Nar içerdiği yüksek miktardaki fenolik
bileşikler ve flavonoidlerden dolayı son yıllarda araştırıcıların ilgi odağı
olmuştur. Bu çalışmada üç farklı nar (Suruç, Hicaznar ve Suruç Karası)
çeşidinin fitokimyasal kapsamları ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin pomolojik ölçümlerinin
yanısıra, dane, kabuk ve çekirdeklerin toplam antosiyanin (TA), toplam fenolik
bileşikler (TP) ve toplam flavonoid kapsamları ile antioksidan kapasiteleri, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) serbest
radikalinin süpürülmesi, Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) ve
Fosfomolibden Mo(VI) metodlarıyla belirlenmiştir. Ortalama
meyve ağırlığı olarak Suruç (
g
bulunmazken, Suruç Karası ortalama meyve ağırlığı (
arasındaki fark önemli bulunmuştur. Ölçülen diğer
pomolojik özelliklerde benzer sonuçlar bulunmuştur. Nar çeşitlerinin meyve
kabuklarının fenolik ve flavonoid kapsamları dane ve çekirdeğe göre daha yüksek
ölçülmüştür. Kullanılan çeşitlerin meyve, kabuk ve çekirdeklerinin toplam
fenolik ve flavonoid kapsamlarına bağlı olarak örneklerin etanolik ekstrakları
DPPH serbest radikalini süpürmüş, Fe+3 ve Mo(VI) iyonları
indirgenmiştir. Araştırma verilerine göre, çeşitlerin antioksidatif
özellikleri bakımından örneklerin toplam fenolik ve flavonoid kapsamları,
çeşitlerinin ölçülen pomolojik özellikleri ve antosiyanin içeriğinden çok daha
önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Nar Punica granatum L. Fenolik bileşikler Antioksidan kapasitesi
Recently
pomegranate has drawn researchers’ attention because of its high amount of
phenolics and flavonoids content. In this study, it was aimed that
determination of phytochemical properties and antioxidant capacities of three
different pomegranate varieties (Suruç, Hicaznar, and Suruç Karası). In
addition to pomological measurements, total anthocyanins (TA), phenolics (TP),
and flavonoids contents and antioxidant capacities of ethanolic aril, peel, and
seed extracts were ascertained by the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free
radical scavenging, Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP), and
Phosphomolybdenum Mo(VI) methods. While the difference between average fruit weights of Suruç (
significant, the average fruit weight of Suruç Karası (
significantly dissimilar from the others. It was also found similar results in
the pomological properties measured. Total phenolic and flavonoid contents of
ethanolic peel ekstract of cultivars were significantly higher in comparison
into total phenolic and flavonoid contents of ethanolic aril and seed extracts.
Ethanolic extract of the fruit parts scavenged DPPH free radical, reduced Fe+3 ions to Fe+2,
and Mo(VI) to Mo(V) depend upon TA, TP, and
flavonoid contents of the aril, peel, and seed ethanolic extract of the
cultivars. Based on the data set of the study, total phenolic and flavonoid
contents of the cultivars related with antioxidative properties were much more
significant than pomological properties or anthocyanin contents of peel, aril, and
seeds of pomegranate varieties assayed in the study.
Pomegranate Punica granatum L. Phenolic compounds Antioxidant capacity
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 2 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.