Amaç: Çalışmanın amacı bebeklerin ilk emzirilmesinde geleneksel yaklaşımların etkisini değerlendirmektir.
Materyal-Metot: Bu çalışma tarama modelinde, kesitsel ve tanımlayıcıdır. Etik kurul izninden sonra Kasım 2017 ile Nisan 2018 tarihleri arasında iki devlet hastanesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapıldı. Postpartum dönemdeki gönüllü 150 anne örneklemi oluşturdu. Çalışmanın verileri annelerin sosyo demografik ve gebelik özelliklerini içeren Kişisel Bilgi Formu ve İlk Emzirmede Geleneksel Yaklaşımları Değerlendirme Formuyla toplandı. Annelere çalışma hakkında bilgi verilip onamı alındı. Okur-yazar olanlar anketi kendisi doldurdu. Okuryazar olmayanların anketleri de yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmacılar tarafından dolduruldu. Anketler doldurulduktan sonra emzirme eğitimi yapıldı ve emzirme eğitimi broşürü verildi. Veriler SSPS 22 programında değerlendirildi. Veriler frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma, cross-table ve ki kare testleriyle analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi.
Bulgular: Çalışmadaki postpartum kadınların çoğunun;28.41±6.078 yaşlarında, ilköğretim mezunu (%60), ev hanımı (%86.7), Doğu Anadolulu (%25,3), İstanbul’da yaşadığı (%100), çekirdek aileden (%79.3), planlı gebelik (%71.3), sezaryen doğum (%56,7), bir çocuğu olduğu (%52) belirlendi.
Emzirme eğitimi aldığını(%53.3), emzirmenin faydalarını (%62) ve ilk altı ay bebeğin anne sütü alması gerektiğini bildiği (%99.3)doğumdan sonra sütünün geldiği (%81.3), ilk yarım saat içinde emzirmediği (%64), ilk olarak anne sütünü verdiği (%81.3), bebeğini sık sık (%98,7) emzirdiği (%94.7), sütünün yeterli olduğu (%46), ve ek gıdalara başlamadığı(%68.7), beslenmesinin sütünü artıracağını bildiği (%70), önceki çocuğunu emzirdiği(%67.3), emzik ve biberon kullanmadığı(%68.7), sütünü sağmayı bildiği (%69.3), aile planlaması yönteminin emzirmesini etkilemediği (%58.7) saptandı.
İlk emzirmede geleneksel yaklaşımlardan bebeğine ilk önce; su (%26), şekerli su (%11.3) zemzem suyu (%26),bal- pekmez (%3.3), hazır mama veren (%10) ), ağzına hurma süren (%20), ilk gelen ağız sütünü döken (%2), annelerin sayısının az olduğu belirlendi.
Sonuç: İlk emzirmede geleneksel yaklaşımların etkili olduğuna inanmadıkları (%52) ve kullanmadıkları (%61.3), ilk olarak anne sütünü verdikleri (%81.3), İlk Emzirmede geleneksel yaklaşımlara inanma ve kullanma durumuna göre annenin eğitimine, çocuk sayısına, memleketine, aile tipine, emzirme eğitimi almalarına, emzirmenin faydalı olduğunu bilmesine, sütünün yetme durumuna, doğum şekli dağılımları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı farklılıklar olmadığı saptandı (P>0.05).
Katkılarından ve işbirliğinden dolayı T.C. Haliç Üniversitesi Ebelik Bölümü öğrencileri Gökçe Azaklı, Betül Altıkatoğlu, Melek Avcı ve Dudu Kaygısız'a teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 14 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |