Bu
çalışmanın amacı; melaslı kuru şeker
pancarı posasının (MKŞPP) (%3, %5, %7, %10, %15, %20 ve %25) yaş domates posasına ilavesinin oluşacak silaj
kalitesine, in vitro organik madde
sindirimine (İVOMS) ve metabolik enerji (ME) değerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada
değerlendirilen silajlar 1.5 L cam kavanozlarda ağızları hava almayacak şekilde
beşer tekerrür halinde silolanmışlardır. Melaslı kuru şeker pancarı posası ile domates posasının silolanması oluşan
silajların kompozisyonu, in vitro
organik madde sindirim derecesini ve metabolik enerji değerini önemli derecede
etkilemiştir. Domates posasına
MKŞPP ilave seviyesinin artışına bağlı olarak elde edilen silajların kuru madde
(KM), ham kül (HK), metabolik enerji (ME) ve IVOMS değerleri artarken
(P<0.001), ham protein (HP), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve asit
deterjanda çözünmeyen lif (NDF) değerleri azalmıştır (P<0.001). Domates
posasına MKŞPP ilavesinin artışına bağlı olarak silaj pH değerlerinde genel
olarak belirgin bir farklılık görülmezken, silaj amonyak azotu (NH3-N)
ve laktik asit değerlerinin azaldığı (P<0.001), propiyonik asit değerlerinin
ise arttığı (P<0.001) görülmüştür. Bu çalışmada değerlendirilen silajlarda
bütirik asit tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, yaş domates posasının melaslı
kuru pancar posası ilavesi ile silolanabileceği ve elde edilen silajların kaliteli
silaj niteliği taşıdıkları sonucuna varılmıştır.
This study was
aimed to investigate the effects of supplementation of dried molasses sugar beet pulp (3%, 5%, 7%, 10%,
15%, 20% and 25%, fresh material basis) on
the silage quality, in vitro organic matter digestibility (IVOMD) and metabolisable energy (ME) content of wet
tomato pomace (WTP) silage. All the treatments consisted of five
replicate silos, and they were prepared in 1.5 L glass jar silos. The ensiling
of WTP with dried molasses sugar
beet pulp including molasses (DMSBP) had a significant effect on the chemical
composition, ME and IVOMD of silages. Dry matter, crude ash, ME and IVOMD values
of silages were increased with supplementation of DMSBP levels (P<0.001). Crude protein (CP), acid
detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF) contents of silages were decreased
with increasing level of DMSBP (P<0.001). Ammonia nitrogen (NH3-N) and lactic acid contents
were decreased with increasing level of DMSBP (P<0.001). Propionic acid
contents of silages were increased with increasing level of DMSBP (P<0.001).
Butyric acid was not detected in any silage groups. As a
result, tomato pomace can be ensiled
with DMSBP without decreasing the quality
criteria of silage.
Bölüm | Araştıma |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Temmuz 2017 |
Kabul Tarihi | 17 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1 |