Kanserin fiziksel ve metabolik etkileri hastalarda çeşitli beslenme sorunlarına sebep olmaktadır. Bu nedenle, kanser tanısı ile tedavi gören hastaların beslenme durumunun tedavi süreci boyunca belli aralıklarla değerlendirilmesi ve yakından izlenmesi önemlidir. Çalışma, beslenme desteği alan kanser hastalarının beslenme profilini ve beslenmeyi etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile planlandı. Çalışmaya, Ocak 2019 ve Aralık 2019 tarihleri arasında, onkoloji ve hematoloji servisinde yatan Nütrisyonel Risk Skoru (NRS) ≥ 3 olan ve beslenme desteği alan toplam 171 kanser hastası dahil edildi. Çalışmaya ilişkin veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen veri toplama formu kullanılarak hastanenin elektronik bilgi sisteminden retrospektif elde edildi. Çalışma grubunu yaş ortalaması 61.93±15.58 olan, %50.3‘ü erkek hastalar oluşturdu. Hastaların %46.8’inde bulantı, %33.9’unda kusma, %38’inde diyare ve %28.1’nde mukozit vardı. Hastaneye yatış kilosu 68.91±15.82 kg olan hastaların %20.5’i sadece ağızdan besleniyordu. Hastaların hastaneden çıkış kilosu 67.70±14.51 kg olan hastaların albümin değerleri ile kilo farkları (p<0.007), mortalite oranları (p<0.001) ve basınç yarası (p<0.001) arasında anlamlı ilişki olduğu saptandı. Basınç yarası olan hastaların albümin düzeyinin daha düşük olduğu belirlendi. Bu nedenle, kanser hastalarında sadece ağırlık takibini yaparak beden kitle indeksinin belirlenmesi ile beslenme durumunun takip edilmesi yeterli bir ölçüt değildir. Hastaların antropometrik ölçümlerinin yanısıra, semptom takibi, biyokimyasal bulgular, besin tüketim kaydı gibi birçok bulgu ile hastaların beslenme durumu takip edilmesi önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3 |