BibTex RIS Kaynak Göster

Şanlıurfa Süt Sığırcılığı İşletme Sahiplerinin; Sektörel Memnuniyetleri, Sorunları ve Beklentileri

Yıl 2014, Cilt: 18 Sayı: 3, 13 - 20, 01.12.2015

Öz

Harran Ovası bereketli toprağıyla sadece bitkisel üretim için değil, hayvansal üretim için de oldukça avantajlı imkanlara sahip olan bir bölgedir. Bölgede beş yıl öncesine kadar sadece küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmakta iken son yıllarda süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı gibi büyükbaş hayvancılık işletmelerinin sayılarında da ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Bu gelişme sadece hayvansal üretim açısında olumlu olmayıp; bölgede üretilen bitki deseninin (mısır, yonca, arp, sebze) değişimine ve tarıma dayalı sanayi tesislerinin (gıda, yem, süt, et) artışına da katkıda bulunmuştur. Bu çalışmada; Şanlıurfa’da faaliyette bulunan süt sığırcılığı işletme sahipleri ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Görüşmeler ile elde edilen veriler, gözlemler ve değerlendirmeler sonucunda; işletme sahiplerinin sektörel memnuniyetleri ölçülmeye çalışılmış, sektörde yaşanan ve yaşanma potansiyeli olan sorunların tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu tespitler ışığında, özellikle işletme sahiplerinin sektörel deneyimleri ve yaşadıkları sıkıntılar göz önünde bulundurularak; yapılması gerekilen uygulamalar ve izlenmesi gerekilen politikalar önerilmiştir.

Kaynakça

  • Benek, S., 2006. Şanlıurfa ilinin tarımsal yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Coğrafi Bilimler Dergisi, 4 (1): 67 - 91.
  • Binici, T., Zualuf, C.R., Özel, R., Seviç, R., Işgın, T., 2013. Assessing Production Efficiency of Dairy Farms in Sanliurfa Province, Turkey. Journaj of Animal and Veterinary Advances 12 (5):621-624.
  • Karaağaç, Ahmet., Bilgiç, Amine., Çukur, Ülkiye (2006), “Şanlıurfa Tarım Master Planı”,http://www.tarim.gov.tr/SGB/Belgeler/Master/sanliurfa.pdf (02.02.2015).
  • Keskin, G. ve Dellal, İ., 2011. Trakya Bölgesinde Süt Sığırcılığı Üretim Faaliyetinde Brüt Kar Analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17 (2): 177 – 182.
  • TÜİK, 2014. Seçilmiş Göstergelerle Şanlıurfa, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu Yayınları, Yayın No: 4332, Ankara, 186 s.
Yıl 2014, Cilt: 18 Sayı: 3, 13 - 20, 01.12.2015

Öz

Kaynakça

  • Benek, S., 2006. Şanlıurfa ilinin tarımsal yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Coğrafi Bilimler Dergisi, 4 (1): 67 - 91.
  • Binici, T., Zualuf, C.R., Özel, R., Seviç, R., Işgın, T., 2013. Assessing Production Efficiency of Dairy Farms in Sanliurfa Province, Turkey. Journaj of Animal and Veterinary Advances 12 (5):621-624.
  • Karaağaç, Ahmet., Bilgiç, Amine., Çukur, Ülkiye (2006), “Şanlıurfa Tarım Master Planı”,http://www.tarim.gov.tr/SGB/Belgeler/Master/sanliurfa.pdf (02.02.2015).
  • Keskin, G. ve Dellal, İ., 2011. Trakya Bölgesinde Süt Sığırcılığı Üretim Faaliyetinde Brüt Kar Analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17 (2): 177 – 182.
  • TÜİK, 2014. Seçilmiş Göstergelerle Şanlıurfa, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu Yayınları, Yayın No: 4332, Ankara, 186 s.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Remziye Özel

Turan Binici

M. Reşit Sevinç

Veysel Asoğlu Bu kişi benim

Kasım Kaya

Gönül Sevinç

Mustafa Şit

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özel, R., Binici, T., Sevinç, M. R., Asoğlu, V., vd. (2015). Şanlıurfa Süt Sığırcılığı İşletme Sahiplerinin; Sektörel Memnuniyetleri, Sorunları ve Beklentileri. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 18(3), 13-20.

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.