Öz
Dünyada ve
ülkemizde hayvansal kökenli yem hammaddelerinin kullanımının yasaklanmasına
bağlı olarak, karma yem sektöründe bitkisel kökenli proteince zengin kaynaklara
ağırlık verildiği görülmektedir. Ne var ki, bu kaynakların kısıtlı oluşu, yem
fiyatlarında artışa neden olurken, diğer yandan da mevcut stokların hızla
tükenmesine ve hammadde yetersizliğine yol açmıştır. Bundan dolayı, hem balık
unu gibi kullanımı kısıtlanan veya yasaklanan hammaddelerin yerini alabilecek
hem de soya fasulyesi, ayçiçeği küspesi gibi bitkisel orijinli kaynaklara
alternatif olabilecek, protein içeriği ve besleyici değeri yüksek, aynı zamanda
güvenilir yeni kaynak arayışı hız kazanmıştır. Alternatif proteince zengin
kaynakların bulunmasıyla hayvan beslemede protein açığının giderilmesi,
sürdürülebilir kaliteli yem hammadde tedariki ve çiftliklerde maliyetin
düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu derlemenin amacı, yem hammaddesi potansiyeli
bulunan tek hücre proteinleri, yenilebilir böcek türleri, şeker pancarı, manyok
ürünleri ve bazı ağaç yapraklarının yem değerleri ile bunlara yönelik
çalışmalar hakkında bilgi vermektir.