The genetic capacity determine plant nutrient content,
yield and fruit quality of crops. The producer factor ignored by many
researchers is the source of other important variations in product yield and
quality, depending on the concentrations of the plant nutrient. With the research, it was
aimed to compare the effects of varieties and producer factors on the amount of
nutrients in leaf and fruit. It was
determined that the varieties factor
was statistically different p <0.05) on K, Ca and Mg in the leaf, It
was determined that the producers factor was statistically different (p
<0.05) on N, P, K, Ca, Mg, Mn and Zn in the leaf. When the plant nutrients
found in the fruit are evaluated, It was determined that the varieties factor
was statistically different (p <0.05) on P and Ca in the fruit, It was
determined that the producers factor was statistically different (p <0.05)
on N, P, K, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu in the fruit. Leaf analysis results showed
that the average producer factor (64.80%) caused about 4 times more variation
on the macro and micronutrients than the varieties factor (16.34%), in the
fruit analysis results, it was determined that the average producer factor
(53.95%) caused about 3.5 times more variation on the macro and micro nutrients
than the varieties factors (15.19%). As a result, it has been determined that
the producer factor causes more variations on the macro and micro nutrients
found in leaves and fruit than in the varieties. While the varieties developed
by the breeders are being narrowed down, the risk of increased variability due
to producer practices should be studied. Otherwise, the loss of yield and
product quality may be inevitable, depending on the concentrations of plant
nutrients found in fruit and fruit (deficit / excess) of some producers.
Fertilization based on analysis results of soil and plant (leaf and fruit) can
play an important role in narrowing this variation.
Greenhouse Tomato Producer Varieties Leaf and fruit analysis
Bitkilerin
genetik kapasitesi bitki besin maddesi içeriğini, verim ve meyve kalitesini
etkilemektedir. Birçok araştırmacı tarafından göz ardı edilen üretici faktörü
ise, bitki besin maddesinin konsantrasyonlarına bağlı olarak ürün verim ve
kalitesindeki diğer önemli varyasyon kaynağıdır. Araştırma ile birlikte, çeşit
ve üretici faktörlerinin yaprak ve meyvede besin maddesi konsantrasyonu üzerine
etkilerini karşılaştırmak hedeflenmiştir. Çeşit faktörünün, yaprakta bulunan K,
Ca ve Mg konsantrasyonları üzerinde istatistiksel olarak (p<0.05) fark
oluşturduğu tespit edilirken, üretici faktörünün ise N, P, K, Ca, Mg, Mn ve Zn
konsantrasyonları üzerinde istatistiksel olarak (p<0.05) fark oluşturduğu
tespit edilmiştir. Meyvede bulunan bitki besin elementleri
değerlendirildiğinde; çeşit faktörünün P ve Ca konsantrasyonları üzerinde
istatistiksel olarak (p<0.05) fark oluşturduğu tespit edilirken, üretici
faktörünün ise, N, P, K, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu konsantrasyonları üzerinde
istatistiksel olarak (p<0.05) fark oluşturduğu tespit edilmiştir. Yaprak
analiz sonuçlarında ortalama üretici faktörünün (%64.80) çeşit faktörüne (%16.34)
göre makro ve mikro besin elementleri üzerinde yaklaşık 4 kat daha fazla
varyasyona sebep olduğu, meyve analiz sonuçlarında ise ortalama üretici
faktörünün (%53.95) çeşit faktörüne (%15.19) göre makro ve mikro besin
elementleri üzerinde yaklaşık 3.5 kat daha fazla varyasyona sebep olduğu
belirlenmiştir. Sonuç olarak, üretici faktörünün çeşit faktörüne göre yaprak ve
meyvede bulunan makro ve mikro besin elementleri üzerinde daha fazla varyasyona
neden olduğu tespit edilmiştir. Islahçılar tarafından geliştirilen çeşitlerle
varyasyon daraltılırken üretici uygulamalarına bağlı varyasyonun artma riski
üzerinde çalışılmalıdır. Aksi takdirde, bazı üreticilerin yaprakta ve meyvede
bulunan bitki besin maddesi konsantrasyonlarına (noksan/fazla) bağlı verim ve
ürün kalitesinde kayıp yaşamaları kaçınılmaz olabilecektir. Bu kayıpların
önlenmesinde ise toprak, yaprak ve meyve analiz sonuçlarına
dayalı gübrelemeler önemli bir rol oynayabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 4 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.