Bu çalışmada Tekkeköy (Samsun) ilçesindeki süt sığırcılığı işletmelerindeki hijyen uygulamaları ve yapısal özellikleri incelenmiştir. İşletme sahiplerinin ortalama yaşı 53.1±10.74 yıl, ortalama tecrübe süresi 36.2±14.66 yıl, ortalama aile büyüklüğü 5.2±1.91 kişi, süt birliğine üyelik durumu % 62.5 olarak tespit edilmiştir. Ortalama büyükbaş hayvan sayısı 24.4±21.1 baş, sağmal inek sayısı 7.5±5.15 baş olarak tespit edilmiştir. İşletmelerdeki makinalı sağım oranı %69 olup işletmecilerin %100’ünün sağım öncesinde ve sonrasında ellerini ve ineklerin memelerini yıkadıkları, %37,5’inin sağım kaplarının yıkanmasında temizlik malzemesi kullandığı edilmiştir. Yine işletmecilerin %87.5’inin ayrı bir önlük kullandığı %37,5’inin sağım sırasında eldiven kullandığı tespit edilmiştir. İşletmecilerin hijyen konusunda herhangi bir eğitim almamakla beraber %65’inin sağılan sütü süzdüğü, %2,5’inin düzenli mastitis kontrolü yaptığı tespit edilmiştir.
-
-
Anketlerin yapılmasında gerekli kolaylığı sağlayan Samsun Tekkkeköy Tarım Orman İlçe Müdürlüğüne teşekkürü bir borç biliriz.
The study was conducted to determine structural features and hygiene practices of the dairy cattle farms in Samsun Tekkeköy Province. The results indicated that the averages of; enterprise holder’s age, experience periods, household size and member of any agricultural organization were found 53.1±10.74 year, 36.2±14.66 year, 5.2±1.91 head and 62.5%, respectively. The average number of animals and the number of cows per farm was determined as 24.4±21.1 head and 7.5±5.15 head. Based on survey results, 69% of farm use milking machine and 100 % of which apply teat cleansing during the milking processes, 37.5% of them used cleaning materials in washing the milking equipment. In addition, it was determined that 37.5% of farmers uses gloves during milking, 87.5% of them use a separate glove. Although the farmers received no training on hygiene, it was determined that 65% of milk was filtered, and 2.5% of which was regularly checked for mastitis.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 15 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.