Silage is a source of roughage obtained by anaerobic fermentation of fresh green feeds, certain vegetable products, and agricultural and industrial waste. Silage is widely used to feed animals and is importance for animals, humans, and the environment. This study, it was aimed to examine the production, use, and importance of silage, which is widely used in animal nutrition, in terms of legislation. Therefore, the study analyzed national and European Union legislation on the subject. For this purpose, content analysis was carried out on the relevant Turkey and European Union legislation. The scans determined that seven national and four European Union regulations could be related to issues animal feeding and silage. Therefore, it can be said that the issues related to silage management, including the precautions from production to consumption, should be defined in a way that minimizes the detrimental effects on animal, human and environmental health. Accordingly, specific regulations should be made on silage.
-
-
-
Silaj; taze yeşil yemler, diğer bazı bitkisel ürünler ile tarımsal ve endüstriyel artıkların oksijensiz ortamlarda fermantasyonu ile elde edilen kaba yem kaynağıdır. Silaj, hayvan beslemede yaygın olarak kullanılmakta, hayvan, insan ve çevre açısından önem taşımaktadır. Çalışmada hayvan beslemede yaygın olarak kullanılan silajın üretimi, kullanımı ve öneminin mevzuat açısından incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla konuyla ilgili Türkiye ve Avrupa Birliği mevzuatına içerik analizi yapıldı. Yapılan taramalarda hayvan besleme ve silaj konusu ile ilgili olabilecek yedi ulusal ve dört Avrupa Birliği düzenlemesi olduğu belirlendi. Üretimden tüketime kadar olan önlemler de dahil olmak üzere silaj yönetimi ile ilgili hususların hayvan, insan ve çevre sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirecek şekilde tanımlanması ve bu doğrultuda silaj konusunda spesifik düzenlemeler yapılması gerektiği söylenebilir.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 12 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 9 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 |