Farklı tuzluluk seviyelerinde ve
farklı oranlarda uygulanan sulama sularının domateste meyve verimi üzerine
etkisinin araştırıldığı çalışma, 2014-2016 yılları arasında Kırklareli Atatürk
Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü arazisinde kurulu olan
yay çatılı ısıtmasız plastik serada yürütülmüştür. Çalışmada dört sulama suyu tuzluluğu; T1: 0.38 dS m-1,
T2: 1.10 dS m-1, T3: 2.50 dS m-1, T4: 5.00 dS m-1
ile üç sulama düzeyi; profildeki mevcut neme göre tarla kapasitesinin %70’i (S1),
%100’ü (S2) ve %130’u (S3) düzeyinde sulama, bölünmüş parseller deneme desenine
göre ele 3 tekerrürlü olarak ele alınmıştır. Sulama
konuları bazında, sırasıyla, 240 mm, 334 mm ve 429 mm sulama suyu
uygulanmıştır. Bitki su tüketimi değerleri 248 mm ile 453 mm arasında
değişmekle beraber en yüksek su tüketimi T1S3 konusunda, en düşük su
tüketimi T4S1 konusunda belirlenmiştir. Sulama suyu tuzluluğu ve miktarı toplam
ve pazarlanabilir meyve verimini etkilemiştir. En yüksek verimler %130 sulama ile 0.38 dS m-1
ve 1.10 dS m-1 tuz seviyelerinde, en düşük verim ise %70 sulama ve
5.00 dS m-1 tuz seviyesinde gözlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre
artan miktarlarda sulama verimi önemli oranda artırırken, kısıtlı sulama, tüm
tuz seviyelerinde azaltmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.