ÂŞIK VEYSEL’İN YURT ÜRÜNLERİ ŞİİRİNİN COĞRAFİ İŞARETLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
Yıl 2023,
Sayı: ÂŞIK VEYSEL HATIRASINA GELENEK VE EDEBİYAT ÖZEL SAYISI, 276 - 297, 01.10.2023
Havva Gözgeç Mutlu
,
Özlem Aydoğdu Atasoy
Öz
Bu çalışma Âşık Veysel'in "Yurt Ürünleri" şiirindeki coğrafi işaretlerin tespitini amaçlamaktadır. Çalışma kavramsal bir nitelik taşımaktadır. Çalışmada Âşık Veysel'in "Yurt Ürünleri" şiiri araştırma konusu olarak seçilmiştir. Şiir 14 dörtlük ve 56 mısradan oluşmaktadır. Şiirde coğrafi işaretlerin tanımlanması ve açıklanmasında Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri ve ikincil kaynaklar kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle Âşık Veysel, gastronomi turizmi ve coğrafi işaretler anlatılmış, ardından şiir kavramsal olarak coğrafi işaretler açısından detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışma ile Âşık Veysel'in bir şiiri gastronomi turizmi bağlamında coğrafi işaretlerle ilgili ilk kez ele alınacaktır.
Kaynakça
- Acar, Yusuf. “Türkiye’deki Coğrafi İşaretli Ürünlerin Destinasyon Markalaması Kapsamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/2 (2018),163-177.
- Alptekin, Ali Berat. Âşık Veysel Türküz Türkü Çağırırız. 3. Baskı. Ankara: Akçağ Yayıncılık, 2011.
- Aslanoğlu, İbrahim. Âşık Veysel. Ankara: Ata Yayınları, 1967.
- Avşar, Melahat. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Amasya Turizminin Gelişimine Katkısının Değerlendirilmesi”. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi 6/4 (2022), 988-1003.
- Bahşi, Baki. Türk Halk Müziğinde Âşık Veysel’in Yeri ve Önemi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 1997.
- Bakiler, Yavuz Bülent. Âşık Veysel. İstanbul: Yakın Plan Yayınları, 2022.
- Belli, Sultan. Coğrafi İşaret Tescilli Yöresel Mutfak Ürünlerinin Turistlerin Destinasyon Seçimine Etkisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, 2022.
- Bilge, Bilal vd. “Türkiye'de Coğrafi İşaretli Gıda Ürünlerinin Gurme Turizmi Açısından Önemi”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25/1 (2019), 127-132.
- Binici, Zahide Kübra. Destinasyon Pazarlamasında Gastronomik Kimliğin Etkisi: Adana Örneği. İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Boran, Şebnem. “Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu Coğrafi İşaretlere İlişkin Neler Getiriyor”. AR&GE BÜLTEN Mayıs/ Haziran (2017), 11-15.
- Boyraz, Mehmet. Coğrafi İşaretli Ürünler: Afyonkarahisar. Journal Entrepreneurship and Management Inquiries Dergisi 3/4 (2019), 26-46.
- Canbolat, Eren - Çakıroğlu, Funda Pınar. “Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretleme: Samsun Mutfağına Yönelik Bir Değerlendirme”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8/2 (2020), 937-957.
- Cerrahoğlu, Münir. “Küreselleşme Sürecinde Yöresel Ürünlerin Tanıtımının Önemi ve Bu Bağlamda Âşıkların Tanıtımdaki Yeri”. Folklor/Edebiyat, 21/84 (2015), 211-222.
- Çakır, Ali. “Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme.” Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special issue 2 (2017), 194-205.
- Çakmakçı, Songül - Salık, Mehmet Ali. “Türkiye'nin Coğrafi İşaretli Peynirleri.” Akademik Gıda 19/3 (2021), 325-342.
- Çakmakçı, Songül - Salık, Mehmet Ali. “Erzurum’un Coğrafi İşaret Tescili Almış Ürünleri: Güncel Bir Bakış ve Öneriler.” ATA-Gıda Dergisi 1/2 (2022), 1-12.
- Çevik, Samet. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Turizmdeki Rolü: Eskişehir Turlarına İlişkin Bir İçerik Analizi”. Journal of Recreation and Tourism Research 5/4(2018), 21-44.
- Çevik, Samet. “Eskişehir'in Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü Çiböreğin Kültürel İfadesi.” Eurasian Academy of Sciences, Özel Sayı (2019), 332-344.
- Çolak, Mihriban - Başaran Alagöz, Selda. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi ve Çorum İlindeki Coğrafi İşaretli Ürünler”. Five Zero 2/2 (2022), 111-126.
- Denk, Erkan – Sanalan Bilici, Nilgün. “Erzurum İlinin Coğrafi İşaret (CI) Almış Ürünlerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 5/1 (2021) 102-122.
- Durlu, Fügen vd. “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Hareketliliğinde Coğrafi İşaretlemenin Rolü”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 1/1 (2013), 13-20
- Domaç Yaşar, Yasemin. “Türkiye’de Coğrafi İşaret Sistemi: Iğdır Kayısısı Örneği”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 31 (2022), 220-242.
- Ercan, Mustafa Oğuzhan - Bayesen, Doğukan. “Coğrafi İşaretli Yiyecek Ürünlerinin İncelenmesi: Diyarbakır İli Örneği”. OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi 2/2 (2022), 54-63.
- Erdem, Özkan vd. “Yöresel Yemeklerin Bölge Restoranlarında Kullanılma Durumu: Mengen Örneği”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 3/1 (2018), 44-61.
- Esen, Şaban. “Turizmde Sürdürülebilirlik ve Coğrafi İşaretler”. 1st International Sustainable Tourism Congress, Bildiriler Kitabı. 528-536. Kastamonu: 2017.
- Gürel, Esra vd. “Coğrafi İşaretlerin Kırsak Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi: Tokat İli Örneği.” XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Bildiriler Kitabı. 1049-1058. Isparta: 2016.
- Kanberoğlu, Zafer - Yıldırımçakar, İbrahim. “Coğrafi İşaretlerin Bölgesel Gelişmedeki Rolü: Van Kahvaltısı Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 58 (2022), 23-39.
- Karakulak, Çisem. Coğrafi İşaretleme Yoluyla Gastronomik Kimlik Oluşturma ve Gastronomik Kimliği Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Trakya Örneği. Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2016.
- Karataş, İbrahim Atilla. “Malatya’nın Turizm Potansiyelinin Ortaya Çıkarılmasına Yönelik Algılar”. Anemon 6/1 (2018), 91-103.
- Kargiglioğlu, Şaban vd. “Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği.” Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 3/4 (2019), 624-639.
- Kaya, Doğan. Âşık Veysel. 2. Baskı. Ankara: Akçağ Yayıncılık. 2011.
- Korkmaz Yaylagül, Nilüfer – Kurtaslan, Hazan. Halk Kültüründe Ömür Söylemi: Âşık Veysel Türküleri Örneği. Folklor Akademi Dergisi 5/3 (2022), 647-659.
- Köşker, Hasan- Özbey, Zafer. “Türk Mutfak Kültüründe Çorba ve Coğrafi İşaretli Çorbalar Üzerine Bir Değerlendirme”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 5/3 (2021), 471-489.
- Küçükkömürler, Saime. “Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi”. Uluslararası Turizm, İşletme, Ekonomi Dergisi 2/2 (2018), 78-85.
- Latik, Duygu. Manavgat Altın Susamı'nın Markalaşmasında Coğrafi İşaretin Rol ve İşlevinin Araştırılması. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Mertol, Hüseyin - Yaylacı, Savaş. “Coğrafi İşaretli Ürünler Ve Gastronomik Lezzetler: Tokat Örneği”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Nisan (2021) 313-334.
- MİTOB, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü. “Malatya Kayısısı”. 10 Mayıs 2023. https://malatya.tarimorman.gov.tr/Menu/17/Malatya-Kayisisi.
- Müfettişoğlu, Nurşah - Köşker, Hasan. “Karadeniz Bölgesi’ndeki Coğrafi İşaretli ‘Fırıncılık ve Pastacılık Mamulleri, Hamur İşleri, Tatlılar’ Üzerine Bir Değerlendirme.” I. ITCC’22, Bildiriler Kitabı. 271-284. Amasya: 2022.
- Oğuzcan, Ümit Yaşar. Dostlar Beni Hatırlasın. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 1973.
- Oğuzcan, Ümit Yaşar. Dostlar Beni Hatırlasın, Âşık Veysel Şatıroğlu. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Edebiyat Dizini: 21, Birinci Baskı, Ankara: Tisa Matbaacılık Sanayi Limited Şirketi, 1970.
- Onur, Neslihan. “Gastronomi Turizmi ve Hatay Lezzet Rotası”. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi 3/2 (2021), 150-162.
- Oraman, Yasemin. “Türkiye’de Coğrafi İşaretli Ürünler”. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi 1/1 (2015), 76-85.
- Orhan, Ayhan. “Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde ‘Coğrafi İşaretlerin’ Kullanımı: İzmit Pişmaniyesi Örneği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 21/2 (2010), 243-254.
- Öz, Gülağ. Alevilik – Bektaşilik Bağlamında Âşık Veysel. Ankara: Barış Kitap, 2013
- Özdemir, Gözde - Dülger Altıner, Dilek. “Türkiye’de Üretilen Coğrafi İşaret ile Tescillenmiş Peynir Çeşitleri”. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Bildiriler Kitabı, Kocaeli: 2018.
- Özen, Kutlu. Âşık Veysel, Selam Olsun Kucak Kucak. Sivas: Dilek Ofset, 1998.
- Paksoy, Mücahit. “Kahramanmaraş İlinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi”. International Journal of Social and Economic Sciences 12/2 (2022), 55-61.
- Paslı, Mehmet Mert. “Coğrafi İşaretli Gastronomi Ürünleri Üzerine Bir Araştırma: Giresun İli Örneği”. Tourism and Recreation 3/1 (2021), 93-99.
- Polat Üzümcü, Tülay vd. “Coğrafi İşaretleme Kapsamında Kocaeli Gastronomik Ürünlerinin Değerlendirilmesi”. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 19/28 (2017), 132-140.
- Polat, Eray. “Turizm ve Coğrafi İşaretleme: Balıkesir Örneği”. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 1/1 (2017), 17-31.
- Sağır, Adem. “Bir Yemek Sosyolojisi Örneği Olarak Tokat Mutfağı”. Electronic Turkish Studies 7/4 (2012), 2675-2695.
- Sandıkçı, Mustafa. “Ege Bölgesi’nde Coğrafi İşaret Tesciline Sahip Gastronomik Ürünlerin Tescil Belgesi Kullanım Düzeyinin Belirlenmesi”. ODÜSOBİAD 12/3 (2022), 2393-2408.
- Sarıipek, Semih - Çevik, Samet. “Oraların Nesi Meşhur: Şehir Pazarlamasında Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler”. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi - International Journal of Society Researches, 16/32 (2020), 4908-4938.
- Saygılı, Derya vd. “Coğrafi İşaretli Gastronomik Lezzetler : İzmir Örneği”. GANUD Gastronomi Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Bildiriler Kitabı. 105-111. Gaziantep: 2019.
- Süslü, Cemil vd. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi Kapsamında Değerlendirilmesi: Mersin İli Örneği”. Journal of Recreation and Tourism Research 7/2 (2020)135-149.
- Şahin, Ahmet - Meral, Yeşim. “Türkiye’de Coğrafi İşaretleme ve Yöresel Ürünler”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 (2012), 88-92.
- Şahin, Salih Zeki. “Ulusal Gastronomik Coğrafi İşaretli Ürünlerin Uçak İçi İkrâm Menülerinde Kullanımı”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8/3 (2020), 1880-1898.
- Şengül, Serkan - Türkay, Oğuz. “Akdeniz Mutfak Kültürünün Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/Special issue1 (2016), 86-99.
- Şimşek, Aykut. “Coğrafi İşaretli Yöresel Ürünlerin İncelenmesi: Sivas Mutfağı Örneği”. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 3/3 (2020), 17-327.
- TDK, Türk Dil Kurumu Sözlükleri, “Zerdali” Erişim 8 Mayıs 2022. https://sozluk.gov.tr/
- Tekin, Murat vd. “Kazova’da (Dazimonitis) Yeni Keşfedilen Basamaklı Tünelli Bir Pontos Krallığı Kalesi: Dereköy Kalesi”. Belleten 86/306 (2022), 399-426.
- Tekelioğlu, Yavuz. “Coğrafi İşaretler ve Türkiye Uygulamaları”. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/15 (2019), 47-75.
- Toprak, Lokman - Oğuz, Zozan. “Coğrafi İşaretler ve Siirt İli Örneği” 18. Ulusal Turizm Kongresi, Bildiriler Kitabı. 964-973. Mardin: 2017.
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. “Coğrafi İşaret Nedir”. 1 Mayıs 2023.
https://ci.turkpatent.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. “Coğrafi İşaretler Portalı”. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/ .
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Amasya Misket Elması Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2019. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38182
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Antep Yağlı Köfte Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2021. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/2265
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Arsin Foşa Fındığı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2022. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/6109
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Arapgir Pohmutu/Pohmut Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2022. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/2542
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Battalgazi haşhaşlı Dut Pestili Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2020. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38609
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Bursa İpeği / Bursa İpek İpliği Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2019. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38165
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Çukurova Pamuğu Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2020. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38530
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Diyarbakır Karpuzu Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2008. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37986
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Ege Sultani Üzümü Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2003. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37919
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Edirne Beyaz Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2007. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37941
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Erbaa Narince Bağ Yaprağı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2017. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38203
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. İskilip Ramazan Keşkeği Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2021. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/3069
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. İspir kaymağı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2019. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38276
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2002. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37893
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Sivas Köftesi Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2011. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37965
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2017. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38289
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Van Savatlı Gümüş İşleme Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2017. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38300
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Zile Pekmezi Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2009. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37978
- Tugay, Onur - Secuk, Berkay. “Coğrafi İşaretli Gastronomik Ürünlerin Web Siteleri Aracılığıyla Bölgesel Tanıtımda Kullanımı: Akdeniz Bölgesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 9/2 (2021), 835-854.
- Uslu, Ayşe Nur - Yılmaz, İbrahim. “Coğrafi İşaretli Bir Ürün Olarak Bolu Kızılcık Tarhanası”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 7/1 (2022), 94-105.
- Ünlü, Nefiye. Destinasyon Markalaşma Sürecinde Gastronomik Değerlerin Önemi: Amasya İli Örneği. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Yalçın, Duygu. Coğrafi İşaretlerin Şehir Markalaşmasına Etkileri: Sakarya İli Örneği. Sakarya: Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2019.
- Yazıcıoğlu, İrfan vd. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi: Akdeniz Bölgesi Örneği”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 3/4 (2019), 861-871.
- Yenipınar, Uysal vd. “Turizmde Yerel Yiyeceklerin Önemi ve Coğrafi İşaretleme: Van Otlu Peyniri”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2/2 (2019) 13-23.
- Yıldız, Mehmet Hilmi. Coğrafi İşaretli Ürünlerin Bölge Halkı Tarafından Bilinirliğinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi: Isparta Örneği. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2021.
- Yıldız, Alim. Âşık Veysel. İstanbul: Ketebe Yayınları, 2018.
- Yıldırım, Cengiz. Âşık Veysel – Biyografi. Ankara: Gece Kitaplığı, 2018.
- Yılmaz, Sena - Yılmaz, Meral. “Türkiye’de Coğrafi İşaretli Köfteler”. International Congress on Food Researches, Bildiriler Kitabı. 171-182. Sivas: 2022.
- Zengin, Burhanettin vd. “Gastronomi Turizmi Üzerine Kavramsal Bir İnceleme”. Ulusal Turizm Kongresi, Bildiriler Kitabı. 511-524. Ankara: 2015.
An Investigation of Âşık Veysel's Poetry of Yurt Ürünleri in Terms of Geographical Indications
Yıl 2023,
Sayı: ÂŞIK VEYSEL HATIRASINA GELENEK VE EDEBİYAT ÖZEL SAYISI, 276 - 297, 01.10.2023
Havva Gözgeç Mutlu
,
Özlem Aydoğdu Atasoy
Öz
This study aims to determine the geographical indications in Âşık Veysel's poem of “Yurt Ürünleri.” The study has a conceptual nature. Âşık Veysel's poem "Yurt Ürünleri" was chosen to be researched in the study. The poem consists of 14 quatrains and 56 lines. In the poem, Turkish Patent and Trademark Office Geographical Indication Registry Documents and secondary sources are used to define and explain geographical indications. In the study, firstly, Âşık Veysel, gastronomy tourism and geographical indications were explained, and then the poem was conceptually examined in detail in terms of geographical indications. With this study, one of the poems of Âşık Veysel will be discussed for the first time regarding geographical indications in the context of gastronomy tourism.
Kaynakça
- Acar, Yusuf. “Türkiye’deki Coğrafi İşaretli Ürünlerin Destinasyon Markalaması Kapsamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/2 (2018),163-177.
- Alptekin, Ali Berat. Âşık Veysel Türküz Türkü Çağırırız. 3. Baskı. Ankara: Akçağ Yayıncılık, 2011.
- Aslanoğlu, İbrahim. Âşık Veysel. Ankara: Ata Yayınları, 1967.
- Avşar, Melahat. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Amasya Turizminin Gelişimine Katkısının Değerlendirilmesi”. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi 6/4 (2022), 988-1003.
- Bahşi, Baki. Türk Halk Müziğinde Âşık Veysel’in Yeri ve Önemi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 1997.
- Bakiler, Yavuz Bülent. Âşık Veysel. İstanbul: Yakın Plan Yayınları, 2022.
- Belli, Sultan. Coğrafi İşaret Tescilli Yöresel Mutfak Ürünlerinin Turistlerin Destinasyon Seçimine Etkisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, 2022.
- Bilge, Bilal vd. “Türkiye'de Coğrafi İşaretli Gıda Ürünlerinin Gurme Turizmi Açısından Önemi”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25/1 (2019), 127-132.
- Binici, Zahide Kübra. Destinasyon Pazarlamasında Gastronomik Kimliğin Etkisi: Adana Örneği. İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Boran, Şebnem. “Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu Coğrafi İşaretlere İlişkin Neler Getiriyor”. AR&GE BÜLTEN Mayıs/ Haziran (2017), 11-15.
- Boyraz, Mehmet. Coğrafi İşaretli Ürünler: Afyonkarahisar. Journal Entrepreneurship and Management Inquiries Dergisi 3/4 (2019), 26-46.
- Canbolat, Eren - Çakıroğlu, Funda Pınar. “Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretleme: Samsun Mutfağına Yönelik Bir Değerlendirme”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8/2 (2020), 937-957.
- Cerrahoğlu, Münir. “Küreselleşme Sürecinde Yöresel Ürünlerin Tanıtımının Önemi ve Bu Bağlamda Âşıkların Tanıtımdaki Yeri”. Folklor/Edebiyat, 21/84 (2015), 211-222.
- Çakır, Ali. “Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme.” Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special issue 2 (2017), 194-205.
- Çakmakçı, Songül - Salık, Mehmet Ali. “Türkiye'nin Coğrafi İşaretli Peynirleri.” Akademik Gıda 19/3 (2021), 325-342.
- Çakmakçı, Songül - Salık, Mehmet Ali. “Erzurum’un Coğrafi İşaret Tescili Almış Ürünleri: Güncel Bir Bakış ve Öneriler.” ATA-Gıda Dergisi 1/2 (2022), 1-12.
- Çevik, Samet. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Turizmdeki Rolü: Eskişehir Turlarına İlişkin Bir İçerik Analizi”. Journal of Recreation and Tourism Research 5/4(2018), 21-44.
- Çevik, Samet. “Eskişehir'in Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü Çiböreğin Kültürel İfadesi.” Eurasian Academy of Sciences, Özel Sayı (2019), 332-344.
- Çolak, Mihriban - Başaran Alagöz, Selda. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi ve Çorum İlindeki Coğrafi İşaretli Ürünler”. Five Zero 2/2 (2022), 111-126.
- Denk, Erkan – Sanalan Bilici, Nilgün. “Erzurum İlinin Coğrafi İşaret (CI) Almış Ürünlerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 5/1 (2021) 102-122.
- Durlu, Fügen vd. “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Hareketliliğinde Coğrafi İşaretlemenin Rolü”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 1/1 (2013), 13-20
- Domaç Yaşar, Yasemin. “Türkiye’de Coğrafi İşaret Sistemi: Iğdır Kayısısı Örneği”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 31 (2022), 220-242.
- Ercan, Mustafa Oğuzhan - Bayesen, Doğukan. “Coğrafi İşaretli Yiyecek Ürünlerinin İncelenmesi: Diyarbakır İli Örneği”. OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi 2/2 (2022), 54-63.
- Erdem, Özkan vd. “Yöresel Yemeklerin Bölge Restoranlarında Kullanılma Durumu: Mengen Örneği”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 3/1 (2018), 44-61.
- Esen, Şaban. “Turizmde Sürdürülebilirlik ve Coğrafi İşaretler”. 1st International Sustainable Tourism Congress, Bildiriler Kitabı. 528-536. Kastamonu: 2017.
- Gürel, Esra vd. “Coğrafi İşaretlerin Kırsak Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi: Tokat İli Örneği.” XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Bildiriler Kitabı. 1049-1058. Isparta: 2016.
- Kanberoğlu, Zafer - Yıldırımçakar, İbrahim. “Coğrafi İşaretlerin Bölgesel Gelişmedeki Rolü: Van Kahvaltısı Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 58 (2022), 23-39.
- Karakulak, Çisem. Coğrafi İşaretleme Yoluyla Gastronomik Kimlik Oluşturma ve Gastronomik Kimliği Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Trakya Örneği. Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2016.
- Karataş, İbrahim Atilla. “Malatya’nın Turizm Potansiyelinin Ortaya Çıkarılmasına Yönelik Algılar”. Anemon 6/1 (2018), 91-103.
- Kargiglioğlu, Şaban vd. “Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği.” Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 3/4 (2019), 624-639.
- Kaya, Doğan. Âşık Veysel. 2. Baskı. Ankara: Akçağ Yayıncılık. 2011.
- Korkmaz Yaylagül, Nilüfer – Kurtaslan, Hazan. Halk Kültüründe Ömür Söylemi: Âşık Veysel Türküleri Örneği. Folklor Akademi Dergisi 5/3 (2022), 647-659.
- Köşker, Hasan- Özbey, Zafer. “Türk Mutfak Kültüründe Çorba ve Coğrafi İşaretli Çorbalar Üzerine Bir Değerlendirme”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 5/3 (2021), 471-489.
- Küçükkömürler, Saime. “Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi”. Uluslararası Turizm, İşletme, Ekonomi Dergisi 2/2 (2018), 78-85.
- Latik, Duygu. Manavgat Altın Susamı'nın Markalaşmasında Coğrafi İşaretin Rol ve İşlevinin Araştırılması. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Mertol, Hüseyin - Yaylacı, Savaş. “Coğrafi İşaretli Ürünler Ve Gastronomik Lezzetler: Tokat Örneği”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Nisan (2021) 313-334.
- MİTOB, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü. “Malatya Kayısısı”. 10 Mayıs 2023. https://malatya.tarimorman.gov.tr/Menu/17/Malatya-Kayisisi.
- Müfettişoğlu, Nurşah - Köşker, Hasan. “Karadeniz Bölgesi’ndeki Coğrafi İşaretli ‘Fırıncılık ve Pastacılık Mamulleri, Hamur İşleri, Tatlılar’ Üzerine Bir Değerlendirme.” I. ITCC’22, Bildiriler Kitabı. 271-284. Amasya: 2022.
- Oğuzcan, Ümit Yaşar. Dostlar Beni Hatırlasın. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 1973.
- Oğuzcan, Ümit Yaşar. Dostlar Beni Hatırlasın, Âşık Veysel Şatıroğlu. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Edebiyat Dizini: 21, Birinci Baskı, Ankara: Tisa Matbaacılık Sanayi Limited Şirketi, 1970.
- Onur, Neslihan. “Gastronomi Turizmi ve Hatay Lezzet Rotası”. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi 3/2 (2021), 150-162.
- Oraman, Yasemin. “Türkiye’de Coğrafi İşaretli Ürünler”. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi 1/1 (2015), 76-85.
- Orhan, Ayhan. “Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde ‘Coğrafi İşaretlerin’ Kullanımı: İzmit Pişmaniyesi Örneği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 21/2 (2010), 243-254.
- Öz, Gülağ. Alevilik – Bektaşilik Bağlamında Âşık Veysel. Ankara: Barış Kitap, 2013
- Özdemir, Gözde - Dülger Altıner, Dilek. “Türkiye’de Üretilen Coğrafi İşaret ile Tescillenmiş Peynir Çeşitleri”. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Bildiriler Kitabı, Kocaeli: 2018.
- Özen, Kutlu. Âşık Veysel, Selam Olsun Kucak Kucak. Sivas: Dilek Ofset, 1998.
- Paksoy, Mücahit. “Kahramanmaraş İlinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi”. International Journal of Social and Economic Sciences 12/2 (2022), 55-61.
- Paslı, Mehmet Mert. “Coğrafi İşaretli Gastronomi Ürünleri Üzerine Bir Araştırma: Giresun İli Örneği”. Tourism and Recreation 3/1 (2021), 93-99.
- Polat Üzümcü, Tülay vd. “Coğrafi İşaretleme Kapsamında Kocaeli Gastronomik Ürünlerinin Değerlendirilmesi”. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 19/28 (2017), 132-140.
- Polat, Eray. “Turizm ve Coğrafi İşaretleme: Balıkesir Örneği”. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 1/1 (2017), 17-31.
- Sağır, Adem. “Bir Yemek Sosyolojisi Örneği Olarak Tokat Mutfağı”. Electronic Turkish Studies 7/4 (2012), 2675-2695.
- Sandıkçı, Mustafa. “Ege Bölgesi’nde Coğrafi İşaret Tesciline Sahip Gastronomik Ürünlerin Tescil Belgesi Kullanım Düzeyinin Belirlenmesi”. ODÜSOBİAD 12/3 (2022), 2393-2408.
- Sarıipek, Semih - Çevik, Samet. “Oraların Nesi Meşhur: Şehir Pazarlamasında Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler”. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi - International Journal of Society Researches, 16/32 (2020), 4908-4938.
- Saygılı, Derya vd. “Coğrafi İşaretli Gastronomik Lezzetler : İzmir Örneği”. GANUD Gastronomi Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Bildiriler Kitabı. 105-111. Gaziantep: 2019.
- Süslü, Cemil vd. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi Kapsamında Değerlendirilmesi: Mersin İli Örneği”. Journal of Recreation and Tourism Research 7/2 (2020)135-149.
- Şahin, Ahmet - Meral, Yeşim. “Türkiye’de Coğrafi İşaretleme ve Yöresel Ürünler”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 (2012), 88-92.
- Şahin, Salih Zeki. “Ulusal Gastronomik Coğrafi İşaretli Ürünlerin Uçak İçi İkrâm Menülerinde Kullanımı”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8/3 (2020), 1880-1898.
- Şengül, Serkan - Türkay, Oğuz. “Akdeniz Mutfak Kültürünün Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/Special issue1 (2016), 86-99.
- Şimşek, Aykut. “Coğrafi İşaretli Yöresel Ürünlerin İncelenmesi: Sivas Mutfağı Örneği”. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 3/3 (2020), 17-327.
- TDK, Türk Dil Kurumu Sözlükleri, “Zerdali” Erişim 8 Mayıs 2022. https://sozluk.gov.tr/
- Tekin, Murat vd. “Kazova’da (Dazimonitis) Yeni Keşfedilen Basamaklı Tünelli Bir Pontos Krallığı Kalesi: Dereköy Kalesi”. Belleten 86/306 (2022), 399-426.
- Tekelioğlu, Yavuz. “Coğrafi İşaretler ve Türkiye Uygulamaları”. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/15 (2019), 47-75.
- Toprak, Lokman - Oğuz, Zozan. “Coğrafi İşaretler ve Siirt İli Örneği” 18. Ulusal Turizm Kongresi, Bildiriler Kitabı. 964-973. Mardin: 2017.
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. “Coğrafi İşaret Nedir”. 1 Mayıs 2023.
https://ci.turkpatent.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. “Coğrafi İşaretler Portalı”. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/ .
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Amasya Misket Elması Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2019. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38182
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Antep Yağlı Köfte Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2021. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/2265
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Arsin Foşa Fındığı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2022. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/6109
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Arapgir Pohmutu/Pohmut Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2022. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/2542
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Battalgazi haşhaşlı Dut Pestili Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2020. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38609
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Bursa İpeği / Bursa İpek İpliği Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2019. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38165
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Çukurova Pamuğu Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2020. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38530
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Diyarbakır Karpuzu Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2008. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37986
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Ege Sultani Üzümü Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2003. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37919
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Edirne Beyaz Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2007. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37941
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Erbaa Narince Bağ Yaprağı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2017. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38203
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. İskilip Ramazan Keşkeği Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2021. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/3069
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. İspir kaymağı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2019. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38276
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2002. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37893
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Sivas Köftesi Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2011. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37965
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2017. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38289
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Van Savatlı Gümüş İşleme Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2017. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38300
- TPMK, Türk Patent ve Marka Kurumu. Zile Pekmezi Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Ankara: Türk Patent ve Marka Kurumu Yayınları, 2009. Erişim 09 Mayıs 2023. https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37978
- Tugay, Onur - Secuk, Berkay. “Coğrafi İşaretli Gastronomik Ürünlerin Web Siteleri Aracılığıyla Bölgesel Tanıtımda Kullanımı: Akdeniz Bölgesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 9/2 (2021), 835-854.
- Uslu, Ayşe Nur - Yılmaz, İbrahim. “Coğrafi İşaretli Bir Ürün Olarak Bolu Kızılcık Tarhanası”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 7/1 (2022), 94-105.
- Ünlü, Nefiye. Destinasyon Markalaşma Sürecinde Gastronomik Değerlerin Önemi: Amasya İli Örneği. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Yalçın, Duygu. Coğrafi İşaretlerin Şehir Markalaşmasına Etkileri: Sakarya İli Örneği. Sakarya: Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2019.
- Yazıcıoğlu, İrfan vd. “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi: Akdeniz Bölgesi Örneği”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research 3/4 (2019), 861-871.
- Yenipınar, Uysal vd. “Turizmde Yerel Yiyeceklerin Önemi ve Coğrafi İşaretleme: Van Otlu Peyniri”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2/2 (2019) 13-23.
- Yıldız, Mehmet Hilmi. Coğrafi İşaretli Ürünlerin Bölge Halkı Tarafından Bilinirliğinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi: Isparta Örneği. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2021.
- Yıldız, Alim. Âşık Veysel. İstanbul: Ketebe Yayınları, 2018.
- Yıldırım, Cengiz. Âşık Veysel – Biyografi. Ankara: Gece Kitaplığı, 2018.
- Yılmaz, Sena - Yılmaz, Meral. “Türkiye’de Coğrafi İşaretli Köfteler”. International Congress on Food Researches, Bildiriler Kitabı. 171-182. Sivas: 2022.
- Zengin, Burhanettin vd. “Gastronomi Turizmi Üzerine Kavramsal Bir İnceleme”. Ulusal Turizm Kongresi, Bildiriler Kitabı. 511-524. Ankara: 2015.