Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şanlıurfa Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 21 Sayı: 1, 1 - 15, 25.03.2017
https://doi.org/10.29050/harranziraat.303016

Öz

Bu
araştırma, Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde bulunan bazı zeytin bahçelerinin
genel beslenme durumlarını tespit etmek amacıyla 2010-2011 yılları arasında
yürütülmüştür. Bu amaçla; yöreyi temsilen
Şanlıurfa
merkez ve ilçelerde bulunan zeytin bahçelerinin 17 tanesinden yaprak örnekleri
ile 0-20 ve 20-40 cm derinliklerden toprak örnekleri alın
ıp, analiz edilmişlerdir. Elde edilen
bulgulara göre toprakların genel olarak çok kireçli, hafif alkalin yapıda,
tuzsuz ve organik madde miktarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Yaprak ve
toprak örneklerinde yapılan makro ve mikro besin element analiz sonuçlarından
elde edilen bulgular neticesinde bölgede bulunan zeytinliklerin genelinde besin
element noksanlıklarının olduğu ve bahçelerin neredeyse tamamında P, Zn ve B
içeriklerinin yetersiz seviyelerde olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2013. www.faostat.fao.org. Erişim tarihi: 01.06.2016.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 01.06.2016.
  • Bergmann, W., 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fischer Verlag Jena, Stutgart.
  • Canözer, Ö., 1978. Ege Bölgesinde Önemli Zeytin Çeşitlerinin Besin Element Statüleri ve Toprak-Bitki İlişkileri (İhtisas Tezi). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Chapman, H.D., Pratt, P.F., Parker, F., 1961. Methods of Analysis For Soils, Plant and Waters. University of California. Division of Agricultural Sciences.309p
  • Çolakoğlu, H., 1985. Gübre ve Gübreleme. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Teksir No: 17- 1. Bornova, İzmir.
  • Demirekin, H., Erdal, İ., 2015. Hakkâri-Çukurca Yöresi Topraklarının Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25 (2): 140-147.
  • Doran, İ., Aydın, R., Çakır, İ., Güler, S., Sofuoğlu, Ş., Pişirgen, T., 1991. İçel Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Tespiti Projesi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Doran İ., Aydın R., 1999. “İçel Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Tespiti” Anadolu, J. of AARI 9 (1): 105-130, İzmir.
  • Doran, İ., Koca, Y.K., Pekkolay, B., Mungan, M., 2008, Derik Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Tespiti. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 21(1): 131-138.
  • Erdal, İ., 2005. Leaf Nutrient Concentrations of Apple Orchards in Isparta Province. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(4): 411-416.
  • Eryüce, N., Taysun, A., Uysal, H., Dağdeviren, İ., 1993. The contens of Fe, Zn, Mn and Cu in Some Cultivated Top Soil or Sloppy and Level Areas Around Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa and Şırnak. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 30 (3): 81-88.
  • Güzel, N., Ortaş, İ., İbrikçi, H.,1991. Harran Ovası Toprak Serilerinde Yararlı Mikro Element Düzeyleri ve Çinko Uygulamasına Karşı Bitkinin Yanıtı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1): 15-30.
  • Hartmann, H.T., Lilleland, O., 1966. Olive Nutrition Temperateto Tropical Fruit Nutrition (Ed:N.F. Childers) Horticulture Publication Rutgers, Chapter X. The State University of New Jersey.
  • Hızalan, E., Ünal, H., 1966. Topraklarda Önemli Kimyasal Analizler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 278, Ankara.
  • Kacar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayınları, Yayın No: 1241, Fen Bilimleri, 892. Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti. 892 s. Ankara.
  • Kacar, B., 2009. Toprak Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım (Genişletilmiş II. Baskı) No: 1387. 467 s. Ankara.
  • Kacar B., Katkat A.V., 1999. “Gübreler ve Gübreleme Tekniği” VİPAŞ Yayınları. No:20. 472-489s, Bursa.
  • Kacar, B., Katkat, A.V., 2009. Bitki Besleme. Nobel Yayınları, No:849, 659s. Ankara.
  • Kasırga, E., 2009. Tuzluluğun Gemlik Zeytin (Olea europaea L.) Çeşidine Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın, 67s.
  • Kızılkaya, R., Kızılgöz, İ., Gürsöz, S., Kaptan, H., 1999. Şanlıurfa Yöresinde Bağcılık Yapılan Toprakların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. GAP I. Tarım Kongresi, 26-28 Mayıs. II. Cilt: 979-986s. Şanlıurfa.
  • Lindsay, W.L., Norvell, W.A., 1978. Development of a DTPA Soil Test For Zn, Fe, Mn and Cu. Soil American Journal. 42 (3): 421-428.
  • Llamas, J. F., 1984. Basis of Fertilization in Olive Cultivation on the Olive Trees Vegetative Cycle and Nutrition Needs. International Course on Fertilization and Intensitication of Olive Cultivation. UNDP-FAO. Codoba-Spain.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., 1987. Principles of Plant Nutrition. International Potash Institude. CH. 3048. Worblaufen-Bern.
  • Nelson, D.W., Sommers, L.E., 1996. Total Carbon, Organic Carbon and Organic Matter. In: Sparks, D.L. (Ed). Methods of Soil Analysis. Part 3, Chemical Methods, ASA and SSSA, Madison, WI, SSSA Book Series No: 5. 961-1010 pp.
  • Olsen, S.R., Sommers, L.E., 1982. Phosphorus Availability Indices. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate. Methods of Soils Analysis. Part II. Chemical and Microbiological Properties. Editors: A.L. Page, R.H. Miller, D.R. Keeney, 404-430 pp.
  • Özkaya, M.T., Çakır, E., Gökbayrak, Z., Ercan, H., Taşkın, N., 2006. Morphological and Molecular Characterization of Derik-Halhalı Olive (Olea europaea L.) Accessisions Grown in Derik-Mardin Province of Turkey. Scientia Horticulturae, 108 (2): 205-209.
  • Pekcan, T., Çolakoğlu, H., Turan, H.S., Yavuz, N., 2004. Ege ve Marmara Bölgesindeki Zeytinliklerin Toprak Özellikleri ve Mineral Gübrelemenin Verim Üzerine Etkisi. 3. Ulusal Gübre Kongresi, 11-13 Ekim, 277-284 s., Tokat.
  • Peker, R. M., Erdal, İ., 2006. Isparta Yöresi Elma ve Kiraz Bahçelerinin Bor Beslenme Durumlarının Toprak ve Yaprak Analizleriyle Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1): 33-40.
  • Püskülcü, G., Aksalman, A., 1988. Zeytinde Yaprak-Toprak Örneklerinin Alınma Prensipleri ve Gübre Tavsiyeleri. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü. Yayın No: 44 (14). Bornova-İzmir.
  • Sumner, M.E., Miller, W.P., 1996. Cation Exchange Capacity and Exchange Cations. In: Sparks, D.L. (Ed), Methods of Soil Analysis. Part 3, Chemical Methods, ASA and SSSA, Madison, WI, SSSA Book Series No: 5, 1201-1229 pp.
  • Turan, M. A., Katkat, A.V., Özsoy G., Taban, S., 2010. Bursa İli Alüviyal Tarım Topraklarının Verimlilik Durumları ve Potansiyel Beslenme Sorunlarının Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 115-130.
  • Tümsavaş, Z., Aksoy, E., 2009. Kahverengi Orman Büyük Toprak Grubu Topraklarının Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1): 43-54.
  • U.S. Salinity Laboratory Staff., 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. USDA Agricultural Handbook, No: 60.
  • Uysal, E., Albayrak, B., Kayalı, F., Karakoç, A., Bıyıklı, M., Daş, Ö.B., 2016. Armutlu Yöresinde Yetiştirilen Zeytinliklerde Verim ile Bazı Toprak Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı 19-31.
  • Wolf, B., 1971. The Determination of Boron Soil Extracts, Plant Materials, Composts, Manuresi Water and Nutrient Solutions. Soil Science and Plant Analysis, 2 (5): 363-374.

Determination of the Nutrient Status of the Olive Trees Grown in Şanlıurfa Region

Yıl 2017, Cilt: 21 Sayı: 1, 1 - 15, 25.03.2017
https://doi.org/10.29050/harranziraat.303016

Öz

This study
was carried out for determining the nutritional status some of olive orchards
in Şanlıurfa region between 2010-2011. For this aim soil samples which were
taken from different levels as, 0-20, 20-40, and leaf samples were collected
and analyzed. According to obtained results; soils have a higher content of
lime, slight alkaline, without any salinity problem and total organic matter is
not sufficient. Macro and micro nutrient analysis made of soil and leaf samples
and results showed that, olive orchards which are based in our region have not
enough nutrition and it was determined that P, Zn and B contents are insufficient
levels in nearly all of the gardens.

Kaynakça

  • Anonim, 2013. www.faostat.fao.org. Erişim tarihi: 01.06.2016.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 01.06.2016.
  • Bergmann, W., 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fischer Verlag Jena, Stutgart.
  • Canözer, Ö., 1978. Ege Bölgesinde Önemli Zeytin Çeşitlerinin Besin Element Statüleri ve Toprak-Bitki İlişkileri (İhtisas Tezi). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Chapman, H.D., Pratt, P.F., Parker, F., 1961. Methods of Analysis For Soils, Plant and Waters. University of California. Division of Agricultural Sciences.309p
  • Çolakoğlu, H., 1985. Gübre ve Gübreleme. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Teksir No: 17- 1. Bornova, İzmir.
  • Demirekin, H., Erdal, İ., 2015. Hakkâri-Çukurca Yöresi Topraklarının Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25 (2): 140-147.
  • Doran, İ., Aydın, R., Çakır, İ., Güler, S., Sofuoğlu, Ş., Pişirgen, T., 1991. İçel Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Tespiti Projesi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Doran İ., Aydın R., 1999. “İçel Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Tespiti” Anadolu, J. of AARI 9 (1): 105-130, İzmir.
  • Doran, İ., Koca, Y.K., Pekkolay, B., Mungan, M., 2008, Derik Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Tespiti. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 21(1): 131-138.
  • Erdal, İ., 2005. Leaf Nutrient Concentrations of Apple Orchards in Isparta Province. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(4): 411-416.
  • Eryüce, N., Taysun, A., Uysal, H., Dağdeviren, İ., 1993. The contens of Fe, Zn, Mn and Cu in Some Cultivated Top Soil or Sloppy and Level Areas Around Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa and Şırnak. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 30 (3): 81-88.
  • Güzel, N., Ortaş, İ., İbrikçi, H.,1991. Harran Ovası Toprak Serilerinde Yararlı Mikro Element Düzeyleri ve Çinko Uygulamasına Karşı Bitkinin Yanıtı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1): 15-30.
  • Hartmann, H.T., Lilleland, O., 1966. Olive Nutrition Temperateto Tropical Fruit Nutrition (Ed:N.F. Childers) Horticulture Publication Rutgers, Chapter X. The State University of New Jersey.
  • Hızalan, E., Ünal, H., 1966. Topraklarda Önemli Kimyasal Analizler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 278, Ankara.
  • Kacar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayınları, Yayın No: 1241, Fen Bilimleri, 892. Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti. 892 s. Ankara.
  • Kacar, B., 2009. Toprak Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım (Genişletilmiş II. Baskı) No: 1387. 467 s. Ankara.
  • Kacar B., Katkat A.V., 1999. “Gübreler ve Gübreleme Tekniği” VİPAŞ Yayınları. No:20. 472-489s, Bursa.
  • Kacar, B., Katkat, A.V., 2009. Bitki Besleme. Nobel Yayınları, No:849, 659s. Ankara.
  • Kasırga, E., 2009. Tuzluluğun Gemlik Zeytin (Olea europaea L.) Çeşidine Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın, 67s.
  • Kızılkaya, R., Kızılgöz, İ., Gürsöz, S., Kaptan, H., 1999. Şanlıurfa Yöresinde Bağcılık Yapılan Toprakların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. GAP I. Tarım Kongresi, 26-28 Mayıs. II. Cilt: 979-986s. Şanlıurfa.
  • Lindsay, W.L., Norvell, W.A., 1978. Development of a DTPA Soil Test For Zn, Fe, Mn and Cu. Soil American Journal. 42 (3): 421-428.
  • Llamas, J. F., 1984. Basis of Fertilization in Olive Cultivation on the Olive Trees Vegetative Cycle and Nutrition Needs. International Course on Fertilization and Intensitication of Olive Cultivation. UNDP-FAO. Codoba-Spain.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., 1987. Principles of Plant Nutrition. International Potash Institude. CH. 3048. Worblaufen-Bern.
  • Nelson, D.W., Sommers, L.E., 1996. Total Carbon, Organic Carbon and Organic Matter. In: Sparks, D.L. (Ed). Methods of Soil Analysis. Part 3, Chemical Methods, ASA and SSSA, Madison, WI, SSSA Book Series No: 5. 961-1010 pp.
  • Olsen, S.R., Sommers, L.E., 1982. Phosphorus Availability Indices. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate. Methods of Soils Analysis. Part II. Chemical and Microbiological Properties. Editors: A.L. Page, R.H. Miller, D.R. Keeney, 404-430 pp.
  • Özkaya, M.T., Çakır, E., Gökbayrak, Z., Ercan, H., Taşkın, N., 2006. Morphological and Molecular Characterization of Derik-Halhalı Olive (Olea europaea L.) Accessisions Grown in Derik-Mardin Province of Turkey. Scientia Horticulturae, 108 (2): 205-209.
  • Pekcan, T., Çolakoğlu, H., Turan, H.S., Yavuz, N., 2004. Ege ve Marmara Bölgesindeki Zeytinliklerin Toprak Özellikleri ve Mineral Gübrelemenin Verim Üzerine Etkisi. 3. Ulusal Gübre Kongresi, 11-13 Ekim, 277-284 s., Tokat.
  • Peker, R. M., Erdal, İ., 2006. Isparta Yöresi Elma ve Kiraz Bahçelerinin Bor Beslenme Durumlarının Toprak ve Yaprak Analizleriyle Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1): 33-40.
  • Püskülcü, G., Aksalman, A., 1988. Zeytinde Yaprak-Toprak Örneklerinin Alınma Prensipleri ve Gübre Tavsiyeleri. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü. Yayın No: 44 (14). Bornova-İzmir.
  • Sumner, M.E., Miller, W.P., 1996. Cation Exchange Capacity and Exchange Cations. In: Sparks, D.L. (Ed), Methods of Soil Analysis. Part 3, Chemical Methods, ASA and SSSA, Madison, WI, SSSA Book Series No: 5, 1201-1229 pp.
  • Turan, M. A., Katkat, A.V., Özsoy G., Taban, S., 2010. Bursa İli Alüviyal Tarım Topraklarının Verimlilik Durumları ve Potansiyel Beslenme Sorunlarının Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 115-130.
  • Tümsavaş, Z., Aksoy, E., 2009. Kahverengi Orman Büyük Toprak Grubu Topraklarının Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1): 43-54.
  • U.S. Salinity Laboratory Staff., 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. USDA Agricultural Handbook, No: 60.
  • Uysal, E., Albayrak, B., Kayalı, F., Karakoç, A., Bıyıklı, M., Daş, Ö.B., 2016. Armutlu Yöresinde Yetiştirilen Zeytinliklerde Verim ile Bazı Toprak Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı 19-31.
  • Wolf, B., 1971. The Determination of Boron Soil Extracts, Plant Materials, Composts, Manuresi Water and Nutrient Solutions. Soil Science and Plant Analysis, 2 (5): 363-374.
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (HTGBD)
Yazarlar

Sibel Söylemez Bu kişi benim

A. Gülgün Öktem Bu kişi benim

Hatice Kara Bu kişi benim

N. Devrim Almaca Bu kişi benim

Bekir Erol Ak

Ebru Sakar

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Söylemez, S., Öktem, A. G., Kara, H., Almaca, N. D., vd. (2017). Şanlıurfa Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(1), 1-15. https://doi.org/10.29050/harranziraat.303016

Cited By








Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.