Objective: Worldwide, phytotherapy methods acquire great importance, and studies in this field are increasing their importance each day. This study, it was aimed to examine total antioxidant, oxidant status, oxidative DNA damage, glucose and hemoglobin A1c levels and the effects of barley grass juice on these parameters in rats with diabetes mellitus.
Material and Method: Four groups were formed for the study and 6 male rats weighing 250-350 g were used in each group. Control Group; physiological saline was injected via intraperitoneal., Diabetic Group; created using streptozotocin, Barley Grass Group; Barley grass juice (3 ml/rat/day) was given orally for 4 weeks, Diabetic and Barley Grass Group; was injected streptozotocin and barley grass juice was given by oral for 4 weeks.
Results: It was determined that barley grass juice decreased blood sugar, glucose, hemoglobin A1c, total oxidative status and oxidative stress index values, increased total anti-oxidative status value, and body weights in streptozotocin-induced diabetes. In addition, it was determined that the addition of barley grass juice provided a significant protective effect and improvement in these parameters.
Conclusion: Based on these findings, we can say that barley grass juice has an antidiabetic-antioxidant effect and weight gain in diabetes mellitus
barley grass diabetes mellitus glucose HbA1c TAS-TOS DNA Damage
Amaç: Dünya çapında fitoterapi yöntemleri büyük önem kazanmakta ve bu alandaki çalışmalar her geçen gün önemini artırmaktadır. Bu çalışmada deneysel olarak diyabet oluşturulan ratlarda toplam antioksidan, oksidan durum, oksidatif DNA hasarı, glikoz ve hemoglobin A1c düzeyleri ve arpa çimi suyunun bu parametreler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı.
Gereç ve yöntem: Çalışma için 4 grup oluşturuldu ve her grupta 250-350 gr ağırlığında 6 erkek rat kullanıldı. Kontrol grubu; serum fizyolojik periton içi yol ile enjekte edildi, Diyabet grubu; diyabet, streptozotosin kullanılarak oluşturuldu, Arpa çimi grubu; 4 hafta oral olarak arpa çimi suyu (3 ml/sıçan/gün) verildi, Diyabet+Arpa çimi grubu; streptozotosin ile diyabet oluşturuldu ve 4 hafta boyunca arpa çimi suyu oral olarak verildi.
Bulgular: Arpa çimi suyu, streptozotosin kaynaklı diyabette kan şekeri, glikoz, HemoglobinA1c, toplam oksidatif durum ve oksidatif stres gösterge değerlerini düşürdüğü, toplam antioksidan değerini ve canlı ağırlıkları arttırdığı belirlendi. Ayrıca arpa çimi suyu ilavesinin bu parametreler üzerinde belirgin koruyucu etki ve iyileşme sağladığı tespit edildi.
Sonuç: Bu bulgulardan yola çıkarak arpa çimi suyunun şeker hastalığında anti-diyabetik, anti-oksidan etki gösterdiği ve kilo kaybını önlediğini söyleyebiliriz.
yok
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 25 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Hitit Medical Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.