Kısa Bildiri
BibTex RIS Kaynak Göster

Işınlanmış Besinler Hakkında Üniversite Öğrencilerinin Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi

Yıl 2017, II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, 94 - 95, 13.03.2017

Öz






Giri: Iınlama, besinlerin paketli ya da yıın haldeyken belirli bir süre boyunca, kontrol edilebilir
iyonla
tırıcı radyasyona maruz bırakılmasıdır. Tüketicilerin ıınlanmıbesinlerin güvenilirlii ve
faydaları hakkına bilgi sahibi olmaları önemli oldu
undan yapılan bu çalımada ıınlanmı
besinler hakkında üniversite örencilerinin bilgi, tutum ve davranılarını deerlendirmek
amaçlanmı
tır.


Metot: Bu çalıma, Ankara ili devlet üniversitelerinde eitim gören 656 kadın ve 94 erkek
renci (toplam 750) üzerinde yürütülmütür. Aratırmaya gönüllü olarak katılan bireylere ilikin
veriler yüz yüze görü
ülerek doldurulan anket formu ile elde edilmitir. Bu anket formu ile
bireylere ait genel bilgiler ve ı
ınlanmıbesinlere yönelik içeren sorulardan olumaktadır.
statistiksel analiz SPSS 15.0 (Statistical Programme Social Sciences) paket programı ile
yapılmı
tır. Verilerin deerlendirilmesinde kalitatif (nitel) veriler için sayıları ve yüzdeleri
verilmi
tir.


Bulgular: Çalımaya katılan örencilerin %74.8’i ıınlanmıürün kullanmadıklarını belirtirken,
%86.6’sı ı
ınlanma ile ilgili mevzuat varlıını bilmediklerini, %57.7’si (erkek %66.0, kadın
%56.6) ise ı
ınlanmıürün sembolünü bilmediklerini belirtmitir. Beslenme eitimi alma ve
almama durumlarına göre kar
ılatırıldıında beslenme eitimi alan kadın örencilerin (n=255)
%63.9’u, erkek ö
rencilerin (n=25) %56.0’ı ıınlanmıürün kullanmadıklarını belirtmektedir.
Beslenme e
itimi almayan kadın örencilerin ise (n=401) %83.3’ü, erkek örencilerin (n=69)
%72.5’i ı
ınlanmıürün kullanmadıklarını belirtmitir. Beslenme eitimi alan erkek örencilerin
%52.0’ı, kadın ö
rencilerin %71.7’si ıınlanma mevzuatını bilmediklerini belirtirken, beslenme







94












H.Ü. Salık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Cilt:3, Ek:1 (2016)


II. Ulusal Salık Bilimleri Kongresi, 24-25 Kasım 2016, Ankara


eitimi almayan erkek örencilerin %95.6’sı, kadın örencilerin ise %96.4’ü ıınlanma mevzuatını
bilmediklerini belirtmi
tir.


Sonuç: Iınlanmıbesinler ile ilgili olarak tüketicinin bilgi, tutum ve davranıını belirlemek
amacıyla yapılan çalı
malarda, tüketicilerin besin ıınlama hakkında bilgi sahibi olmadıkları
gösterilmi
tir. Bireylerin ıınlanmıbesinleri kabul edip etmeme konusunda bilinçli karar
verebilmesi için besin ı
ınlamasının sınırlamaları, yararları ve güvenilirlii hakkında doru bilgiye
ihtiyaçlarının oldu
u belirlenmitir. 




Kaynakça

  • Işınlanmış Besinler Hakkında Üniversite Öğrencilerinin Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi
Yıl 2017, II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, 94 - 95, 13.03.2017

Öz

Kaynakça

  • Işınlanmış Besinler Hakkında Üniversite Öğrencilerinin Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sözel Bildiri
Yazarlar

Makbule Gezmen Karadağ

Elif Çelik Bu kişi benim

Hilal Yıldıran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 30 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı

Kaynak Göster

APA Gezmen Karadağ, M., Çelik, E., & Yıldıran, H. (2017). Işınlanmış Besinler Hakkında Üniversite Öğrencilerinin Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal94-95.