Medicinal plants
have long been widely used not only in medicines but also in the food,
cosmetics and drinks industries. In Turkey, the steadily increasing importance
of these plants in many areas has been paralleled by their increasing
cultivation. In this regard, Origanum onites (oregano), which has high
economic value because of its significant sale to other countries, has started
to be cultivated, with a target of increasing quality and quantity in a
standard approach to production. In this study, an investigation using leaf and
soil analysis was made of
the nutrition conditions of local
gardens which are producing organic oregano certified
by the local authorities of the Denizli Gözler region, an area with a
significant potential for growing oregano. In addition, the correlation between
nutrient elements and total percentage oil and moisture content was established
by determining the percentage moisture content and the total percentage amount
of volatile oils in the leaves, which are important quality parameters
determining where the plant can be used. Positive correlations at a confidence
level of 5% were found between soil and leaf nitrogen content, while negative
correlations at a 5% level were found between soil Mn and leaf Fe contents. No
correlation was found between the nutrient element content of the leaves and
total percentage oil content, but a strong negative correlation at a confidence
level of 1% was determined between percentage moisture content and total
percentage oil content in the leaves.
Nutritional elements Thyme Moisture Soil characteristics Volatile oil
Geçmişten bu yana tıbbi
bitkiler; ilaç, gıda, kozmetik, içecek sanayiinde yaygınlıkla kullanılmaktadır.
Ülkemizde geniş yayılım alanı gösteren bu bitkilerin gün geçtikçe artan
önemlerine paralel kültüre alınmaları da artış göstermektedir. Bu bağlamda; dış satımda çok önemli bir yer
tutması itibari ile ekonomik değeri yüksek bir tür olan Origanum Onites (İzmir Kekiği) kültüre alınmaya başlanmış bir tür
olup üretiminde kalite ve kanditesinin arttırılarak standart bir üretime
yaklaştırılması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, İzmir kekiği yetiştiriciliğinde
önemli bir potansiyel bölge konumunda olan Denizli İli Gözler Beldesinde
sertifikalı organik kekik üretimi yapılan yöre bahçelerinin beslenme durumları
yaprak ve toprak analizleri ile incelenmiştir. Ek olarak bitkinin kullanım
alanını belirleyen önemli kalite parametrelerinden % nem içerikleri ve toplam %
uçucu yağ miktarları belirlenerek yaprakların besin elementi kapsamları ile
toplam yağ içerikleri (%) ve nem miktarları (%) arasındaki ilişkiler ortaya
konmuştur. Toprak azot içeriği ve yaprak N içerikleri arasında p≤0.05düzeyinde
pozitif korelasyonlar elde edilirken toprak Mn ve yaprak Fe içerikleri
arasındap≤0.05 düzeyinde negatif korelasyonlar saptanmıştır. Yaprakların besin
elementi içerikleri ile % toplam yağ
içerikleri arasında herhangi bir ilişki bulunamazken yaprak % nem içerikleri
ile yaprakların % toplam yağ içerikleri arasında p≤0.01 düzeyinde negatif
korelasyonlar belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.