Bu çalışma; Japon bıldırcınlarının yemlerine farklı seviyelerde ilave edilen sumağın canlı ağırlık kazancı (CAK), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı (YYO), oksidatif stres parametreleri ve et kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 10 günlük yaşta 120 adet karışık cinsiyette Japon bıldırcın biri kontrol grubu olmak üzere rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Her gruptaki hayvanlar ikişerli olarak 15 tekerrüre ayrılmıştır. Bıldırcın yemlerine sırayla %0, %1, %2 ve %3 sumak tozu ilave edilmiş olup rasyonlar izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Çalışmada sumak ilavesinin CAK, YT ve YYO’ na etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sumak ilavesi CAK, YT ve YYO’ nı etkilemezken, gruplar arasında sırt ve but ağırlıkları açısından önemli farklılıklar gözlemlenmiştir (P <0.05). En düşük sırt ağırlığının 27,12 g ile %3 sumak grubunda, en yüksek ağırlığın ise 32,70 g ile kontrol grubunda olduğu belirlenmiştir. En düşük but ağırlığı 26,22 g ile %3 sumak grubunda ve en yüksek 29,14 g ile kontrol grubunda tespit edilmiştir (P˂0,05). Ayrıca çalışmada sumağın 1. ve 24. saatlerde göğüs eti pH’sı ile göğüs eti L*, a* ve b* değerleri bakımından gruplar arasında fark oluşturmadığı belirlenmiştir. Kanda toplam antioksidan durum (TAS) değeri en yüksek %3 sumakta en düşük ise kontrol grubunda görülmüştür (P˂0,05). Oksidatif stres indeksi (OSİ) değeri en yüksek kontrol grubunda en düşük ise %3 sumak grubunda olduğu tespit edilmiştir (P˂0.05). Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına sumak ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve et kalitesini değiştirmediği ancak kandaki TAS değerlerini yükselttiği ve OSİ değerlerini düşürdüğü için rasyona sumak ilavesinin faydalı olacağı görülmüştür.
Japon bıldırcını performans sumak Oksidatif stres indeksi Toplam antioksidan durum Toplam oksidatif durum
Siirt Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu
Protokol no:2019/04
teşekkürler
This study was conducted to determine the effects of sumac (Rhus Coriaria L.) on body weight gain (BWG), feed consumption (FC), feed conversion rate (FCR), oxidative stress parameters, and meat quality added to the feed of Japanese quails. In the study, 120 10-day-old mixed-sex Japanese quail were randomly divided into 4 groups of 15 birds each. Into the feed of the quails 1%, 2%, and 3% sumac powder were added. The control group was given a diet without sumac. The diets were prepared as isocaloric and isonitrogenic. In the study, it was determined that the addition of sumac had no effect on BWG, FC, FCR, while significant differences were observed among groups with respect to back and thigh weights (P<0.05). It was determined that the lowest back weight was in the 3% sumac group with 27.12 g while the highest was in the control group with 32.70 g. The lowest thigh weight was in the 3% sumac group with 26.22 g and the highest in the control group with 29.14 g (P˂0, 05). In addition, it was determined that sumac did not cause any difference between the groups in terms of breast meat pH and breast meat L *, a * and b * values at first and 24th hours. Total antioxidant status (TAS) value in blood was highest in 3% the sumac and lowest in the control group (P˂0.05). The oxidative stress index (OSI) was the highest in the control group and the lowest in the 3% sumac group (P˂0.05). As a result, it has been observed that the addition of sumac to quail rations did not change the fattening performance, carcass characteristics, and meat quality, but increased the TAS values in the blood and decreased the OSI values.
Japanese quail Oxidative stress index Performance Rhus Coriaria L Total antioxidant status Total oxidative status
Protokol no:2019/04
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Protokol no:2019/04 |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 |