Bu çalışmada arpa silajları, kontrol, Sill-All (Alltech,UK), LC1363, LCLDH, LBPL (Lactobacillus plantarum), LBPL+Lik inokulant katkılı olarak 6 gruptan oluşmaktadır. LC1363 (Lactococcus laktis subsp. cremoris) ve LCLDH (LDH mutant Lactococcus laktis subsp. cremoris) ile LBPL+Lik (Lactobacillus plantarum) gruplar, b(1,3-1,4) glukanaz (likenaz) enzim genine sahip rekombinant inokulantlar içermektedir. İnokulantlar silajlara 1.5x107 cfu/g düzeyinde katılmışlardır. 56 günlük arpa silaj gruplarında In vitro gaz üretim hacmi, gaz üretim parametresi, organik madde sindirilebilirliği (OMS), ME, NEL, düzeyleri belirlenmiştir. Kontrol, Sill-All, LC1363, LCLDH, LBPL ve LBPL+Lik inokulant katkılı silaj gruplarında OMS düzeyleri sırasıyla; 52.82, 53.96, 48.92, 52.32, 57.91ve 55.41, ME düzeyleri 7.82, 8.00, 7.23, 7.75, 8.59 ve 8.20, NEL düzeyleri 4.51, 4.60, 4.06, 4.48, 5.24 ve 4.93 olarak hesaplanmıştır. Silaj gruplarında 96. saat gaz üretim miktarları bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Silaj gruplarında ME, NEL düzeyleri ve OMS bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Burada, silaj katkı maddesi olarak LBPL ve LBPL+Lik inokulantlarının kullanımı arpa silajlarında ME, NEL ve OMSdüzeylerini önemli derece iyileştirmiştir. Sonuç olarak çalışmada elde edilen sonuçlar, özellikle arpa silajında rekombinant inokulant kullanımının, deneysel koşullarda silajın yem değerini artırdığını göstermiştir.
Silaj Bakteriyel inokulant; Kaba yem değeri; Sindirilebilirlik; in vitro gaz üretimi
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.