Amaç: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinin on dördüncü ve on beşinci aylarında hemşirelik öğrencilerinin yaşam tarzına ilişkin davranışlarındaki değişiklikleri değerlendirmektir.
Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, bölgelere göre tabakalı ve orantılı olarak rastgele seçilen 25 üniversitede öğrenim gören 489 hemşirelik öğrencisi katılmıştır. Veriler, sosyodemografik özellikler anketi ve Yaşam Biçimine İlişkin Davranış Anketi kullanılarak toplanmıştır. Veriler Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis-H, Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U ve Pearson ki-kare testleri kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Sonuçlar, katılımcıların daha sağlıklı beslenmeyi benimsediğini ve stres ve kaygıyla mücadele ettiğini göstermiştir. Kadın katılımcılar, erkek katılımcılara göre daha sağlıklı beslenmişlerdir, daha fazla sosyal destek almışlardır ve fiziksel aktivitelere daha sık katılmışlardır ancak daha fazla kaygı ve stres yaşamışlardır. Dördüncü sınıf öğrencileri, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine göre daha az sağlıksız beslenmişlerdir ve daha az kaygı ve stres yaşamışlardır. Büyük şehirlerdeki katılımcılar küçük kasabalardaki katılımcılara göre daha sağlıksız beslenmişlerdir. COVID-19 geçirenler, geçirmeyenlere göre daha sağlıklı beslenmişlerdir (p<0,05).
Sonuç: Sonuçlar, katılımcıların salgının başlangıcından bu yana hem sağlıklı hem de sağlıksız yaşam tarzıyla ilgili davranışları benimsediklerini göstermiştir. Pandemi gibi kriz zamanlarında sağlıklı yaşam tarzlarına ilişkin kılavuzlar oluşturulmalı ve öğrencileri bu yönergelere uymaya teşvik edecek stratejiler ve müdahaleler geliştirilmelidir. Üniversiteler öğrencilerin stresle baş etmelerine, fiziksel olarak aktif kalmalarına ve sağlıklı beslenmelerine yardımcı olacak eğitim ve destek sunmalıdır.
Objective: The objective of this study is to evaluate the changes in lifestyle-related behaviors of nursing students in the fourteenth and fifteenth months of the COVID-19 pandemic.
Methods: This research was conducted in descriptive type. 489 nursing students studying at 25 universities randomly selected, stratified by region and proportionally, participated in the research. Data were collected using the sociodemographic characteristics questionnaire and the Lifestyle Behavior Questionnaire. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis-H, Mann-Whitney U with Bonferroni correction and Pearson chi-square tests.
Results: The results showed that participants adopted healthier diets and struggled with stress and anxiety. Female participants adopted healthier diets, received more social support, and participated in physical activities more often but experienced more anxiety and stress than their male counterparts. Fourth-year students ate less junk food and experienced less anxiety and stress than first- and second-year students. Participants in big cities adopted more unhealthy diets than those in small towns. Participants who had tested positive for COVID adopted healthier diets than those who had not (p<0.05).
Conclusion: The results showed that participants had adopted both healthy and unhealthy lifestyle-related behaviors since the pandemic began. Guidelines should be provide on healthy lifestyles in times of crisis, such as pandemics and, also develop strategies and interventions to encourage students to follow those guidelines. Universities should offer training and support to help students cope with stress, stay physically active, and eat healthily.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı Hemşireliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |