Özet
Türkiye’de
kişi başına düşen yıllık 1.519 m3su miktarı ile kaynaklarını
tasarruflu kullanmadığı takdirde gelecek yıllarda su sıkıntısı yaşayabilecek
ülkeler arasında yer almaktadır. Mevcut büyüme hızı, hızlı nüfus artışı, çok su
tüketen teknolojilerin terk edilmemesi, su tüketim alışkanlıkları gibi faktör
su kaynakları üzerine önemli baskılar oluşturmaktadırlar. Ayrıca, Türkiye'nin
bulunduğu bölgede yaşanan siyasal/sosyal problemler ve savaşlar nedeniyle
yaşanan büyük göçler nüfusta öngörülemeyen artışlara sebep olmaktadır. Bu gibi
etkenler de düşünüldüğünde ülkenin su stresine girmesi çok daha hızlı gerçekleşecektir.
Nüfusta öngörülemeyen artışlar sebebi ile sağlık kuruluşlarının hasta yükleri
de oldukça artmaktadır. Bu ise su tüketimi açısından sağlık kuruluşlarının
incelenmesini ve tasarruf tedbirlerinin alınmasını gerekli kılmaktadır.
Amaç:
Bu çalışmada, Türkiye'nin su
kaynakları ve muhtemel su stresi düşünülerek sağlık kuruluşlarında su tasarrufu
açısından 2 adet Ağız ve Diş Sağlığı merkezi ile 1 adet Ağız ve Diş Sağlığı
Hastanesinde kullanılan suyun girişimsel işlemlere göre karşılaştırılmasının yapılması
ve su israfının önlenmesine yönelik önerilerin sunulması amaçlanmıştır.
Bulgular: Araştırmanın
bulgularına göre;2016 yılı Ocak-Eylül ayları arasında gerçekleşen su
Tüketim/Alınan Kredi (m³) miktarlarının ortalama günlük miktarları (litre) incelendiğinde 3 sağlık tesisin günlük ortalama
37.072 litre su tükettiği görülmektedir. Hasta sayısının çokluğu nedeni ile en
çok su tüketimi 46.197 L/gün ile birinci Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde, en
az ise 22.621 L/gün ile üçüncü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde olmasına rağmen, tasarruflu
su tüketiminin bir göstergesi olarak hasta başı günlük tüketilen su en düşük 1,38
L/hasta ile birinci Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde, en yüksek ise 3,08 L/hasta
ile üçüncü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde bulunmuştur.
Sonuç:Su tüketimi azaltmanın bir kültür haline
getirilmesi gerektiği, küçük
yatırımlarla su tasarrufu sağlanabileceği, hasta ve hasta yakınlarına
hazırlanacak broşür, afişlerle farkındalık oluşturulması sonucu su tüketiminin azaltılabileceği
sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Dergimizin Tarandığı İndeksler
International Anatolia Academic Online Journal / Sosyal Bilimler Dergisi
e-ISSN 2148-3175