Giriş: Işınlama, besinlerin paketli ya da yığın haldeyken belirli bir süre boyunca, kontrol edilebilir
iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakılmasıdır. Tüketicilerin ışınlanmış besinlerin güvenilirliği ve
faydaları hakkına bilgi sahibi olmaları önemli olduğundan yapılan bu çalışmada ışınlanmış
besinler hakkında üniversite öğrencilerinin bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek
amaçlanmıştır.
Metot: Bu çalışma, Ankara ili devlet üniversitelerinde eğitim gören 656 kadın ve 94 erkek
öğrenci (toplam 750) üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya gönüllü olarak katılan bireylere ilişkin
veriler yüz yüze görüşülerek doldurulan anket formu ile elde edilmiştir. Bu anket formu ile
bireylere ait genel bilgiler ve ışınlanmış besinlere yönelik içeren sorulardan oluşmaktadır.
İstatistiksel analiz SPSS 15.0 (Statistical Programme Social Sciences) paket programı ile
yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde kalitatif (nitel) veriler için sayıları ve yüzdeleri
verilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %74.8’i ışınlanmış ürün kullanmadıklarını belirtirken,
%86.6’sı ışınlanma ile ilgili mevzuat varlığını bilmediklerini, %57.7’si (erkek %66.0, kadın
%56.6) ise ışınlanmış ürün sembolünü bilmediklerini belirtmiştir. Beslenme eğitimi alma ve
almama durumlarına göre karşılaştırıldığında beslenme eğitimi alan kadın öğrencilerin (n=255)
%63.9’u, erkek öğrencilerin (n=25) %56.0’ı ışınlanmış ürün kullanmadıklarını belirtmektedir.
Beslenme eğitimi almayan kadın öğrencilerin ise (n=401) %83.3’ü, erkek öğrencilerin (n=69)
%72.5’i ışınlanmış ürün kullanmadıklarını belirtmiştir. Beslenme eğitimi alan erkek öğrencilerin
%52.0’ı, kadın öğrencilerin %71.7’si ışınlanma mevzuatını bilmediklerini belirtirken, beslenme
94
H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Cilt:3, Ek:1 (2016)
II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongresi, 24-25 Kasım 2016, Ankara
eğitimi almayan erkek öğrencilerin %95.6’sı, kadın öğrencilerin ise %96.4’ü ışınlanma mevzuatını
bilmediklerini belirtmiştir.
Sonuç: Işınlanmış besinler ile ilgili olarak tüketicinin bilgi, tutum ve davranışını belirlemek
amacıyla yapılan çalışmalarda, tüketicilerin besin ışınlama hakkında bilgi sahibi olmadıkları
gösterilmiştir. Bireylerin ışınlanmış besinleri kabul edip etmeme konusunda bilinçli karar
verebilmesi için besin ışınlamasının sınırlamaları, yararları ve güvenilirliği hakkında doğru bilgiye
ihtiyaçlarının olduğu belirlenmiştir.
Bölüm | Sözel Bildiri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı |