Background: Although pesticides are effective against pest populations, they can pose serious health hazards to humans, pets, natural enemies of crop pests and other lifestyles, through undesirable contamination of food, feed, water bodies and the environment when used unconsciously. The aim of our study is to determine the knowledge of agricultural workers about pesticides and the factors that may be related to their level of knowledge, and to provide scientific data that will shed light on intervention programs and policy development in the field.
Methods: This descriptive cross-sectional study was carried out with the participation of 291 agricultural workers in the rural areas of Aydın Province between July 2020 and November 2020. As a data collection tool, the form containing 14 questions.
Results: 73.2% of the agricultural workers participating in our study were male, the mean age was 49.4±14.4 years, and 66.7% of them were at primary school or less education level. While 73.9% of the participants applied pesticides, 18.1% did not take any protective measures during apply. The use of masks (64.2%) and gloves (62.3%) were the most preferred personal protective equipment. 64.8% of the group had low pesticide knowledge level. Neighbors and relatives (34.4%) were the first source of information about pesticides.
Conclusion: In our study, almost 1/5 of the participants declared that they did not use preservatives during pesticide use. In this study, it is understood that some of them have insufficient knowledge about the use of pesticides. Farmers should be encouraged to improve their pesticide practices and adopt safe behaviors in pesticide use to minimize major risks to the environment and human health. Pesticide suppliers also need to be trained and audited to provide clear and standardized information to farmers.
Giriş: Pestisitler haşere popülasyonuna karşı etkili olmakla birlikte, bilinçsizce kullanıldıklarında, gıda, yem, su kütleleri ve çevrenin istenmeyen kontaminasyonu yoluyla insanlar, evcil hayvanlar, mahsul zararlılarının doğal düşmanları ve diğer yaşam biçimleri için ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabilirler. Çalışmamızın amacı tarım sektöründe çalışanların tarım ilaçları konusunda bilgisini ve bilgi düzeyi ile ilişkili olabilecek faktörleri belirlemek, alanda yapılacak müdahale programlarına ve politika geliştirmeye ışık tutacak bilimsel veri sağlamaktır.
Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma Temmuz 2020-Kasım 2020 tarihleri arasında Aydın İli kırsalındaki 291 tarım işçisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak 14 sorunun yer aldığı form kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmamıza katılan tarım işçilerinin %73,2’si erkek, yaş ortalaması 49.4±14.4 ve %66,7’si ilkokul veya daha az eğitim düzeyinde bulunmuştur. Katılımcıların %73,9’u pestisit uygulamakta, %18,1 hiçbir kullanım sırasında koruyucu önlem almamaktadır. Maske (%64,2) ve eldiven (%62,3) kullanımı en sık tercih edilen kişisel koruyucu donanımlar olmuştur. Grubun %64,8’inin pestisit bilgi düzeyi düşük saptanmıştır. Pestisit ile ilgili bilgi kaynağı olarak ilk sırada komşu ve akrabalar (%34,4) olmuştur.
Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların neredeyse 1/5’i pestisit kullanımı sırasında koruyucu kullanmadığını beyan etmiştir. Bu çalışmada tarım ilacı kullanımı konusunda bazılarının yetersiz bilgiye sahip olduğu anlaşılmaktadır. Çiftçiler, çevre ve insan sağlığına yönelik büyük riskleri en aza indirmek için pestisit uygulamalarını iyileştirmeye ve pestisit kullanımında güvenli davranışları benimsemeye teşvik edilmelidir. Çiftçilere açık ve standart bilgi sağlamak için pestisit tedarikçilerinin de eğitimi ve denetlenmesi gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.