Today Network-based applications that bring the communication ecosystem to a unique point also have a great impact on the transformation of news. While in the recent past social networks that provide an alternative to the mainstream media were the subject of debate, today it is possible to have a debate on the biology of the news writer himself. Because it is now a problem of who publishes the news rather than where it is published. The main reason of this is the journey of robots to exist in the news narrative. The study focuses on robot journalism supported by artificial intelligence applications and identifies the positive and negative aspects of this type of journalism. The study is important in terms of showing how journalism is affected in the new world that robots have started to transform.
İletişim ekosistemini benzersiz bir noktaya taşıyan ağ tabanlı uygulamalar haberin dönüşümünde de büyük bir etkiye sahiptir. Yakın bir zamanda, ana akım medyaya alternatif oluşturan sosyal ağlar tartışma konusuyken, bugün bizzat haberi yazanın biyolojisi üzerine bir tartışma yaşamak mümkündür. Çünkü artık haberin nerede yayınlandığından ziyade kimin tarafından yayınlandığı da bir meseledir. Bunun en temel nedeni de robotların haber anlatısına uzanan var olma yolculuğudur. Bu çalışma da yapay zeka uygulamalarının desteklediği robot gazeteciliğine odaklanmakta ve bu gazetecilik türünün olumlu ve olumsuz yanlarını saptamaktadır. Çalışmada, insansız bir gazetecilik anlayışına tekabül eden robot gazeteciliğine yer veren medya organlarına da değinilmektedir. Çalışma, robotların dönüştürmeye başladığı yeni dünyada gazeteciliğin nasıl etkilendiğini göstermesi açısından önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gazetecilik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 6 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 2 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)