Bu araştırma; 2012-2013 yılında Adıyaman İli Kuyulu
Köyünde yürütülmüştür. Kuyulu köyünde, bulunan doğal meraların ot verimi,
kalitesi ve botanik kompozisyonu konusunda yapılan çalışmalarda korunan ve
otlatılan alanlar arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Mera arazisi, korunan
alan ile otlatılan alan olarak ikiye ayrılmıştır. Korunan alandan elde edilen
kuru ot verimi 235.21 kg-1da elde edilirken, otlatılan alandan ise
64.15 kg-1da kuru ot verimi elde edilmiştir. Korunan alanda
buğdaygil kompozisyonu oranı % 74.88 baklagil değeri % 8.18, diğergillerin
değeri % 17.71, otlatılan alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı % 28.86
baklagil değeri % 3.08, diğergillerin değeri % 67.81 olarak saptanmıştır.
Transekt yöntemi kullanılarak yapılan çalışmalarda korunan alanın, otlatılan
alana göre baklagil, buğdaygil ve diğergiller,
kaplama ve kompozisyon değerleri, bitkilerinin ot verimleri, kalitesi ve
botanik kompozisyonu açısından daha yüksek değerler taşıdığı saptanmıştır.
Ayrıca; mera durumu ve otlatma kapasitesi korunan alanda, otlatılan alana
oranla çok daha iyi olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.