Aim: This study was performed to evaluate the relationship
between sleep duration and nutrition status of the medical staff workers,
working that shift.
Method: This study planned on descriptive
types between October 2015 - December 2015 with 154 volunteers working in
shifts in a public hospital in İstanbul. The questionnaire and body analyser
were used to collect the data. There were questions about the demographics of
health workers, type of work and hours, sleeping and eating habits, in the
questionnaire form. Bioelectric impedance analysis (BIA) method was used for
body analysis. Data on the 95% confidence interval and the p<0.05 level was
performed using SPSS 23.0.
Findings: The mean age of the men 31.4 ± 1.0 and
30.7 ± 1.0 years for women, and participants in the study were generally post
graduate degree (41.6%). 42.9% of participants were doctor, 51.9% of
participants were nurses, 3.3% of participants were supporting health care
workers and 38.3% of them were working in shifts. BMI scores were found 25.3 ±
4.4 in males, 23.1 ± 5.3 kg / m2 in females. Sleeping hours; 70.7% of
participants who works in the regular daytime were routine, 51.1% of
participants were working in night work and 56.1% of participants were working
in shifts where found to change to shifts (p>0.05). 24% of participants had
breakfast, 35.7% of them had lunch and 66.9% of them had dinner everyday and
64.3% of participants had ate outside everyday. Participants prefered to eat
cookies, crackers and chips as snack (43.5%).
Conclusion: Individuals working in shifts’
duration of sleep was found less than adequate on weekdays and adequate for the
weekend. Shift workers in this group, the most skipped breakfast and
preferred to eat cookies, crackers and chips as snack.
Health personnel shift work sleep duration nutritional status
Amaç: Bu araştırma, vardiyalı ve nöbet sistemi şeklinde çalışan
sağlık personelinin uyku süresi ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin
değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem:
Tanımlayıcı tipte planlanan çalışma Ekim 2015-Aralık 2015 tarihleri arasında
İstanbul İl Merkezi’nde bir kamu hastanesinde vardiyalı çalışan gönüllü 154
sağlık personelinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu ve vücut
analiz cihazı kullanılmıştır. Anket formu sağlık çalışanlarının demografik
özellikleri, çalışma şekli ve saatleri, uyku ve yemek düzeni, beslenme
alışkanlıklarına yönelik sorulardan oluşmuştur. Bireylerin biyoelektrik
impedans analiz (BİA) yöntemi ile vücut analizi yapılmıştır. Veriler %95'lik güven aralığında,
anlamlılık p<0.05 düzeyinde, SPSS 23.0 programı kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerde
erkeklerin yaş ortalaması 31.4 ± 1.0 ve kadınların 30.7 ± 1.0 yıl olup, geneli
lisansüstü mezunudur (%41.6). Bireylerin %42.9’u hekim, %51.9’u hemşire, %3.3’ü
yardımcı sağlık personelidir ve %38.3’ü nöbetli çalışmaktadır. Bireylerin Beden
Kütle İndeksi (BKİ) değerleri erkeklerde 25.3±4.4, kadınlarda 23.1±5.3 kg/m2
bulunmuştur. Uyku saatleri; sürekli gündüz çalışanların %70.7’sinin düzenli
olduğu, sürekli gece çalışanların %51.1’inin, nöbetli çalışanların %56.1’inin
vardiya durumuna göre değiştiği görülmüştür (p>0.05). Katılımcıların
%24’ünün her gün sabah, %35.7’sinin öğle, %66.9’unun akşam öğününü tükettiği,
%64.3’ünün ev dışında yemek yediği bulunmuştur. Ara öğün olarak en çok %43.5
ile bisküvi, kraker, cips tercih edildiği görülmüştür.
Sonuç: Vardiyalı çalışan bireylerin hafta içi
uyku saatleri normalden az iken hafta sonu yeterli düzeydedir. Vardiyalı
çalışan bu grupta en çok atlanan ana öğün sabah kahvaltısı ve ara öğün olarak
en çok tercih edilen yiyeceklerin bisküvi, kraker olduğu saptanmıştır.
Sağlık personeli vardiyalı çalışma uyku süresi beslenme durumu
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 11 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 2 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)