Şanlıurfa province is
an important place for Turkey's cotton production providing about half of the
production. This study was carried out in Şanlıurfa to determine weed problems by
determining the frequency and density of the weeds that restrict the cotton
production. For this purpose, 60 cotton fields were surveyed in 2015. The most widespread
species in the fields were ranked: Sorghum
halepense (L.). Pers. (johnsongrass, %73), Xanthium strumarium L., (common cocklebur,
%67), Solanum nigrum L. (black
nightshade, %60), Physalis philadelphica
Lam. (tomatillo, %53) and Portulaca
oleracea L. (common purslane, %48). Compared with the results of similar
studies carried out in the region over 25 years ago; it was observed that the
weed species, their frequency and density have been changed, significantly. It is
predicted that further changes will continue in the future due to increase of
irrigation, changes of the cropping pattern and weed control strategies, and
also global warming.
Şanlıurfa ili pamuk
üretiminde ülkesel üretimin yaklaşık yarısını tek başına sağlaması nedeniyle
önemli bir paya sahiptir. Bu çalışma, ildeki pamuk üretimini kısıtlayan yabancı
ot türlerinin yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenerek önemli sorunların ortaya
çıkarılması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, 2015 yılında ildeki 60 pamuk tarlası
incelenmiştir. Tarlalardaki en yaygın türler; Sorghum halepense (L.).
Pers. (kanyaş, %73), Xanthium strumarium L., (domuz pıtrağı, %67), Solanum
nigrum L. (it üzümü, %60), Physalis
philadelphica Lam. (fener otu, %53)
ve Portulaca oleracea L. (semizotu, %48) olarak sıralanmıştır.
Bölgede son 25 yılda yapılan benzer çalışma sonuçları ile kıyaslandığında;
yabancı ot türlerinde, ayrıca bu türlerin yaygınlık ve yoğunluklarında önemli
değişiklikler olduğu ortaya çıkmıştır. Bu değişikliklerin bölgede tarımsal
sulamanın artışı, bitki deseninin değişmesi, yabancı ot mücadele
yöntemlerindeki değişiklikler ve küresel ısınma nedenleriyle daha da değişeceği
tahmin edilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.