Bu çalışmada, besi sığırlarının besin madde ihtiyaçlarını karşılamak için mısır hasılına arpa ve farklı seviyelerde pamuk tohumu küspesi (PTK) ilavesinin silaj besin madde bileşimi, fermentasyon özellikleri ve invitro rumen parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada mısır hasılı (MH) (kontrol), mısır hasılına %4 arpa ve %2, 4, 6, 8 PTK ilave edilerek toplam 5 grup oluşturulmuştur. Her grupta 5’er tekerrür olmak üzere hazırlanan 25 adet silaj örneği, 1.5 L’lik cam kavanozlara sıkıştırılmış ve kavanozlar 60 gün sonra açılmıştır. Silaj örneklerinin kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), asit deterjanda çüzünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), invitro organik madde sindirimi (İVOMS), metabolik enerji (ME), silaj pH (SpH), laktik asit (SLA), propiyonik asit (SPA), asetik asit (SAA), bütirik asit (SBA) ve amonyak azotu (SNH3-N) analizleri yapılmıştır. Ayrıca invitro rumen asteik asit (RAA), propiyonik asit (RPA), bütirik asit (RBA) amonyak azotu (RNH3-N), pH (RpH), invitro gerçek sidirilebilir organik madde (İVGSOM) ve invitro mikrobiyal protein üretimi (İVMPÜ) belirlenmiştir. Mısır hasılındaki PTK seviyesinin artışına paralel olarak silaj örneklerinin KM, HK, HP, ADF, SpH, SNH3-N, İVMPÜ, RNH3-N, RpH düzeyleri artarken (P<0.05) NDF, İVOMS, ME, İVGSOM, RAA ve RBA düzeyleri azalmış (P<0.05), SLA, SAA, SPA ve RPA düzeyleri değişmemiştir (P>0.05). Silaj gruplarının hiç birisinde SBA görülmemiştir. Sonuç olarak, mısır hasılına %4 arpa ile birlikte %8 PTK ilave edilerek kaliteli silaj hazırlanabileceği görülmüştür.
HÜBAK
16007
The objective of this study was to investigate the effect of cotton seed meal added to corn silage in order to meet the beef cattle requirements on nutrient content, fermentation ability and invitro rumen parameters. In experiment five groups were constructed by corn grass (Control) and corn grass supplemented with 2%, 4%, 6% or 8% cotton seed meal (CM) along with 4% barley. The preparates were ensiled in 1.5 L jars for 60 days. For each control and treatment groups five replicate jars were prepared. At the end of the fermentation period, dry matter, crude ash, crude protein, acid detergent fiber, neutral detergent fiber, in vitro organic matter digestibility, metabolic energy, pH value, lactic acid, propionic acid, acetic acid, butyric acid and ammonia nitrogen contents of the silage samples were analyzed. Additionally, propionic acid, acetic acid, butyric acid, ammonia nitrogen contents and pH values of in vitro rumen fluid as well as in vitro true organic matter digestibility and in vitro microbial protein production of the samples were determined. Dry matter, crude ash, crude protein, acid detergent fiber, pH and ammonia nitrogen contents of the silage samples increased while neutral detergent fiber decreased along with the increasing level of cotton seed meal (P<0.05). Butyric acid was not detected in any of the silage groups. Additon of cotton seed meal increased in vitro ammonia nitrogen, in vitro microbial protein production and rumen pH while it decreased in vitro organic matter digestibility, metabolic energy, in vitro true organic matter digestibility, acetic acid and butiric acid values (P<0.05). In vitro lactic acid, acetic acid and propionic acid contents of the silage samples did not change. The results suggested that silages of adequate quality could be prepared by addition of 8% cotton seed meal along with 4% barley.
16007
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 16007 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2 |