Region, Turkey. Journal of Agricultural Science and Techology, 17(Supplementary issue):1669-1684
  • Aydoğdu, M. H., Atasoy, A.F., Eren, M.E., Mutlu, N., 2016b. The Consumers’ Behaviors Towards To A Regional Food Product In Turkey. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science, 9(5):25-30. DOI: 10.9790/2380-0905022530
  • Aydoğdu, M. H., Atasoy, A.F., Eren, M.E., Mutlu, N., Korkmaz, A., 2016a. The Evaluation of the Producers' View towards a Local Agricultural Food Product for Marketing; Isot Pepper of Sanliurfa-GAP, Turkey. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology, 10(9):59-64. DOI:10.9790/2402-1009015964
  • Çağlar, İ., Kılıç, S., 2005. Pazarlama. Nobel Yayın ve Dağıtım, Ankara, 127-147s.
  • Edmunds, S.A., 2016. Importance of pricing in business.http://smallbusiness.chron.com /importance-pricing-business-57904. html Erişim tarihi: 25.04.2016
  • Emeksiz F., Albayrak M., Güneş E., Özçelik A., Özer O. O., Taşdan K., 2005. Türkiye’de tarımsal ürünlerin pazarlama kanalları ve aracıların değerlendirilmesi. http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/7 968ad196a5085f_ek.pdf Erişim tarihi: 21.04.2016
  • GTHB, 2012. Şanlıurfa'da Kırmızıbiber üretim istatistikleri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verileri, Ankara.
  • Güneş, T., 1996. Tarımsal Pazarlama, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1467, Ankara, 1s.
  • Korkmaz, A., Aydoğdu, M.H., Mutlu, N., Atasoy, A.F. 2016. Geleneksel ve Fabrikasyon Yöntemiyle Üretilen İsot Baharatlarının Bazı Fizikokimyasal ve Renk Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(3):204-213.
  • Küçüksille, E., 2010. Simple Linear Regression, SPSS Applied Multivariate Statistical Techniques. Edt. Şeref Kalaycı, Asil Yayın Dağıtım, 5. Baskı, Ankara, 199s.
  • Onurlubaş, E., 2011. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi:Tokat İli Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. Doktora Tezi.
  • Özdamar, E., 1999. Data Analysis and Statistical Package Programs I. Kaan Kitapevi, Eskişehir, 522s.
  • Paksoy, S., Aydoğdu M.H., 2010. Bölgesel kalkınmada girişimciliğin geliştirilmesi: GAP-GİDEM Örnekleri, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 5(1):113-134.
  • Rowley, J., 1998. Promotion and marketing communications in the information marketplace. Library Review, 47(8), 383-387.
  • Taşdan, K., Albayrak, M., Gürer, B., Özer, O.O., Albayrak, K., Güldal, H.T., 2014. Geleneksel Gıdalarda Tüketicilerin Gıda Güvenliği Algısı: Ankara İli Örneği. Davraz Kongresi, Sözlü Bildiri http://yucita.org/uploads/yayinlar/diger/makale/Geleneksel_Gdalarda_Tuketicilerin_Gda_Guvenlii_Algs.pdf Erişim tarihi: 25.04.2016
  • Tavşancıl, E., 2002. Measurement of attitudes and SPSS Data Analysis. Nobel Yayınları, Ankara, 29s.
  • TÜİK, 2012. Taze Kırmızıbiber Üretim istatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu verileri.
  • TÜİK, 2015. İllere ve ilçelere göre nüfus dağılımları. Türkiye İstatistik Kurumu verileri.
  • VanAuken, B., 2015. How brand makes emotional connections. The blake project. http://www.brandingstrategyinsider.com/2015/09/how-brands-make-emotion al-connections.html#.Vx57LtKLTMw.Erişim tarihi: 25.04.2016
Yıl 2016, , 290 - 300, 29.12.2016
https://doi.org/10.29050/harranziraat.282270

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2016a. Pazarlama kanalında aracılar ve önemi. http://notoku.com/pazarlama-kanalinda-aracilar-ve-onemi/#ixzz46Ua5 Pqmm Erişim tarihi: 21.04.2016
  • Anonim, 2016b. Food sensory and evaluation scales. https://docs.google.com/presen tation/d/1KBx8_1cmbp-nKapjYMkJdScL BDCuRNxlx2XL80XfS8/edit?pref=2&pli Erişim tarihi: 25.04.2016
  • Antalyalı, Ö. L., 2010. Varyans Analysis, SPSS Applied Multivariate Statistical Techniques. Edt. Şeref Kalaycı, Asil Yayın Dağıtım 5. Baskı, Ankara, 133-134s.
  • Atasoy, F., Aydoğdu, M.H., 2016. Geleneksel Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması Projesi, Kalkınma Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Şanlıurfa
  • Aydoğdu M.H., Yenigün K., Aydoğdu M., 2015. Factors Affecting Farmers’ Satisfaction from Water Users Association in Harran Plain-GAP Region, Turkey. Journal of Agricultural Science and Techology, 17(Supplementary issue):1669-1684
  • Aydoğdu, M. H., Atasoy, A.F., Eren, M.E., Mutlu, N., 2016b. The Consumers’ Behaviors Towards To A Regional Food Product In Turkey. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science, 9(5):25-30. DOI: 10.9790/2380-0905022530
  • Aydoğdu, M. H., Atasoy, A.F., Eren, M.E., Mutlu, N., Korkmaz, A., 2016a. The Evaluation of the Producers' View towards a Local Agricultural Food Product for Marketing; Isot Pepper of Sanliurfa-GAP, Turkey. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology, 10(9):59-64. DOI:10.9790/2402-1009015964
  • Çağlar, İ., Kılıç, S., 2005. Pazarlama. Nobel Yayın ve Dağıtım, Ankara, 127-147s.
  • Edmunds, S.A., 2016. Importance of pricing in business.http://smallbusiness.chron.com /importance-pricing-business-57904. html Erişim tarihi: 25.04.2016
  • Emeksiz F., Albayrak M., Güneş E., Özçelik A., Özer O. O., Taşdan K., 2005. Türkiye’de tarımsal ürünlerin pazarlama kanalları ve aracıların değerlendirilmesi. http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/7 968ad196a5085f_ek.pdf Erişim tarihi: 21.04.2016
  • GTHB, 2012. Şanlıurfa'da Kırmızıbiber üretim istatistikleri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verileri, Ankara.
  • Güneş, T., 1996. Tarımsal Pazarlama, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1467, Ankara, 1s.
  • Korkmaz, A., Aydoğdu, M.H., Mutlu, N., Atasoy, A.F. 2016. Geleneksel ve Fabrikasyon Yöntemiyle Üretilen İsot Baharatlarının Bazı Fizikokimyasal ve Renk Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(3):204-213.
  • Küçüksille, E., 2010. Simple Linear Regression, SPSS Applied Multivariate Statistical Techniques. Edt. Şeref Kalaycı, Asil Yayın Dağıtım, 5. Baskı, Ankara, 199s.
  • Onurlubaş, E., 2011. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi:Tokat İli Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. Doktora Tezi.
  • Özdamar, E., 1999. Data Analysis and Statistical Package Programs I. Kaan Kitapevi, Eskişehir, 522s.
  • Paksoy, S., Aydoğdu M.H., 2010. Bölgesel kalkınmada girişimciliğin geliştirilmesi: GAP-GİDEM Örnekleri, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 5(1):113-134.
  • Rowley, J., 1998. Promotion and marketing communications in the information marketplace. Library Review, 47(8), 383-387.
  • Taşdan, K., Albayrak, M., Gürer, B., Özer, O.O., Albayrak, K., Güldal, H.T., 2014. Geleneksel Gıdalarda Tüketicilerin Gıda Güvenliği Algısı: Ankara İli Örneği. Davraz Kongresi, Sözlü Bildiri http://yucita.org/uploads/yayinlar/diger/makale/Geleneksel_Gdalarda_Tuketicilerin_Gda_Guvenlii_Algs.pdf Erişim tarihi: 25.04.2016
  • Tavşancıl, E., 2002. Measurement of attitudes and SPSS Data Analysis. Nobel Yayınları, Ankara, 29s.
  • TÜİK, 2012. Taze Kırmızıbiber Üretim istatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu verileri.
  • TÜİK, 2015. İllere ve ilçelere göre nüfus dağılımları. Türkiye İstatistik Kurumu verileri.
  • VanAuken, B., 2015. How brand makes emotional connections. The blake project. http://www.brandingstrategyinsider.com/2015/09/how-brands-make-emotion al-connections.html#.Vx57LtKLTMw.Erişim tarihi: 25.04.2016
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Hakkı Aydoğdu Bu kişi benim

Ahmet Ferit Atasoy Bu kişi benim

M. Emre Eren Bu kişi benim

Nusret Mutlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Aydoğdu, M. H., Atasoy, A. F., Eren, M. E., Mutlu, N. (2016). Şanlıurfa İsot Biberinin Pazarlama Kanallarındaki Durum Tespiti: Satıcılar Örneklemesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(4), 290-300. https://doi.org/10.29050/harranziraat.282270

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.