The success of breeding programs aimed stress tolerant plant varieties is limited by the lack of understanding of the molecular basis of salt tolerance. Alternatively to the breeding programs, the tolerance level of plants grown under stress conditions has been increased by using various organic solutes such as proline. In this study, physiological and biochemical responses of Syrah vines to NaCl stress and exogenously proline application were investigated. Electrolyte leakage (EL), shoot growth rate (SBO) chlorophyll, proline, malondialdehyde (MDA), and some of the antioxidant enzyme activities including superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD), catalase (CAT), and polyphenol oxidase (PPO) were measured. Depended upon NaCl levels, an increase in electrolyte loss, chlorophyll degradation, proline, and MDA levels were observed. However, with the application of proline, these parameters were ameliorated in part. Proline concentrations used in this study were moderately effective on antioxidant enzyme system of Syrah grapevines grown under NaCl stress conditions. Our results may imply that the mechanism controlled by proline may involve effects on membrane phase changes, lipid peroxidation, and antioxidant enzyme systems.
Vitis vinifera L NaCl Proline Electrolyte leakage Chlorophyll Antioxidant enzymes
Bitkilerde moleküler düzeyde stres tolerans mekanizmasının tam olarak anlaşılamaması, ıslah programlarının stres koşullarına toleranslı bitki çeşitleri geliştirmedeki başarı düzeyini
sınırlamaktadır. Islah programlarına alternatif olarak, stres koşulları altında yetişitirilen bitkilerin tolerans seviyelerini artırmak için prolin gibi farklı organik bileşiklerin kullanımı artmaktadır. Bu çalışmada, NaCl stresi altında yetiştirilen Şiraz üzüm çeşidinin NaCl ve prolin uygulamalarına fizyolojik ve biyokimyasal tepkileri araştırılmıştır. İyon akışı (EL), sürgün büyüme oranı (SBO), klorofil, prolin, malondialdehit (MDA), ve süperokside dismütaz (SOD), peroksidaz (POD), katalaz (CAT), polifenol oksidaz (PPO) gibi antioksidan enzim aktiviteleri ölçülmüştür. NaCl stres
seviyesine bağlı olarak, yaprak hücrelerindeki iyon akışı, klorofil degridasyonu, prolin ve MDA miktarlarında bir artış ölçülürken, prolin uygulanan gruplardan alınan yaprak örneklerinde ise bu
parametrelerde azalmalar belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan prolin konsantrasyonları farklı seviyedeki NaCl stres koşullarında yetiştirilen Şiraz üzüm çeşidinin antioksidan enzim systemi
üzerinde kısmi olarak etkili olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, prolinin, bitki hücre zarı faz değişimi, lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim sistemlerinde aktif rol almış
olababileceğini işaret etmektedir.
Vitis vinifera L NaCl Prolin İyon akışı Klorofil Antioksidan enzimler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 15 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.