Bu
çalışma, bıldırcın (Coturnix Coturnix
Japonica) rasyonlarına farklı oranlarda arı poleni ilavesinin canlı
ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve bazı karkas
parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada bir
günlük yaşta toplam 300 adet bıldırcın civcivi kullanılmıştır. Araştırma
grupları, her biri 100 civcivden oluşan 3 ana gruba ve bu ana grupların her
biri 25 civcivden oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Bıldırcınlar için hazırlanan
rasyonlarda, kontrol grubunda herhangi bir yem katkı maddesi kullanılmazken,
diğer grupların yemlerine % 0.25 (P1) ve 0.50 (P2) arı poleni ilave edilmiştir.
Araştırma 42 gün sürmüştür. Deneme genelinde (1-42. günler) canlı ağırlık,
canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları bakımından
gruplar arasında istatistiksel farklılık belirlenmemiştir (P>0.05). Karkas
parametrelerinden sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları, kalp, karaciğer, taşlık,
bağırsak, göğüs, but, kanat, sırt+boyun ve diğer ağırlıkları ve bağırsak
uzunluğu bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılık belirlenmemiştir.
Abdominal yağ ağırlığı ve oranı bakımından P2 grubu kontrol grubuna göre düşük
olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Sıcak ve soğuk karkas oranları P1 ve P2
gruplarında kontrol grubundan yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.001). Sonuç olarak, bıldırcın rasyonlarına % 0.25 ve 0.50
düzeylerinde arı poleni ilavesinin; 42 günlük araştırma süresince besi
performansı üzerinde kontrol grubuna benzer sonuçlar oluşturması, sıcak ve
soğuk karkas oranlarını iyileştirmesi ve abdominal yağ oranında azalmaya neden
olmasından dolayı yem katkı maddesi olarak kullanılmasının yararlı olacağı
kanaatine varılmıştır.
This study was conducted for
the purpose of determining the effects of adding bee pollens at different rates
to quail (Coturnix Coturnix Japonica)
rations on live weight, live weight gain, feed consumption, feed conversion
ratio, and some carcass parameters. A total of 300 daily quail chicks were used
in the study. The study groups were divided into 3 main groups each of which
consisting of 100 chicks; and these main groups were divided into 4 sub-groups
each of which consisting of 25 chicks. There were no additives in the ration
that was prepared for the control group quails; and bee pollen was added to the
rations of the other groups as 0.25% (P1) and 0.50% (P2). The study lasted 42
days. During the course of the study (1st-42nd days) no
statistically significant differences were determined among the groups in terms
of live weight, live weight gain, feed consumption, and feed conversion ratio
(P>0.05). No statistically significant differences were determined among the
groups in terms of hot and cold carcass weights, and the weights of heart,
liver, gizzards intestines, chest, thighs, back-neck and other organs, and in
terms of the length of the intestines, which are among the carcass parameters.
In terms of abdominal fat weight and rate, the P2 group was determined to have
lower values when compared with the control group (P<0.05). It was
determined that hot and cold carcass rates in P1 and P2 groups were higher than
those of the control group (P<0.001). As a conclusion, it was concluded that
adding bee pollen to quail rations at rates of 0.25%
and 0.50% gave similar results with the control group in terms of feeding
performance along the 42-day study period. It was also concluded that it would
be useful to use bee pollen as an additive to the rations since it improved hot
and cold carcass rates; and caused that abdominal fat rates were reduced.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 23 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |